Magyarok nélküli karddöntő Budapesten

nov 10, 2015 | Archív

Nem jutott magyar vívó a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard egyéni Világkupa-verseny nyolcas döntőjébe. Legjobban Szilágyi Áron és Szatmári András szerepelt - mindketten a 32 között

Nem jutott magyar vívó a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard egyéni Világkupa-verseny nyolcas döntőjébe. Legjobban Szilágyi Áron és Szatmári András szerepelt – mindketten a 32 között búcsúztak. A győzelmet az idei világbajnok, orosz Jakimenko szerezte meg.

 

Nem kezdődött jól magyar szempontból a szombat a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard egyéni Világkupa-versenyen. A 64-es főtábla második körében ugyanis rögtön vereséget szenvedett az olimpiára pályázó Decsi Tamás. Az elején 5:2-re még ő vezetett, ám 8:5-nél, a szünetben már Apithynél volt az előny, amit magabiztosan meg is őrzött az asszó végéig. Az esély még természetesen él Rióra, ugyanakkor így nehezebb lesz az odavezető út. 

 

 Házimeccs. A két klubtárs, Iliász Nikolász (balra) és Szatmári András a 64 között szembekerült. (Fotók: Besenyei Gergely)
 
És nem lett könnyebb a többiek helyzete sem. Igazából annak sem örültünk, hogy a 64 között összekerült Szatmári András és Iliász Nikolász. Elvégre az egyiküknek így mindenképpen búcsúznia kellett. Utóbbi lett az, a két vasasos klubtárs csatájából ugyanis Andris magabiztosan jött ki győztesen (15:6). Nem maradt egyedüliként a 32 között, mivel nem sokkal később követte őt oda olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron, aki biztosan verte a kellemetlen kanadai Polossifakist. 
 
 Szilágyi Áron győztes tusa a kanadai Polossifakis ellen.
 
A következő kör aztán sajnos a végállomást jelentette a mieinknek. A zöld pást parancsolt pirosat Andrisnak és Áronnak egyaránt, ráadásul két, kísértetiesen hasonló asszót láthatott a szép számú közönség. Először Szatmári küzdött meg a francia Anstettel. Gyakorlatilag végig egyfajta üldözőverseny zajlott a páston, és mi voltunk az üldözők… A vége 12:15 lett a franciának. Minden bizodalom tehát Áronban volt, akinek következett a koreai Oh. Óh, de nehéz – gondolhattuk, amikor az ázsiai 7:2-re elhúzott. Áron viszont feltámadt, olyannyira, hogy előbb beérte Ohot, majd 10:9-nél átvette a vezetést. Sajnos, először és utoljára. 14:12-nél már megint a koreainál volt az előny, és ugyan egy gyönyörű átvett támadással még szépített Áron, az utolsó tust Oh adta. Óh, de kár! 
 
 Szilágyi Áron bokasérülése után még nem volt topon.
 
Így ugyanis egyetlen magyar sem maradt a folytatásra, és érthetően más hangulatban kezdődött az elegáns körülmények között megrendezett nyolcas döntő. A finálé bővelkedett izgalmakban, látványos és szoros csörtékben, fordulatokban, valóban csak azt sajnálhattuk, hogy nem volt magyar résztvevője. Az aranyérmet végül többször is hátrányból fordítva az idei világbajnok orosz Jakimenko nyerte.
 
 Magyar zászló nincs, de azért Áron a háttérben „figyel…”
A dobogósok egyaránt elégedettek…
 
Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard egyéni Világkupa-verseny, MOM Sport, 219 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szilágyi-Polossifakis (kanadai) 15:9, Szatmári-Iliász 15:6, Decsi-Apithy (francia) 8:15.
A legjobb 16 közé jutásért: Szilágyi-Oh (koreai) 13:15, Szatmári-Anstett (francia) 12:15.

Végeredmény: 1. Jakimenko (orosz). 2. Kim Junghwan (koreai), 3. Rousset (francia) és Ibragimov (orosz), …17. Szilágyi Áron, …21. Iliász Nikolász, …40. Decsi Tamás, …49. Iliász Nikolász, …76. Gémesi Csanád, …87. Csaba Márton Bence, …91. Kossuth Bálint, 92. Bancsics Máté, …99. Ravasz Etele, 100. Puy Kristóf, …107. Gémesi Bence, …120. Gémesi Huba és Habony Viktor, …132. Vörös Bálint, …141. Péch Miklós, …156. Puy Sebestyén, 157. Kovács István, …169. Urbán Ádám, …173. Mészáros Balázs, …176. Galgóczy Tamás, …189. Singer Martin, 190. Nagy Martin, …198. Szlama Vilmos és Mészáros Áron, …206. Balázs Boldizsár. 

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események