Magyar Vívás Napja: hat aranyérem, számtalan díjazott, telt ház, nagyszerű este!

dec 27, 2015 | Archív

Nagyszerűen sikerültek az Exim Kupa felnőtt országos bajnokság egyéni versenyei, és ugyancsak remek hangulatban zárult a Magyar Vívás Napja programja. Akadt, ahol érvényesült a

Nagyszerűen sikerültek az Exim Kupa felnőtt országos bajnokság egyéni versenyei, és ugyancsak remek hangulatban zárult a Magyar Vívás Napja programja. Akadt, ahol érvényesült a papírforma, akadt, ahol meglepetések borzolták a kedélyeket – az aranyérem hat különböző klubba került, remek egyéni ob-t zártunk! Jöhetnek a vasárnapi csapatversenyek!

 

A “csúcspontja” természetesen a Magyar Vívás Napja rendezvénysorozat volt a szombatnak, ugyanakkor a hat egyéni döntősnek, az este tizenkét főszereplőjének el is kellett jutnia idáig. A délelőtti programban nem is volt hiány parázs csatákban! Mindkét nem párbajtőrözői, illetve tőrözői nyitották a napot. Kezdjük az előzőekkel! A férfiaknál nagyjából érvényesült a papírforma, csakhogy a végjátékig világbajnok kvartettünknek egyetlen képviselője maradt állva. Imre Géza mandulaműtét miatt hiányzott, Szényi Pétera legjobb 32 között búcsúzott, a nyolcaddöntőben pedig a sorsolásnak köszönhetően egymással került szembe Boczkó Gábor és Rédli András. Utóbbi győzött, és később be is jutott a délutáni döntőbe, ahová “világbajnoki tartalék” csapattársa, Somfai Péter követte. A két bronzérmet pedig Siklósi Gergely és Buta Levente zsebelte be.

 

 Somfai Péter és Rédli András csatája a férfi párbajtőr bajnokság aranyérméért.
 
A hölgyeknél ugyanakkor egyik meglepő eredmény követte a másikat. Szász Emese távolléte okán eleve szabadnak tűnt a trón. Aztán sorra hullott a többi válogatott is, a 32-ben Budai Dorina, a nyolcaddöntőben búcsúzott Antal Edina, míg a negyeddöntőben Révész Julianna és Kun Anna. A két bronzérmet végül Csonka Valéria és Várnai Vivien vihette haza. A döntőbe pedig két vidéki szakosztály képviselője került, a 20 esztendős, békéscsabai színekben vívó junior világbajnoki ezüstérmes Bohus Réka, illetve a tavalyi ob-ezüstérmes debreceni Mihály Kata került. 
 
A Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok felújított, alsó vívótermét a tőrözők vették birtokukba, és nem hiányoztak sem a hölgy sikolyok, sem a férfiúi kiáltások. A nők mezőnyében mondható el inkább, hogy érvényesült a papírforma. A döntőbe két újpesti vívó került, a tízszeres egyéni aranyérmes Mohamed Aida,és a belgiumi egyetemi tanulmányait befejező, hazaköltöző korábbi kadet világbajnok Kreiss Fanny. A két bronzérmet két válogatott tőröző, Jeszenszky Szilvia, illetve Varga Katalin szerezte meg. A férfiaknál ugyan egy korábbi válogatott, Szabados Gábor került a döntőbe, csakhogy az Építők versenyzője nyáron visszavonult a profi sporttól, heti egy-két edzéssel készült az ob-ra. Az elődöntőben az ob egyik esélyesét, a törekvéses Dósa Dánielt győzte le. Ellenfele pedig egy junior korú fiatal, az újpesti Balogh Boldizsár lett, aki a másik elődöntőben a szintén újpesti és szintén junior korú Mészáros Tamást győzte le nagy csatában.
 
 A legnagyobb csata: Mohamed Aida és Kreiss Fanny mérkőzik az aranyéremért.
 
Délután a kardozók váltották a nagyteremben a párbajtőrözőket. Szilágyi Áron távollétében az Európa-bajnoki bronzérmes csapat további három tagja számított esélyesnek. Érvényesült is a papírforma abban a tekintetben, hogy Szatmári András bejutott a döntőbe, legyőzve többek között Gémesi Csanádot. A másik ágon azonban a visszatérő olimpiai ezüstérmes, “hobbivívóvá” lett korábbi klasszis Nemcsik Zsolt15:14-re legyőzte Decsi Tamást, és törökbálinti színekben jutott be a döntőbe. A két bronzérmet pedig Puy Kristóf, illetve a szigetszentmiklósi Noseda Norbert szerezte meg. 
 
