Márton Anna ezüstérmes a cancuni GP-n

dec 18, 2016 | Archív

Felnőtt siker is jutott az év végére, a fenyőfa alá: Márton Panka nagyszerű győzelmekkel ezüstérmet nyert a cancuni Grand Prix-versenyen. Gárdos Gábor tanítványa a nyolcas döntőben

Felnőtt siker is jutott az év végére, a fenyőfa alá: Márton Panka nagyszerű győzelmekkel ezüstérmet nyert a cancuni Grand Prix-versenyen. Gárdos Gábor tanítványa a nyolcas döntőben előbb visszavágott riói legyőzőjének, majd búcsúztatta a londoni olimpiai bajnokot! Gratulálunk! Vasárnap a férfiak következnek!

Magyar idő szerint szombaton kora este kezdődött a Cancun melletti, mexikói Maya Rivierán a női kardozók Grand Prix versenyének 64-es főtáblája. Az gyorsan kiderült, hogy legjobbunk egyedül marad versenyben, mivel László Luca az orosz Pozdnyakovától (11:15) – ő a háromszoros olimpiai bajnok lánya -, Garam Nóri pedig a későbbi bronzérmes francia Berdertől (5:15) vereséget szenvedett. Panka a menetelését az amerikai Russo ellen kezdte meg, 15:7-re nyert, és bár még hosszú nap várt rá, ez volt az utolsó sima asszója…  A 16 közé jutásért a francia Rifkiss alaposan megszorongatta (15:13), majd az olasz “új hullám” egyik képviselője, Navarria – a válogatott párbajtőrözőnő (!) húga – következett, és a 15:12-es siker máris döntőt ért, amely már magyar idő szerint vasárnap kezdődött… 

Márton Panka (jobbra) az elődöntőben a londoni olimpiai bajnok Kimet győzte le.

A negyeddöntőben az a francia Mannon Brunet volt az ellenfél, akire vitathatatlan szépsége dacára sem gondolunk jó szívvel, a riói olimpián ugyanis ő győzte le Pankát. Most eljött a gyors visszavágás lehetősége, és az MTK 21 éves Európa-bajnoki ezüstérmese nagy csatában, 15:14-re győzött. Az elődöntőben igazi klasszis várt rá, a londoni olimpiai bajnok, koreai Kim Jijeon személyében. Gárdos Gábor tanítványa lekopírozta előző asszójának végeredményét, ezúttal is 15:14-re nyert, és ezzel döntőbe jutott! Ott egy újabb olimpiai aranyérmes várt rá, méghozzá a riói. Az orosz Jana Jegorjan ezúttal jobbnak bizonyult 15:11-re, de Márton Panka nagyszerű eredménnyel zárta az esztendőt. Eddigi rövid felnőtt karrierje során nyert már Eb-ezüstöt és vb-bronzot, most pályája eddigi legjobb GP/Vk eredményét érte el ezzel az ezüstéremmel! Gratulálunk neki, mesterének és Pézsa Tibor válogatott edzőnek egyaránt!

Nagyszerű, ezüstös évzáró!

A hölgyek főtáblájával párhuzamosan a férfi kardozók is megkezdték GP-versenyüket, a nagyon erős mezőnyben öt magyarral. A kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron kiemeltként természetesen csak szurkolt a honfitársaknak – sikerrel tette. A csoportkör után Decsi Tamás, Iliász Nikolász és Gémesi Csanád azonnal társult Áron mellé a 64-es főtáblára, míg Szatmári András további egy “ráadás” asszót vívott, az orosz Pozdnyakov ellen. Utóbbi nem a háromszoros olimpiai bajnok, nem is a fia vagy rokona, pusztán névrokon, de azért le kellett győzni. Sikerült. Így vasárnap öt magyar férfi kardozó folytathatja Cancunban az évzáró GP-viadalt.

Csak a riói aranyérmes orosz Jegorjan bizonyult jobbnak Pankánál – elégedett érmesek.

Eredmények. Női kard egyéni Grand Prix, Cancun, 115 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Márton-Russo (amerikai) 15:7, Garam-Berder (francia) 5:15, László-Pozdnyakova (orosz) 11:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Márton-Rifkiss (francia) 15:13.

Nyolcaddöntő: Márton-Navarria (olasz) 15:12.

Negyeddöntő: Márton-Brunet (francia) 15:14.

Elődöntő: Márton-Kim (koreai) 15:14.

Döntő: Márton-Jegorjan (orosz) 11:15.

Végeredmény: 1. Jegorjan (orosz), 2. Márton Anna (edző: Gárdos Gábor, válogatott edző: Pézsa Tibor), 3. Kim (koreai) és Berder (francia), …52. László Luca, …61. Garam Nóra.

Férfi kard egyéni Grand Prix, Cancun, 114 induló. A csoportmérkőzéseken: Szilágyi Áron kiemelt, Iliász Nikolász 5/1, Gémesi Csanád 5/1, Decsi Tamás (a legjobb 64 közé jutottak), Szatmári András 4/2.

A legjobb 64 közé jutásért: Szatmári-Pozdnyakov (orosz) 15:9.

Vasárnap a legjobb 64 között: Szilágyi-D. Koch (német), Gémesi-Patrice (francia), Szatmári-Oh (koreai), Iliász-Hvang (koreai), Decsi-Spear (amerikai).

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események