Magyar és koreai uralom Varsóban

febr 25, 2017 | Archív

Két magyar és két koreai kardozó állhatott dobogóra a varsói férfi kard Világkupa-versenyen. Kétszeres olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron ezüstérmet, az Eb- és vb-harmadik Gémesi

Két magyar és két koreai kardozó állhatott dobogóra a varsói férfi kard Világkupa-versenyen. Kétszeres olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron ezüstérmet, az Eb- és vb-harmadik Gémesi Csanád bronzérmet nyert. Nagyszerű eredmény, gratulálunk a sikeres versenyzőknek és a mestereknek! Csak így tovább a vasárnapi csapatviadalon! 

Ennél sokkal jobban nem alakulhatott volna a nap férfi kardozóink számára! Szilágyi Áron második helyével az olimpia utáni legjobb eredményét teljesítette, ahogy közeledik a szezon vége, úgy kerül a jelek szerint egyre jobb formába. Gémesi Csanád pedig bronzérmével ismét bizonyította, hogy sérülésének és tán ezzel magyarázható kisebb hullámvölgyének se híre, se hamva, a szezon során nagyszerűen teljesít, fontos embere lehet a válogatottnak. 

Elegáns helyszínen vívták a varsói nyolcas döntőt – a kép jobb szélén Csanád és Áron.

De kezdjük az elején! A 64-es tábla első körében a négyből három magyar jutott tovább – mindhárman nagyon simán. A simasági versenyt Csanád nyerte, aki 15:5-re verte a török Jildirimet, második Áron lett (Canali, 15:7), de Decsi Tominak sem kellett szégyenkeznie a 15:8-cal (Dadajev)… A legutóbbi Vk-verseny, a padovai Luxardo Kupa győztese, Szatmári András viszont 15:8-ra kikapott az olasz Pellegrinitől. Hiába, ma már férfi kardban is a legritkábban fordul elő, hogy valaki két, egymást követő alkalommal kimagaslóan szerepeljen.

A 32 között aztán már hatalmas csatákat vívtak a mieink – kétharmados sikerrel. Áron a nagyon kellemetlen ukrán Jagodkát, Csanád pedig az ugyanebbe a kategóriába tartozó francia Lambert-t verte egyetlen tussal, egyaránt 15:14-re. Tomi ugyanakkor egy mozgalmas és hosszadalmas meccsen kikapott (13:15) a több mint kellemetlen stílusú grúz Szandro Bazadzétól. Jött a nyolcaddöntő – két, nagyon értékes győzelemmel. “Kétszeresünk” az olasz válogatott fiatal, mindössze 22 éves újdonsült befejező emberét, Curatolit verte 15:12-re, kellett már, hogy helyreálljon a rend az itáliai fejében… Csanád pedig a világranglista második helyén álló francia Anstettet győzte le egy izgalmas asszóban 15:13-ra. 

„Házimeccs” Áron és Csanád között – egy Vk-verseny elődöntőjében. Ez ám a bravúr!

Mivel Budapesthez hasonlóan Varsóban is nyolcas döntőt rendeztek, ez a két siker “esti programot” garantált a mieinknek – nem is akármilyet! Az első negyeddöntőben Csanád megint csak hatalmas csatát vívott – megint csak sikerrel, 15:14-re bizonyult jobbnak a francia Seitznél. Áron tanári módon vívott a világranglista élmezőnyéhez tartozó iráni Abedinivel, és 15:11-es győzelmével biztossá vált a két magyar érem! Miként az is, hogy ebből az egyik bronz lesz, mivel két válogatottunk az elődöntőben egymással került szembe. A házimeccset Áron nyerte 15:9-re, míg a másik ágon a két koreai klasszis, Gu Bongil és Kim Junghvan találkozott, utóbbi lett olimpiai bajnokunk ellenfele. 

Klasszisok egymás között. Ezúttal Kimé lett az arany, Ároné az ezüst. Volt is, lesz is ez még fordítva!

