Majdnem sikeres karibi kiruccanás

márc 14, 2015 | Archív

Mohamed Aida a nyolcaddöntőben, Varga Gabi a legjobb 32 között búcsúzott a havannai GP-n úgy, hogy mindkettőjüknek volt esélye világklasszis ellenfelével szemben. A női GP-t az olasz di

Mohamed Aida a nyolcaddöntőben, Varga Gabi a legjobb 32 között búcsúzott a havannai GP-n úgy, hogy mindkettőjüknek volt esélye világklasszis ellenfelével szemben. A női GP-t az olasz di Francisca, a férfit az orosz Rigin nyerte. A budapesti férfi kard válogatón Szatmári András győzött.

Az olimpia előtti utolsó nem kvalifikáló Grand Prix-verseny első körét tőrben rendezték. Miként arról beszámoltunk, a havannai helyszín, és a “nemválogató” okán mindössze két magyar hölgy, Mohamed Aida és Varga Gabi indult útnak a karibi sziget felé. Mindketten jól helytálltak, de a bravúros eredmény végül egyiküknek sem jött össze. A 64 közé még pénteken simán vezetett az út, és aztán a szombati első kör sem jelentett problémát. Aida végig vezetve győzött koreai riválisa ellen (15:10), Gabi pedig az asszó közepén vette át az irányítást a 18 éves amerikai Massialas-szal szemben (15:12). A folytatásban viszont már jóval komolyabb riválisok jöttek. Aida a tizenegyedik helyen kiemelt koreai Kim ellen úgy vívott, mintha ő lenne a kiemelt, és nem fordítva. Rutinosan, precízen váltogatta akcióit, az ázsiainak sansza nem volt – 15:7. Az igazi szenzációt mégis Gabi szerezhette volna – sajnos, csak majdnem. A hatszoros olimpiai bajnok, 41 éves, a szülése után a világranglistán ismét már a második helyen álló Vezzali ellen több mint nyolc percig remekül vívott. 12:8-ra elhúzott, kézben tartotta az asszót. Azonban az olasz nem azért az egyetemes vívás egyik legnagyobb alakja, hogy ilyen helyzetben fejet hajtson. Néhány másodperccel a vége előtt egyenlített, amikor pedig a győztes tust is bevitte, úgy örült, mint számtalan aranyérme valamelyikének… (12:13). Hátra volt még Aida nyolcaddöntőja a jelenlegi egyes számú orosz tőrözőnő, Deriglazova ellen. Itt is volt esély, Aida két harmadon át teljesen egyenrangú ellenfél volt, de nem sikerült egyenlíteni, a végén rohannia kellett, 6:9-cel zárult az asszó. Aida 13. és Gabi 26. helye természetesen nem világraszóló eredmény – pláne nemaz ő pályájuk tükrében -, de a látottak igenis bebizonyították, hogy egyáltalán nem világtól elrugaszkodott gondolat, hogy egy, vagy akár két magyar női tőröző is ott lehet a riói olimpián…

 

 Így örült a hatszoros olimpiai bajnok Valentina Vezzali, amikor egyetlen tussal legyőzte a háttérben a sisakját emelő Varga Gabit.
 
Idehaza a férfi kardozók válogatója nem hozott semmi váratlant. Azrt keressünk néhány érdekességet! Szatmári Andris másodszor győzte le a szezonban 15:14-re Szilágyi Áront hazai válogató döntőjében. A verseny első öt helyén vasasos vívó végzett. Ettől kezdve pedig irány Hongkong: a válogatott keret Somlai Béla vezetésével egyhetes edzőtábor után utazik Hongkongból Szöulba, ahol két hét múlva Grand Prix-versenyen vesznek részt a mieink. HAJRÁ, MAGYAROK!
 
Eredmények. Női tőr egyéni Grand Prix, Havanna, 124 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Mohamed-Jong (koreai) 15:10, Varga-Massialas (amerikai) 15:12. 
A legjobb 16 közé jutásért: Mohamed-Kim (koreai) 15:7, Varga-Vezzali (olasz) 12:13.
Nyolcaddöntő: Mohamed-Deriglazova (orosz) 6:9.
Végeredmény: 1. Di Francisca (olasz), 2. Deriglazova (orosz), 3. Jeon (koreai) és Thibus (francia), …13. Mohamed Aida, …26. Varga Gabriella. 
 
Férfi tőr egyéni Grand Prix, Havanna, 150 induló: 1., Rigin (orosz), 2. Massialas (amerikai), 3. Imboden (amerikai) és Garozzo (olasz). 

Férfi kard válogató, Vasas, Kovács Pál vívóterem, 36 induló: 1. Szatmári András (Vasas, edző: Szabó Bence és Riba Ferenc), 2. Szilágyi Áron (Vasas), 3. Iliász Nikolász (Vasas) és Ravasz Etele (Vasas), 5. Nagy Pál (Vasas), 6. Decsi Tamás (KVSE), 7. Gémesi Csanád (GEAC), 8. Gémesi Bence (GEAC). A döntőben: Szatmári-Szilágyi 15:14. 

2015. március 14.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események