Magyar csapat, magyar esélyek a plovdivi kadet és junior vb-n

márc 30, 2014 | Archív

Nehéz megfogalmazni, mi is a reális elvárás a magyar vívóválogatottal szemben a plovdivi kadet és junior világbajnokságon. Nehéz, mert a sportág és e korosztály nem könnyen

Nehéz megfogalmazni, mi is a reális elvárás a magyar vívóválogatottal szemben a plovdivi kadet és junior világbajnokságon. Nehéz, mert a sportág és e korosztály nem könnyen kiszámítható. Nehéz, mert a jeruzsálemi 13 Eb-érem után a mérce nagyon magasra került. Nehéz, mert tavaly, a poreci vb-n négy érem volt a magyar termés. De, azért megpróbáljuk összefoglalni… Ja, és a legfontosabb: HAJRÁ, MAGYAROK!

Talán az a legőszintébb, nem álszerény, de nem is arcoskodó kijelentés, ha azt állítjuk: a feladat a tavalyi teljesítmény felülmúlása. A 2013-as poreci vb-n 1 arany-, 2 ezüst- és 1 bronzérmet nyert a magyar küldöttség, és az bátran kijelenthető: ha ennél idén jobban teljesít a válogatott, akkor elégedett lehet a sportág. Hogy akkor miként nyert 13 érmet a csapat a jeruzsálemi Eb-n, és miért nem várható el ennek megközelítése?

1. Ott 24 számban osztottak érmeket, Plovdivban 18-ban fognak. A kadet csapatversenyek ugyanis jelenleg még nem szerepelnek a vb programjában.
2. Ázsia és Amerika vívósportja ma már junior korosztályban is jelentős tényező, több fegyvernemben is borítékolhatóak a tengerentúli érmek.
3. Jeruzsálemben nekünk minden összejött. Ilyen is van. Meg olyan is, hogy semmi nem jön össze…
Na de erre ne is gondoljunk, jól felkészült, jó szellemű, egységes és optimista küldöttség kel közel ezer kilométeres útra április 1-jén hajnalban. És ez szerencsére korántsem áprilisi tréfa! Szakmázzunk egy kicsit, és nézzük, melyik fegyvernemben, milyen esélyekkel vágunk neki a bulgáriai világbajnokságnak, melyről honlapunk természetesen részletes, helyszíni beszámolókkal jelentkezik majd!
 
Férfi tőr
 
junffittorcsmest (Large)
 Junior férfi tőrcsapatunk: Németh András, Mészáros Tamás, Marco Goncalves válogatott edző, Dósa Dániel és Mátyás Bálint.
 
Kadet korosztályban az Eb-n nem sikerült egyéniben a nyolcas döntőbe jutás, és ebből következően ez nem lesz egyszerű a vb-n sem, elvégre elismerten e fegyvernemben a legerősebb a tengerentúli mezőny. Ugyanakkor Mészáros Tamás az európai körversenyeken ért el dobogós helyezést, és Frűhauf Benjámin is volt nyolc között. A fiatalabbak mezőnyében szinte lehetetlen a tippelés, de a magyar döntő bravúrnak, az érem pedig szenzációs sikernek számítana.
Juniorban már más a helyzet, három tehetségünk a szezon során szállította egyéniben az érmes helyezéseket, csapatban is villogtak, a jeruzsálemi Eb-ről egy ezüst (csapat) és egy bronzéremmel (Németh András) tértek haza. Azaz, az eddigi eredmények alapján itt kinéz egy érem. Csakhogy. Azt nem szabad elfelejteni, hogy a fegyvernem két 20 esztendős “tinizsenije”, az amerikai Massialas és a cseh Choupenich kizárólag a felnött versenyeken indult a szezonban. Na jó, a cseh a junior Eb-n rajthoz állt, és haza is vitte az aranyat…  Úgyhogy maradjunk annyiban, ha nem is lenne óriási meglepetés a magyar érem, de feltétlenül nagy sikernek számítana, akár egyéni, akár csapatversenyről beszélünk. Ami viszont megkérdőjelezhetetlen: a fegyvernem lassan évtizedek óta tartó felnőtt vesszőfutásából a Dósa Dani, Mátyás Bálint, Németh András trió (szigorúan ábécésorrendben…) jelentheti a kiutat.
 
Magyar indulók. Kadetek: Bellovicz Gábor (Honvéd), Frűhauf Benjámin (MTK), Mészáros Tamás (UTE). Juniorok: Dósa Dániel (Törekvés), Mátyás Bálint (Törekvés), Németh András (Honvéd), Mészáros Tamás (UTE, csak csapat).
Döntők: április 6. (kadet egyéni), április 9. (junior egyéni), április 12. (junior csapat).
 
Női tőr
 
junnoitorcsmest (Large)
 Junior női tőrcsapatunk: Gólya Fruzsina, Pásztor Flóra, Kreiss Gábor válogatott edző, Szalai Szonja és Schmél Viktória.
 
A kadet Eb egyéniben itt sem sikerült jól magyar szempontból, ugyanakkor azt nem állíthatjuk, hogy ennek okán nem éreztünk némi csalódást. Elvégre az európai körversenyeken (melyeken egyébként tengerentúliak szintén indulhatnak) Pásztor Flóra és Kondricz Kata is nyert versenyt, azaz a lehetőség tulajdonképpen adott… Ha esélyesről szabad beszélni 17 éves hölgyek esetében, akkor a lengyel Szymczak feltétlenül annak számít. Ugyanakkor azért csöndben, visszafogottan mi, magyarok is bizakodhatunk…
A junioroknál valamelyest egyértelműbbek az erőviszonyok. A világranglista első tíz helyezettje között ugyanis 3-3 olasz, francia és orosz tőrözőt találunk. Ez egyben apró csalódás is nekünk, ugyanis a szezon előtt azt reméltük, hogy Szalai Szonja, Gólya Fruzsina és Schmél Viki ott lehet az élmezőnyben. Nos, egy-egy Vk-döntő összejött, a “nagy áttörés” azonban nem. Ugyanakkor mi továbbra is hisszük, hogy ebben a trióban benne van a bravúr lehetősége az egyéni és a csapatversenyben egyaránt. Jó lenne, ha ezt éppen a szezon legfontosabb versenyén, a világbajnokságon igazolnák a magyar lányok. 
 
Magyar indulók. Kadetek: Kálmán Eszter (Törekvés), Kondricz Kata (Honvéd), Pásztor Flóra (Törekvés). Juniorok: Gólya Fruzsina (UTE), Schmél Viktória (UTE), Szalai Szonja (Honvéd), Pásztor Flóra (Törekvés, csak csapat).
Döntők: április 4. (kadet egyéni), április 7. (junior egyéni), április 10. (junior csapat).
 
Férfi kard
 
junffikardcsmest (Large)
 Junior férfi kardcsapatunk: Kossuth Bálint, Bancsics Máté, Varga József válogatott edző, Singer Martin és Habony Viktor.
 
És egy nagy felkilátójel! Ez a fegyvernem lógott ugyanas ki a jeruzsálemi kadet Eb-n azzal, hogy egyedüliként érem nélkül tért haza. Ami, lévén mégiscsak a férfi kardról van szó, azért olyan, mint amikor a kitűnő bizonyítványba belerondít egy matek kettes. Na, azért a fiúk mentségére legyen mondva, a junior kardcsapat hajszálnyira volt a dobogótól, és hátha ez a hajszál most a mérleg másik serpenyőjébe kerül majd…
A kadetoktól az idén látottak alapján viszont valóban nagy sikernek számítana már a nyolc közé jutás is. Két dologban azért bízhatunk: a sikeres felkészülésben, és abban, hogy a magyar 17 évesek a szezon eddigi szakaszában rejtegették igazi formájukat a riválisok elől. 
A junioroknál ugyanakkor nem számít irreális elvárásnak az érem. Elvégre Bancsics Máté az egész szezonban nagyszerűen vívott, három erős Világkupa-versenyen állhatott dobogóra, Singer Martin pedig éppen a már említett Eb-n vívhatott negyeddöntőt. És hogyha a csapatversenyen mindketten jó napot fognak ki, akkor senki ellen nem számít esélytelennek a magyar kardcsapat. Igy legyen! Igazi favoritja nincs is a versenyszámnak, talán az amerikai Dershwitz és az olasz Curatoli számít esélyesnek, de további nyolc-tíz vívó – többek között az említett két magyar – dobogóra kerülése sem számítana meglepetésnek.
 
Magyar indulók. Kadetek: Darkó Botond (TFSE), Dobó István (Nagykanizsa), Mészáros Balázs (UTE). Juniorok: Bancsics Máté (Gödöllő), Habony Viktor (BVSC), Singer Martin (MTK), Kossuth Bálint (UTE, csak csapat).
Döntők: április 4. (kadet egyéni), április 7. (junior egyéni), április 10. (junior csapat).
 
Női kard
 
junnoikardcsmest (Large)
 Junior női kardcsapatunk: Záhonyi Petra, Márton Anna, Gulácsi Ferenc válogatott edző, László Luca és Mihalik Nóra.
 
És akkor itt is egy nagy felkiáltójel! Csak éppen itt azért, mert a fegyvernem kimagaslóan szerepelt a korosztályos Eb-n. Természetesen a két egyéni aranyérem, illetve a junior csapatezüst megismétlése gyakorlatilag a lehetetlen kategóriába tartozik. És nem is várható el, de azért a hölgyek minden bizonnyal megpróbálják majd újraírni a bravúrt…
A kadet korosztályra a sokszor citált “minden lehet” axióma abszolút igaz. Záhonyi Petra jeruzsálemi bravúrgyőzelme után itt már mindenki nyilván megkettőzött figyelemmel lép pástra ellene, ráadásul az európai mezőny, az oroszok mellett az amerikai és az ázsiai női kardozók is nagyon erősek. Úgyhogy tényleg minden lehet, de azért az mégiscsak optimizmussal tölthet el bennünket, hogy Petra az Eb-aranya után azt nyilatkozta, hogy a legnehezebb asszóját Kelecsényi Mira ellen vívta…
A junioroknál azért némileg más a helyzet. Mert azt felesleges tagadni, hogy Márton Anna érmet, akár aranyérmet is nyerhet. Más kérdés, hogy a korosztályos esélyesség állandó terhe most mér évek óta nyomja Panka vállát, és ezt nem mindig könnyű elviselni, a tavalyi vb-n nem is sikerült. A jeruzsálemi Eb-n viszont igen, egyéniben a 32 után átszakadt a gát és remek vívással nyert aranyat. Nagy tehetség, nagyszerű egyéniség, szurkoljunk neki! És ha csapatban is bírja a mázsás csomagot, mely szerint tőle a jelentős plusz az alapvető elvárás, no meg László Luca is olyan hittel és eredménnyel vív, mint a tavalyi junior világversenyeken, akkor csapatban sem lehetetlen az érem. Sőt…
 
Magyar indulók. Kadetek: Kelecsényi Mirabella (BVSC), Papp Borbála (BVSC), Záhonyi Petra (Kárpáti). Juniorok: László Luca (UTE), Márton Anna (MTK), Záhonyi Petra (Kárpáti), Mihalik Nóra (MTK). 
Döntők: április 6. (kadet egyéni), április 9. (junior egyéni), április 12. (junior csapat).
 
Férfi párbajtőr
 
juncspbtmest (Large)
 Junior férfi párbajtőrcsapatunk: Cho Taeun Sándor, Berta Dániel, Borosné Eitner Kinga válogatott edző, Bányai Zsombor és Hamar Balázs.
 
Nos, itt valóban minden lehet! És a mindent ne úgy tessék érteni, hogy bármi előfordulhat. Hanem, hogy a magyarok akármilyen bravúrra képesek lehetnek! A fentebb már említett óvatos visszafogottság természetesen jogos. Ugyanakkor az egészséges önbizalomra is megvan minden alapja az érintetteknek.
Talán az bizonyítja leginkább a fegyvernem döbbenetes erejét, ha szót ejtünk a kimaradókról. A kadet korú Bakos Bálint a juniorok budapesti Világkupa-versenyén volt döntős, a junior Hamar Balázs pedig egyéni Eb-érme ellenére csak csapatban lép pástra Plovdivban – a ranglista és a válogatási szisztéma eredményeként. Fentiek ékesen bizonyítják, hogy Bulgárában bármelyik korosztályban, bármelyik magyar odaérhet, és természetesen Eb-aranyérmes junior csapatunk is az esélyesek közé tartozik. És ha a fiúk azzal a remek vívással, egységes csapattal és szimpatikus hozzáállással versenyeznek majd, mint tették azt Jeruzsálemben, akkor az eremény is hasonló lehet. 
Ja, akkor Siklósi Gergely kadet egyéni ezüstöt, Hamar Balázs és Bányai Zsombor junior egyéni bronzot, a junior csapat pedig fölényes győzelmekkel aranyat nyert. Úgyhogy magasan a léc…
 
Magyar indulók. Kadetek: Esztergályos Patrik (Tata), Siklósi Gergely (Balaton), Tóth Gergely (Balaton). Juniorok: Bányai Zsombor (Vasas), Berta Dániel (Pécs), Cho Taeun Sándor (Honvéd), Hamar Balázs (BVSC, csak csapat).
Döntők: április 5. (kadet egyéni), április 8. (junior egyéni), április 11 (junior csapat).
 
Női párbajtőr
 
junnoipbtmest (Large)
 Junior női párbajtőrcsapatunk: Kun Anna, Felker Adrienn, Plásztán Attila válogatott edző, Siklósi Enikő és Bohus Réka.
 
Itt viszont nem olyan vidám a helyzet. Amit bátran kijelenthetünk: a fegyvernem felmérte, elfogadta, és túltette magát azon, hogy egy aranykorszak lezárult. Horváth Mariann, Szalay Gyöngyi, Nagy Tímea, Mincza Ildikó és több fantasztikus társa olyan magasra tette a lécet, hogy azt sokáig ijedten csak alulról súrolták az utódok. De ma már nem. 
A tudatos munka mostanság eredményekben jelentkezik az utánpótlásban is, jó példa erre Bohus Réka remek jeruzsálemi Eb-bronzérme. Ugyanakkor tegyük hozzá, hogy e szakágban nem mi tartozunk a favoritok közé a plovdivi vb-n. Azonban, ha a magyar esélyeknél hozzátettük, hogy minden előfordulhat, akkor igaz ez ebben az esetben is… Apró, ígéretes jelek akadnak, kadet Mediterrán Játékok aranyérem, junior Vk-döntők, és a már említett Eb-bronz. Ha pedig hosszú évek után végre csapatban a negyeddöntőben elkerüljük az oroszokat, akikkel sorozatban háromszor kerültünk össze, akkor ott bármi lehet. Ja, és ha megint velük hoz össze a sors, akkor meg majd őket is elverik a lányok. Elvégre legutóbb már csak egy tussal maradtak alul…
 
Magyar indulók. Kadetok: Balog Alexandra (Debrecen), Ladányi Nelli (Szolnok), Nagy Kinga (Diósgyőr). Juniorok: Bohus Réka (Békéscsaba), Felker Adrienn (Balaton), Kun Anna (Tata), Siklósi Enikő (Balaton).
Döntők: április 5. (kadet egyéni), április 8. (junior egyéni), április 11. (junior csapat).
 
Április 1-jétől naponta képes, helyszíni tudósításokkal jelentkezünk Plovdivból, HAJRÁ MAGYAROK!
 

2014. március 30.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események