A jelenkor két talán legnagyobbja mérkőzött tehát az aranyéremért, és a riói olimpiai elődöntőjének “minivisszavágóján” ezúttal Kim győzött végig vezetve 15:11-re. Üsse kő! Az eredmény Szilágyi szezonjának eddigi legjobbja – lassan közelednek a világversenyek… -, és ha ez volt az olimpiai elődöntő ára, akkor teljesen rendben van így… Ezzel Áron a második, Csanád pedig a harmadik helyen végzett, kimagasló produktum – jöhet a vasárnapi csapatverseny. 

A varsói három testőr: Gémesi Csanád, Decsi András és a (majdnem) sebezhetetlen D’Artagnan, Szilágyi Áron.

De előtte olvassuk szombati főszereplőink nyilatkoztát!

Szilágyi Áron: „A Világkupa-sorozatban mindig akadnak hullámhegyek és hullámvölgyek, ez nekem egy jobb napom volt. Örülök annak, hogy akciódúsan vívtam, változatos tusokat adtam, és fizikailag is bírtam végig a versenyt. Próbáljuk természetesen a formát tudatosan egyre feljebb és feljebb emelni, szerintem jó úton járunk. A döntőben talán nem a megfelelő taktikát válaszottuk, és mire váltottam, már nem tudtam fordítani Kim ellen. Örülök annak is, hogy egyre jobban szerepelnek a csapattársaim, kívánom, hogy egyéniben és csapatban ehhez hasonlóan vívjunk majd az Eb-n és a vb-n is. De ne szaladjunk ennyire előre, holnap csapaton a fehéroroszok, majd a nyolc között az amerikaiak jöhetnek, szeretnénk legalább a négy közé kerülni.”  

Gémesi Csanád: „Jót aludtam a verseny előtt, szeretem, ha az a hat óra ilyenkor nyugodtan telik. Ez most is bejött… A táblán egy bemelegítő asszó után jöttek sorban a franciák, akikkel többnyire meggyűlik a bajom. Most fordult a kocka. Az elődöntőig hármat vertem egymás után, mondták is, hogy én vagyok a french killer… Nagyon örülök ennek az éremnek, az olimpia után hatalmas elánnal vetettem bele magam a szezonba. Sérüléseimből is felépültem, és minden áron vissza akartam, akarok kerülni a válogatottba. Nagyon sokat dolgoztam, és meg is lett az eredménye. Most nyerjünk egy érmet a holnapi csapatversenyen, aztán tegyünk ugyanígy az Eb-n és a vb-n is!”

Eredmények. Férfi kard egyéni Világkupa, Varsó, 177 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szilágyi-Canali (francia) 15:7, Gémesi-Jildirim (török) 15:5, Decsi-Dadajev (orosz) 15:8, Szatmári-Pellegrini (olasz) 8:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Szilágyi-Jagodka (ukrán) 15:14, Gémesi-Lambert (francia) 15:14, Decsi-S. Bazadze (grúz) 13:15.

Nyolcaddöntő: Szilágyi-Curatoli (olasz) 15:12, Gémesi-Anstett (francia) 15:13.

Negyeddöntő: Szilágyi-Abedini (iráni) 15:11, Gémesi-Seitz (francia) 15:14.

Elődöntő: Szilágyi-Gémesi 15:9.

Döntő: Szilágyi-Kim (koreai) 11:15.

Varsói sorminta: koreai, magyar, koreai, magyar.

Végeredmény: 1. Kim Junghvan (koreai), 2. Szilágyi Áron (edző és válogatott edző: Decsi András), 3. Gémesi Csanád (edző: Navarrete József, válogatott edző: Decsi András) és Gu Bongil (koreai), …23. Decsi Tamás, …33. Szatmári András, …73. Kossuth Bálint, …88. Péch Miklós, …105. Puy Kristóf, …134. Singer Martin.

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM