Márton Anna bronzérmes, Szilágyi Áron hatodik a vb-n!

júl 14, 2015 | Archív

Hatalmas bravúrral kezdődött magyar szempontból a moszkvai világbajnokság! Női kardban a 20 esztendős Márton Anna klasszisokat búcsúztatva a felnőttek között is megszerezte első

Hatalmas bravúrral kezdődött magyar szempontból a moszkvai világbajnokság! Női kardban a 20 esztendős Márton Anna klasszisokat búcsúztatva a felnőttek között is megszerezte első világbajnoki érmét, egy fényesen csillogó bronzot. Olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron a hatodik helyen végzett, míg valamennyi párbajtőrözőnk bejutott a legjobb 64 közé. (Nyilatkozatok, dobogós képek hamarosan!)

 

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Mától élesben! Egyetlen, rövid kezdőmondattal így foglalható össze a moszkvai világbajnokság második napja. Kicsit hosszabban: keddtől hat napon át azért szurkolunk, hogy reggeltől késő estig a monumentális “Olimpyiski”-ben töltsük óráinkat. Az ugyanis azt jelentené, hogy az esti döntőkben is lesz magyar érdekeltség… 

 
Az első finálés napon erre nyílt is esély, elvégre a férfi és női kard egyéniben osztottak érmeket, és ugye, az teljesen világos, hogy ezek valamelyikére olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron teljes joggal pályázott. De haladjunk időrendben, mert legkorábban a férfi párbajtőrözők kezdték a napot! A több mint 200 indulós mezőnyben 79 ország képviselői álltak rajthoz, ami hatalmas szám, és hatalmas előrelépés a sportág részéről. Imre Géza például amerikai és dán riválisa mellett mauritiusi, jordán, bolíviai és ghánai riválist kapott. A vívás ma már nem húsz nemzet belügye, és ez igenis nagyon jót tesz a sportágnak. De térjünk vissza a mieinkhez, a csoportmérkőzéseket – nagy mezőny ide, sok ország oda – mindhárom magyar könnyedén abszolválta, a negyediknek, Boczkó Gábornak kiemelt lévén a szurkolás jutott. A folytatástól kicsit tartottunk, de nem kellett volna… A 96 közé jutásért Rédli András és Somfai Péter a fegyvernem viszonyaihoz képest nagyon simán győzött (15:8, 15:9) örmény, illetve brazil ellenfelével szemben. A főtáblára jutásért aztán kétfrontos magyar-argentin következett, és szerencsére itt Réldi és Imre számított Messinek, és Lugones, illetve Dominguez Vanczák Vilinek. Mindez számokra lefordítva 15:11-es, illetve 15:7-es magyar sikert jelentett. A fegyvernem i-jére a pontot Somfai Péter tette fel, aki viszont egészen különleges asszóban győzte le a svéd Kasét. A skandináv 9:4-re is vezetett, majd a végjátékban 14:13-ra. Péter azonban egyenlített, majd mestere, Dancsházy-Nagy Tamás tanácsát megfogadva (Semmi mást ne csinálj, csak szúrj – itt egy másik szót használt a coach… – bele!) a győztes tust is beadta. Ezzel százszázalékosan alakult a férfi párbajtőr mérlege, jöhet a szerdai folytatás!
 
Kardban azonban kedden már a folytatás, azaz a főtábla következett. És sajnos azt már az első körben konstatálhattuk, hogy csak a favoritjainkra számíthatunk ezen a napon. Női kardban Várhelyi Anna és Garam Nóra egyaránt sima vereséget szenvedett a 64 között az amerikai Zagunistól, illetve a kínai Sehtől. Talán ennél is keserűbb pirulának számított, hogy az uraknál is kikapott az első körben Decsi Tamás, illetve Iliász Nikolász. Előbbit a remek napot kifogó kanadai Polossifakis biztosan verte, utóbbi pedig hiába fordított 4:9-ről 12:9-re, onnan hat tust zsinórban az iráni Pakdaman adott. 
 
És akkor következzenek végre a sikerek, mert azért azokból is akadt, szép számmal… A hölgyeknél húszéves junior Európa- és világbajnokunk mentette a mundér becsületét. De még hogy mentette! Először úgy verte a fehérorosz Kaspiarovichot 15:8-ra, ahogy az egy fiatal esélyeshez illik. Majd jött a kínai Shao, akivel szemben a junior vb-n Panka igencsak megszenvedett. Most is. A befejezés azonban sikerült Gárdos Gábor tanítványának, egy szép átvett támadással 15:13-ra győzött. Jöhetett pályafutása második vb-nyolcaddöntője. Tavaly Kazanyban nem sikerült, most viszont igen! Méghozzá egy pazar asszóban. Az MTK vívónője a kétszeres olimpiai, és négyszeres világbajnok amerikai Zagunisnak esélyt sem adott! Egyetlen egyszer sem vezetett az amerikai az asszó során. A félidő 8:7 volt ide, a folytatásban Panka esélyt sem adott, nagyszerű tusokkal győzött 15:9-re. Hogy aztán néhány másodperc múlva csapattársai és mesterei nyakában könnyezve örüljön…
 
 Áron (jobbra) a junior világbajnok olasz Curatolit legyőzve jutott a negyeddöntőbe.
 
Az uraknál is vereségekkel fejeztük be a részbeszámolót, jöjjenek itt is a győzelmek. Szatmári Andris az egyiptomi Amerrel szemben kicsit megszenvedett, de aztán hozta a kötelezőt (15:13), a mexikói Larának pedig minden bizonnyal az is élményszámba ment, hogy világbajnokság főtábláján megmérkőzhetett Szilágyi Áronnal… A 16 közé jutásért már jóval nagyobb falatok következtek. Szatmári Andrisnak az egyéni világbajnok orosz Jakimenko. Szabó Bence tanítványa nagyszerűen küzdött esélyesebb riválisával, aki önmaga mellett a hazai pálya előnyének is köszönhette a 15:12-es győzelmét. A különbséget gyakorlatilag az egyiptomi-török(!) zsűrikettős jelentette, a fiatal kardozó nem vallott szégyent. Ugyanebben a körben Áronért szintén izgulni kellett. De még mennyire! Az olasz Berre már tört borsot az orra alá, a 2013-as zágrábi Eb-n legyőzte Somlai Béla tanítványát, és most is 12:9-re vezetett. Mire azonban még összébb ráncoltuk volna a homlokunkat, Áron villámgyorsan fordított, 15:13-ra győzött. A nyolcaddöntőben pedig jöhetett az újabb itáliai, a tavalyi junior világbajnok Curatoli. Elleni is nehezen indult, 4:0-lal elhúzott az olasz, de Áron már a félidőre fordított (8:5), és egy kis megingás után (9:9), biztos győzelemmel jutott ő is a legjobb nyolc közé! (15:10)
 
 Kis öröm, hatalmas eredmény: Márton Panka érmes a moszkvai világbajnokságon!
 
A délutáni program befejezéseként következtek az éremcsaták. Márton Panka kezdett, és a szenzáció folytatódott. Pedig a görög Vujuka is sokkal több és jobb felnőtt eredménnyel rendelkezik – igaz, nem is húsz esztendős, hanem harminc… -, de nem sok sansza volt. A magyar egy 5:1-gyel remekül bekezdett, de aztán kicsit ránk, no meg mesterére, Gárdos Gáborra ijesztett, mivel félidőben 6:8-at mutatott az eredményjelző. Csakhogy Panka remek akciókkal rögtön visszavette a vezetést, és ki sem engedte többé a kezéből. 15:12-re győzött, és ezzel megszerezte saját maga, és küldöttségünk első világbajnoki érmét. Fantasztikus, gartulálunk Neki, és Mestereinek egyaránt! Vártuk Árontól a hasonló folytatást, de klasszisunknak ezúttal a negyeddöntő jelentette a végállomást. Mentségére legyen mondva, az egy hónappal ezelőtti Eb-döntő visszavágója jött létre. Akkor a magyar nyert, most a német Hartung. Áron hű maradt rossz szokásához, ezúttal is elhúzott az ellenfele, csakhogy most csak megközelítenie sikerült őt, 8:10 volt a legszorosabb állás. A vége 11:15 lett, Szilágyi Áron pedig ezzel a hatodik helyen végzett, amiért egyrészt megérdemli a gratulációt, másrészt gyakorlatilag százszázalékosan biztossá tette riói részvételét.
 
Mielőtt azonban folytatnánk Panka elődöntőjével, maradjunk az időrendnél, és szenteljünk egy méltató bekezdést a kardozók főtáblájának hátterében selejtező női párbajtőrözőknek. A keiemelt, világranglistaelső Szász Emese mellé ugyanis mintaszerű magabiztossággal jutottak társai a legjobb 64 közé a közel 170 főt számláló mezőnyben. Antal Edina veretlenül, Budai Dorina egyetlen vereséggel közvetlenül a csoportmérkőzések után bekerült a főtáblára, míg Révész Julianna egy csoportveresége után az argentin Di Tellával szemben biztosította a szerdai folytatást – igaz, ez azért simának egyáltalán nem volt nevezhető, lévén 2:5-ös hátrányból 13:12-re győzött a magyar. Így aztán párbajtőrben százszázalékos a mérleg, szerdán nyolc magyar párbajtőrözőért szurkolhatunk a 64-es táblán. 
 
És akkor vissza Pankához, aki fantasztikus hangulatban, nagyszerű körülmények között, úgy ötezer lelkes orosz szurkolása mellett lépett pástra az egyéni világ- és Európa-bajnok Velikaja ellen. Aztán 5:1-ig elhallgattatta a magyar a lelkes “továrisokat”, azonban ez jelentette a végállomást. Márton Anna továbbra is kockáztatott, azonban a rutinos orosz klasszis ekkor már nem hibázott, és végül biztosan, 15:8-ra nyerte az asszót. Ezzel az MTK versenyzője egy nagyon fényesen csillogó bronzérmet nyert, világklasszisokat búcsúztatott, Kovács Iván és Mohamed Aida után több mint húsz évvel ismét húsz esztendős magyar vívó szerzett egyéni világbajnoki érmet! Gratulálunk! A nap két első helyezését a házigazdák nyerték, ráadásul mindkét orosz menet közben magyart búcsúztatott: a Pankát legyőző Velikaja, illetve a Szatmári Andrisnál jobbnak bizonyuló Jakimenko nyakába került a vb első két aranyérme.
 
És persze azt se feledjük, hogy a vb nyitónapján tartunk ott, ahol a tavalyi, kazanyi vb legvégén – egy bronzérme és egy helyezése máris van a magyar küldöttségnek! A világbajnokság pedig holnap folytatódik, méghozzá a tőrözők selejtezőivel, valamint a párbajtőrözők direkt kieséses táblájával – és remélhetőleg újabb magyar sikerekkel!
 
Eredmények. Világbajnokság, Moszkva. Női kard egyéni, 116 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Márton-Kaspiarovich (fehérorosz) 15:8, Garam-Sen (kínai) 1:15, Várhelyi-Zagunis (amerikai) 6:15.
A legjobb 16 közé jutásért: Márton-Shao (kínai) 15:13.
Nyolcaddöntő: Márton-Zagunis (amerikai) 15:9.
Negyeddöntő: Márton-Vujuka (görög) 15:12.
Elődöntő: Márton-Velikaja (orosz) 8:15.
Végeredmény: 1. Velikaja (orosz), 2. Berder (francia), 3. Márton Anna (edző és válogatott edző: Gárdos Gábor, válogatott edzők: Pézsa Tibor és Gulácsi Ferenc) és Sen (kínai), …53. Garam Nóra, …62. Várhelyi Anna, …65. Mikulik Júlia. 
 
Férfi kard egyéni, 148 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szilágyi-Lara (mexikói) 15:4, Szatmári-Amer (egyiptomi) 15:13, Iliász-Pakdaman (iráni) 12:15, Decsi-Polossifakis (kanadai) 9:15.
A legjobb 16 közé jutásért: Szilágyi-Berre (olasz) 15:13, Szatmári-Jakimenko (orosz) 12:15.
Nyolcaddöntő: Szilágyi-Curatoli (olasz) 15:10.
Negyeddöntő: Szilágyi-Hartung (német) 11:15.
Végeredmény: 1. Jakimenko (orosz), 2. Homer (amerikai), 3. Dolniceanu (román) és Hartung (német), …6. Szilágyi Áron (edző és válogatott edző: Somlai Béla), …30. Szatmári András, …36. Iliász Nikolász, …44. Decsi Tamás.
 
Férfi párbajtőr egyéni, 210 induló. A csoportmérkőzéseken: Boczkó Gábor (kiemelt), Imre Géza 5 győzelem/1 vereség, Rédli András 4/1, Somfai Péter 4/2 (valamennyien továbbjutottak).
A legjobb 96 közé jutásért: Rédli-Gabojan (örmény) 15:8, Somfai-Melaragno (brazil) 15:9.
A legjobb 64 közé jutásért: Rédli-Lugones (argentin) 15:11, Imre-Dominguez (argentin) 15:7, Somfai-Kase (svéd) 15:14.
Szerdán a 64-es főtáblán: Boczkó-F. Limardo (venezuelai), Rédli-Lee (szingapúri), Imre-Borsky (svájci), Somfai-Pizzo (olasz)
 
Női párbajtőr egyéni, 167 induló. A csoportmérkőzéseken: Szász Emese (kiemelt), Antal Edina 6 győzelem/0 vereség, Budai Dorina 5/1 (a legjobb 64 közé jutottak), Révész Julianna 4/1 (továbbjutott).  
A legjobb 64 közé jutásért: Révész-Di Tella (argentin) 13:12.
Szerdán a 64-es főtáblán: Szász-Ilics (szerb), Antal-Kong (hongkongi), Révész-Navarria (olasz), Budai-Moellhausen (brazil).
 

2015. július 14.

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM