Magyar tizenegyes – két helyszínen

febr 3, 2017 | Archív

Két fegyvernem Világkupa-versenyét rendezik meg ezen a hétvégén, Gdanskban a női tőrözők, Padovában a férfi kardozók lépnek pástra. A pénteki selejtezőnap magyar szempontból

Két fegyvernem Világkupa-versenyét rendezik meg ezen a hétvégén, Gdanskban a női tőrözők, Padovában a férfi kardozók lépnek pástra. A pénteki selejtezőnap magyar szempontból eredményesen zárult: Lengyelországban hatan, míg Olaszországban öten, azaz összesen tizengyen folytathatják szombaton a 64-es főtábláról a viadalt.

Padovában hatvanadik alkalommal rendezik meg a Luxardo Kupát, és a világ legjobbjai természetesen Olaszországba utaztak a nagy hagyományú eseményre. Nehéz megmondani, hogy a két orosz klasszist, Jakimenkót és Kovaljovot hiányzónak tekintsük-e, elvégre az olimpia óta nem indultak nemzetközi viadalon, kérdés, véglegesen visszavonultak, vagy csak pihenőt tartanak. A többiek mindenesetre pástra léptek, magyar részről a maximális tizenkettes indulólétszámmal. “Kétszeresünk”, Szilágyi Áron kiemeltként természetesen csak finomhangolt pénteken, a többieket azonban megrostálta a selejtező. Ketten a csoportkör után, hárman a 96 közé jutásért, ketten a 64-ért estek ki, a számunkra legfájóbb búcsúzó talán a tavalyi vb-ezüstérmes, Iliász Nikolász volt. De beszéljünk a továbblépőkről: Szatmári András imponáló csoportkör után közvetlenül a főtáblára jutott, később, a direkt kieséses szakaszban Gémesi Csanád, Decsi Tamás és a fiatal Kossuth Bálint sima győzelmekkel követte Andrist, no meg Áront. Így összességében öt magyar folytathatja Padovában szombaton a versenyt. 

Decsi András vezetőedzőként debütált Padovában, öccse, Tamás már nyert itt Luxardo Kupát, Iliász Niko viszont idén nem fog, mert nem jutott a legjobb 64 közé.

A mérlegért a férfiaknak sem kell szégyenkezniük, a hölgyek azonban őket is felülmúlták, Gdanskban ugyanis tizenegy indulóból hatan jutottak a legjobb 64 közé. Hiányzók azért itt is akadtak, a két olasz klasszis, a visszavonuló(?) Di Francisca és a világbajnok Errigo személyében. Mohamed Aidának a szombati szereplés alanyi jogon, kiemeltként járt, aztán a csoportkörből a junior Pásztor Flóra szenzációs mérleggel rögtön követte őt. Dicséret jár azért is a szakágnak, hogy a fordulóból valamennyien továbbjutottak az erős versenyen. Aztán a direkt kieséses folytatásban már természetesen becsúsztak hibapontok. Hárman estek ki a 96 közé jutásért, további ketten pedig a 64-ért. Azonban a fegyvernemhez képest kifejezetten népes mezőnyből Aida és Flóra mellé továbblépett Knapek Edina, Kreiss Fanni, Kondricz Kata és Lupkovics Dóra, azaz mindösszesen hat magyarért szurkolhatunk szombaton, ami elismerésre méltó produktumnak számít.

Pásztor Flórának jutott ideje a hajával is foglalkoznia, mivel nagyszerű mérleggel jutott tovább a csoportkörből közvetlenül a legjobb 64 közé.

Mindkét helyszínen csak így tovább, hajrá, magyarok!

Eredmények. Férfi kard Világkupa, Padova, 184 induló. A csoportmérkőzéseken: Szilágyi Áron kiemelt, Szatmári András 6 győzelem/0 vereség (a 64 közé jutott), Kossuth Bálint 4/1, Péch Miklós 4/2, Gémesi Csanád 4/2, Iliász Nikolász 4/2, Decsi Tamás 3/3, Singer Martin 3/3, Nagy Martin 2/4, Puy Kristóf 2/4 (továbbjutottak), Galgóczy Tamás 1/5, Kovács István 0/6 (kiestek).

A legjobb 96 közé jutásért: Gémesi-Weller (Virgin-szigeteki) 15:1, Decsi-Imai (japán) 15:11, Péch-Casares (spanyol) 15:8, Iliász-Dudajev (orosz) 15:12, Singer-Teodosiu (román) 7:15, Nagy-Barloy (francia) 5:15, Puy-Bonah (német) 9:15.

A legjobb 64 közé jutásért: Gémesi-Ho (hongkongi) 15:8, Kossuth-Gert (német) 15:8, Decsi-Vang (kínai) 15:11, Péch-Natanzon (amerikai) 14:15, Iliász-Bonah (német) 14:15.

Szombaton a legjobb 64 között: Szilágyi-Liang (amerikai), Gémesi-Seitz (francia), Szatmári-Metryka (amerikai), Decsi-Occhiuzzi (olasz), Kossuth-Apithy (francia).

Női tőr Világkupa, Gdansk, 177 induló. A csoportmérkőzéseken: Mohamed Aida kiemelt, Pásztor Flóra 6 győzelem/0 vereség (a 64 közé jutott), Knapek Edina 5/1, Lupkovics Düra 5/1, Kondricz Kata 5/1, Gólya Fruzsina 5/1, Kreiss Fanni 4/2, Jeszenszky Szilvia 3/3, Orosházi Csilla 3/3, Szalai Szonja 2/4, Mesteri Viktória 2/4 (valamennyien továbbjutottak). 

A legjobb 96 közé jutásért: Kreiss-Lofmark (svéd) 15:5, Jeszenszky-Ültgesforth (német) 15:10, Szalai-Martyanova (orosz) 10:15, Orosházi-Walczyk (lengyel) 6:15, Mesteri-Novalinska (orosz) 6:15.

A legjobb 64 közé jutásért: Knapek-Inostroza (chilei) 11:11 kedvezményezettként Knapek jutott tovább, Kondricz-Teo (olasz) 15:9, Lupkovics-Butruille (francia) 15:4, Kreiss-Csoj (koreai) 15:8, Jeszenszky-M. Boldor (román) 7:15, Gólya-Huang (kínai) 8:15. 

Szombaton a legjobb 64 között: Mohamed-Novalinska (orosz), Knapek-Fu (kínai), Pásztor-Ranvier (francia), Kondricz-Mancini (olasz), Lupkovics-Huo (kínai), Kreiss-H. Lyczbinska (lengyel).

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM