Magyar bronzzal kezdődött a debreceni veterán világbajnokság

okt 21, 2014 | Archív

Impozáns körülmények között, nagyszerű magyar sikerrel kezdődött Debrecenben a veterán vívó-világbajnokság. A Főnix csarnokban Pap Jenő a férfi tőrözők 60 év feletti

Impozáns körülmények között, nagyszerű magyar sikerrel kezdődött Debrecenben a veterán vívó-világbajnokság. A Főnix csarnokban Pap Jenő a férfi tőrözők 60 év feletti kategóriájában bronzérmet nyert.

Kicsit bajban vagyunk, elvégre a szerénység komoly erény. Ugyanakkor úgy érezzük: nem szabad elhallgatni azt, hogy nagyszerű körülmények között, minden igényt kielégítő helyszínen, elegáns külsőségek mellett kezdődött Debrecenben a veterán vívó-világbajnokság. Olyan körülmények között, melyekre bizony a juniorok, sőt a felnőttek is irigykedhetnének. Bizony, az esetek döntő többségében jóval szerényebb feltételek mellett rendezik a Világkupa-versenyeket, sőt, megkockáztajuk, néha a világversenyeket is. 

 
És ezt azért is fontos megemlíteni, mert ezzel rendezőként korántsem csak magunkat, a Magyar Vívó Szövetséget méltatjuk. Hanem a helyi, debreceni szervezőgárdát, élén Serra Györggyel és Serra Bendegúzzal, akik Tóth Ildikóval, a szervező bizottság elnökével közösen rengeteget tettek és tesznek azért, hogy a veteránok számára valóban emlékezetes világversenyt szervezzenek. 
 
Na de mit érnek a külsőségek, ha nincs magyar siker, és ez igaz a veteránok esetében is! A keddi nyitónapon azonban ebben sem volt hiány. Sikerrel szerepelt a C kategóriában (70 felettiek) Szentkirályi István is, aki szoros vereséget szenvedett a negyeddöntőben a veteránok klasszikusától, a “legveteránabbtól”, a több mint tízszeres világbajnok orosz Aftandilovtól (7:10).
 
 Pap Jenő (jobbra) és Imreh László csatája az éremért. Szorosabb nem lehetett…
 
Aztán jöttek a B-sek, élükön Pap Jenővel. Igen, párbajtőr egyéni világbajnokunkkal. És akik egyébként legyintenének arra, hogy milyen komoly verseny az, ahol egy párbajtőröző tőrben is vitézkedik, annak szíves figyelmébe ajánljuk Pap Jenő pályafutását. Aki a moszkvai olimpián a Demény László, Kolczonay Ernő, Pap Jenő, Papp András, Szelei István összeállítású kvintett egyik legjobbja volt, korántsem rajta múlott, hogy a negyeddöntőben 9:7-re kikaptunk a lengyelektől, és végül hatodik helyen zárt a férfi tőrválogatott. Hja, és hogy örülnénk mi 2016-ben egy ahhoz hasonló férfi tőrcsapat olimpiai hatodik helyezésnek…
 
 Pap Jenő, a mosolygós bronzérmes.
 
De ne kalandozzunk tovább, repüljünk vissza a Főnix csarnokba! Pap Jenő (képünkön) rendkívül szoros asszókban jutott előbb a nyolc, majd a legjobb négy közé – a negyeddöntőben Imreh Lászlót győzte le 10:9-re. Majd az elődöntőben az olasz Galvan következett, és a hosszabbításban egy egytusos vereség – sokak szerint fordított tussal… 
 
Így aztán bronzérmes lett korábbi klasszisunk, aki küldöttségünk – és önmaga – első érmét szerezte, de ígérete szerint ez korántsem tekinthető végállomásnak. “Úgy éreztem, hogy én adtam az utolsó tust, de elkeseredve egy csöppet sem vagyok, sőt… Majd párbajtőrben próbálom tovább fényesíteni az érmet, azonban a legfontosabb nem is ez lesz majd, hanem a csapatverseny. Holnapután jöhet a tőrcsapat, ahol címvédők vagyunk, ami hazai páston pláne kötelez.” – nyilatkozta Pap Jenő.
 
 Papp László debreceni polgármester, Csampa Zsolt elnök és Max Geuter, a FIE veterán bizottságának elnöke a megnyitó ünnepségen.
 
Az ünnepélyes megnyitó a debreceni szablyavívók bemutatójával kezdődött, majd a helyi vívóklub fiataljai vonultak be a résztvevő országok zászlaival. Ezt követően Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke és Max Geuter a FIE veterán bizottságának elnöke köszöntötte a versenyzőket és vendégeket, majd Papp László, Debrecen polgármestere nyitotta meg a világbajnokságot. Este pedig kiosztották az első aranyérmeket is, amelyek Olaszországba, Oroszországba, illetve Németországba kerültek.
 
Eredmények. Veterán világbajnokság, férfi tőr B kategória, 36 induló: 1. Galvan (olasz), 2. Jamazaki (japán), 3. Pap Jenő és Lowen (brit), …8. Imreh László, …18. Hasszán Attila, …25. Szabó István.
 
Veterán világbajnokság, férfi tőr C kategória, 35 induló: 1. Aftandilov (orosz), 2. Prechtl (német), 3. Andriadze (grúz) és Spertini (francia), …7. Szentkirályi István, …33. Boros Péter.
 
Veterán világbajnokság, női párbajtőr A kategória, 39 induló: 1. Hohlbein (német), 2. Osvath (ausztrál), 3. Appavoupoulle (francia) és Soitiala (finn), …28. Kolczonay Ernőné, …38. Gulyásné Szilágyi Csilla.

2014. október 21.

 
Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.