 Egy korábbi vasasos klasszis, és egy remélhetőleg klasszissá érő vasasos csatája. Nemcsik Zsolt és Szatmári András.
 
A Magyar Vívás Napja kora esti programja ezek után kezdődött meg, igen látványos külsöségek között, és telt ház előtt! A bemutatások és a Himnusz után Csampa Zsolt, szövetségünk elnöke mondott köszöntőt, melyben külön méltatta támogatóinkat, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-t, a Westend Kft-t, a Mercedes-Benz Hungária Kft-t, a Magyar Posta Zrt-t, az adidas Budapest Kft-t, a Tissot-t, a Roland Divatház Zrt-t, a Pbt. Hungary Kft-t, a Magyar Porcelánmenufaktúra Kft-t és a SzerCo Sport Kft-t. Csampa Zsolt virágcsokorral köszöntötte Kővári Szilviát, az országos bajnokság névadó szponzorának, az Exim Banknak a kabinetvezetőjét, marketing és kommunikációs igazgatóját. 
 
Aztán következett az első döntő, a férfi tőrözőké. Melyben Szabados Gábor kétséget nem hagyott afelől, hogy kár volt lemondania a válogatottságot. Az első néhány tus után átvette a vezetést Baloghgal szemben – aki így is nagy sikert ért el… -, és a különbséget egyre növelve nyerte meg hatodik (!) felnőtt magyar bajnoki aranyérmét az Építők tőrvívója (15:9). “Természetesen győzni akartam, és az az öt hónap sem a világ, amióta abbahagytam, de azért ezt nem hittem volna… A negyeddöntőben alaposan megizzadva nyertem Berjozkin Anton ellen, majd az elődöntőben fogalmam sincs, miként tudtam 10:12-ről zsinórban öt tust adni Dósa Daninak. Talán azért, mert a kislányom a pást mellett szurkolt… A döntő előtt tudtam pihenni, bíztam a sikerben, és most nagyon boldog vagyok!” – nyilatkozta Szabados Gábor. 
 
 Szabados Gábor hatodszor emelhette magasra a férfi tőr magyar bajnokságért járó serleget!
 
A következő finálé előtt a szezon utánpótlás versenyein érmet nyerő kadet és junior vívókat, valamint Mestereiket köszöntöttük. Minden további méltatásnál többet mond erről a szezonról, hogy a díjazottak nem fértek fel a pástra… Jöhetett a női párbajtőr döntője, ahol Mihály Kata és klubja, Debreceni HSE-PMD egyaránt talán eddigi legszebb és legnagyobb sikerét könyvelhette el. A klub és Kata ugyanis most szerezte első felnőtt bajnoki aranyérmét, miután Bohus Réka ellen végig vezetve, kétséget sem hagyva győzött 15:9-re. “Tavaly ugyanitt döntőt vívhattam, és akkor nagyon izgultam, nem szoktam ilyen körülmények között versenyezni. Most már ismerős volt a környezet, jobban tudtam az asszóra koncentrálni. Nagyon örülök a győzelemnek, remekül zárul számomra az esztendő. Nemrégiben államvizsgáztam, most magyar bajnok lettem! Jöhetnek az újabb feladatok, a PhD és a nemzetközi vívóversenyek!” – nyilatkozta Mihály Kata. 
 
 Mihály Kata az első debreceni felnőtt magyar bajnoki aranyérmet nyerte!
 
Női kardban a két legmagasabban rangsorolt magyar találkozott, és közülük az eredményesebb győzött. Újdonsült világbajnoki bronzérmesünk, Márton Anna nem sok esélyt hagyott válogatott társának, Várhelyi Annának, az MTK versenyzője 15:6-ra győzött, és ezzel második felnőtt bajnoki aranyérmét szerezte meg. “A világbajnoki bronzérmem után végre ismét elégedett lehetek, jót tett a lelkemnek ez a győzelem karácsony előtt. Ráadásul a döntőben kifejezetten jól is ment a vívás, pedig délelőtt még kicsit döcögött a szekér. Úgyhogy most jöhet a vasárnapi csapatverseny, aztán egy aprócska szusszanás, majd nagyüzem – remélhetőleg a riói olimpia végéig.” – mondta a finálé után Márton Panka. 
 
 Márton Panka nagyszerű évét magyar bajnoki arannyal zárta. 
 
Az újabb döntők előtt az este egyik legfelemelőbb pillanatai következtek, ugyanis születésnapos klasszis Mestereinket és korábbi versenyzőinket köszöntötte Csampa Zsolt. A 60 éves Decsi István mesteredző, a 70 éves, egyaránt olimpiai ezüstérmes Bóbis Ildikó és Marót Péter, valamint két vívólegenda, a 75 esztendős Kulcsár Győző és a 80 esztendős Pézsa Tibor vehetett át szép ajándékot a zúgó vastapasban. Eztán kapott Életmű-díjat Lukovich István, Mészáros József, valamint Tábor István, valamint kitüntették a vívósportban végzett munkájáért Serra Györgyöt, Serra Bendegúzt, Horváth Attilát (Debrecen), Ferdinándy Györgyit, Dallos Dávidot, Fodor Gábort és Gorka Szabolcsot
 
 Csampa Zsolt a legeredményesebb élő magyar vívót, Kulcsár Győzőt köszönti a Magyar Vívás Napján.
 
Pézsa Tibor, a kardlegenda veszi át ajándékát 80. születésnapja alkalmából Csampa Zsolttól.
 
Következtek a női tőrözők, és egy újpesti házidöntő. Ennek ellenére messze ez volt az este addigi legizgalmasabb fináléja. Mohamed Aida a tizenegyedik egyéni aranyérmére hajtott, míg Kreiss Fanny élete első felnőtt első helyezését akarta megszerezni. Utóbbi járt sikerrel! A fordulatos és izgalmas csörtében először Fanny vezetett, majd a második három percben Aida fordított. A hajrá ismét Fanninak sikerült jobban, csakhogy az utolsó másodpercekben Aida egyetlen tusra megközelítette riválisát. A hátralévő egy szekundum azonban már nem volt elég újabb akcióra – 13:12-re a fiatalabb újpesti győzött. “Éreztem, hogy megy a vívás, ráadsául volt is kedvem hozzá, tudtam harapni. Valóban legyőztem a világbajnoki negyedik helyezett csapat három tagját, a negyedik pedig nem indult, de ez nem változtat a céljaimon, a terveimen. Persze, nagyon örülök neki, miként annak is, hogy felnőtt magyar bajnok lettem. Aida ellen izgalmasan alakult az asszó, váltott a második három percben, de szerencsére később újra tudtam reagálni a történtekre. Aztán szerencsére 13:12-nél lejárt az idő…” – nyilatkozta Kreiss Fanny. 
 
 Kreiss Fanny az este legizgalmasabb döntőjét megnyerve lett magyar bajnok.
 Az elnök gratulál a világbajnoknak. Csampa Zsolt és Imre Géza kézfogása.
 
Az utolsó két finálé előtt a veterán Eb-, vb-érmeseinket köszöntöttük, majd pástra szólították az idei felnőtt világversenyek legjobb magyarjait, és mestereiket. Felemelő érzés volt egy páston látni többek között Imre Gézát, Boczkó Gábort, Szász Emesét, Szilágyi Áront, Márton Annát és Mohamed Aidát. A köszöntöttek között volt Szatmári András is, aki szokatlanul, de teljesen érthetően vívóruhában vette át a díját, mivel néhány perccel később bekötött a férfi kard egyéni verseny döntőjére. És ha már bekötött, akkor magyar bajnoki aranyérmesként kötött ki onnan. Már az asszó elején elhúzott a döntőig remeklő korábbi klasszis Nemcsik Zsolttól, és előnyét meg is őrizte, 15:11-es sikerrel szerezte meg karrierje első felnőtt magyar bajnoki címét. “Nagyon örülök, hogy országos bajnok lettem férfi kardban, azt gondolom, ez nagy dicsőség, legalábbis számomra feltétlenül. Tudom, hogy hiányzott Áron és Nikó, majd legközelebb velük is harcba szállok. Apróbb hullámvölgyek akadtak a nap során, de alapvetően elégedett voltam a teljesítményemmel. Így a karácsonyi vásárlásnak is sokkal jobb kedvvel vágok majd neki, de előbb jöjjön a csapatverseny, szeretnék duplázni a Vasassal” – mesélte Szatmári András.
 
 Szatmári András pályafutása során először a magyar bajnoki dobogó tetején.
 
Az este utolsó fináléját stílusosan az utóbbi időszak legeredményesebb fegyvernemének, a férfi párbajtőrnek a döntője zárta. Itt gyakorlatilag lekopírozta Somfai Péter és Rédli András az előző kard asszót – csak kevésbé gyors kivitelben. A Honvéd versenyzője már az elején elhúzott néhány tussal, és azt végig meg is őrizte. Még a végeredmény is azonos lett – 15:11 – miként az is, hogy a győztes, Somfai Péter is pályafutása első egyéni aranyérmét nyerte. “Életem első felnőtt bajnoki érme, és rögtön egy arany! Sőt, 35 éves koromig egyetlen korosztályban nem nyertem egyéni országos bajnokságot, nem panaszkodom a pályafutásomra, de az ob-k eddig valahogy nem jöttek össze. Úgyhogy nagyon-nagyon boldog vagyok! A nyolcaddöntőben igencsak rezgett a léc, Marosi Ádám 13:10-re vezetett ellenem húsz másodperccel a vívóidő lejárta előtt. Sikerült fordítanom, de utána sem éreztem igazán a vívást. A legjobban a döntőben, Rédli Andris ellen vívtam. Mondom, nagyon örülök!” – nyilatkozta két lányával a nyakában Somfai Péter.
 
 Somfai Péter 35 évesen megnyerte első egyéni magyar bajnoki címét! 
 
A nagyszerűen sikerült este ezzel véget ért, a magyar bajnokság azonban nem. Vasárnap hat fegyvernem csapatversenyével folytatódik az Exim Kupa!
 
EXIM Kupa, felnőtt magyar bajnokság.
Férfi párbajtőr egyéni: 1. Somfai Péter (Honvéd, edző: Dancsházy-Nagy Tamás), 2. Rédli András (SZL Bau Balaton), 3. Siklósi Gergely (SZL-Bau Balaton) és Buta Levente (Vasas), 5. Bányai Zsombor (Vasas), 6. Pádár Tamás (BVSC), 7. File Mátyás (Balaton), 8. Kiss Gergő (BVSC). A döntőben: Somfai-Rédli 15:11.
 
Férfi kard egyéni: 1. Szatmári András (Vasas, edzők: Szabó Bence és Riba Ferenc), 2. Nemcsik Zsolt (Törökbálint), 3. Noseda Norbert (DVSZ) és Puy Kristóf (MTK), 5. Ravasz Etele (Vasas), 6. Gémesi Csanád (GEAC), 7. Decsi Tamás (KVSE), 8. Péch Miklós (MTK). A döntőben: Szatmári-Nemcsik 15:11.
 
Férfi tőr egyéni: 1. Szabados Gábor (Építők, edzők: Marco Goncalves és Szelei István), 2. Balogh Boldizsár (UTE), 3. Dósa Dániel (Törekvés) és Mészáros Tamás (UTE), 5. Berjozkin Anton (Csomorkány), 6. Mátyás Bálint (Törekvés), 7. Steiner Dávid (Honvéd), 8. Bellovicz Gábor (Honvéd). A döntőben: Szabados-Balogh 15:8.
 
Női párbajtőr egyéni: 1. Mihály Kata (Debreceni-PHD, edző: Serra Bendegúz), 2. Bohus Réka (AVA), 3. Csonka Valéria (Vasas) és Várnai Vivien (Honvéd), 5. Révész Julianna (BVSC), 6. Posovszky Tímea (Vasas), 7. Kun Anna (Tata), 8. Szabó Laura (BVSC). A döntőben: Mihály-Bohus 15:9.
 
Női kard egyéni: 1. Márton Anna (MTK, edző: Gárdos Gábor), 2. Várhelyi Anna (BVSC), 3. Garam Nóra (MTK) és László Luca (UTE), 5. Kelecsényi Mirabella (BVSC), 6. Záhonyi Petra (Kárpáti), 7. Gárdos Judit (MTK), 8. Katona Renáta. A döntőben: Márton-Várhelyi 15:6. 
 
Női tőr egyéni: 1. Kreiss Fanny (UTE, edző: Kreiss Gábor), 2. Mohamed Aida (UTE), 3. Jeszenszky Szilvia (Terézváros) és Varga Katalin (Honvéd), 5. Balogh Orsolya (Honvéd), 6. Kondricz Kata (Honvéd), 7. Hopka-Varga Gabriella (Honvéd), 8. Lupkovics Dóra (Honvéd). A döntőben: Kreiss-Mohamed 13:12. 

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM