Márton Anna ezüstérmes a moszkvai női kard Grand Prix-n!

jún 4, 2017 | Archív

Folytatta elképesztő szereplését Márton Anna. Gárdos Gábor 22 éves tehetsége a szezonzáró moszkvai női kard Grand Prix-n káprázatos vívással jutott el a döntőig, ahol vereséget

Folytatta elképesztő szereplését Márton Anna. Gárdos Gábor 22 éves tehetsége a szezonzáró moszkvai női kard Grand Prix-n káprázatos vívással jutott el a döntőig, ahol vereséget szenvedett a francia Lembachtól. Ezzel negyedik ezüstjét szerezte az idei Vk-sorozatban! Gratulálunk neki és Mesterének egyaránt!

Nem férhetett kétség eddig sem ahhoz, hogy Márton Annát már 22 esztendősen a fegyvernem világklasszisai között kell emlegetni. Elvégre elég rápillantani a világranglistára (melyen jelenleg a 2. helyen áll), és melléírni, hogy a tavalyi Európa-bajnokságon a második, a legutóbbi világbajnokságon pedig a harmadik helyen végzett. Most, Moszkvában pedig újabb kimagasló teljesítménnyel tett pontot rendkívül sikeres, 2016/17-es Vk-szezonja végére. A moszkvai Grand Prix-n azért az első körben egész picit ránk ijesztett. A francia Rifkiss (aki azért a 64 között nem könnyű ellenfél…) 8:5 és 14:11 után egyenlített, és, ugye, 14:14-nél már minden megtörténhet. Itt annyi történt, hogy Panka egy szép tussal befejezte az asszót, és ettől kezdve nem volt megállás. Az amerikai Stone egyáltalán nem volt kőkemény ellenfél, laza 15:8 lett a vége. Az esti nyolcas döntőbe jutásért pedig a francia Balzer jöhetett, akit 12:12 után három szép találattal vert 15:12-re Gárdos Gábor tanítványa, az MTK versenyzője. 

A moszkvai Jégpalota negyeddöntőjében hazai orosz ellenfél, Basta következett. Hogy a hazai pást mennyi előnyt jelentett, nem tudni, mindenesetre az eredmény 15:5 lett – természetesen Pankának. Ezzel a dobogó már összejött, de ezen lassan nem is szabad meglepődnünk, elvégre elképesztő mérlege van a magyar klasszisnak a szezon Vk-versenyein. Három második, és egy első helyezést gyújtött be – eddig. Az elődöntőben az a francia Queroli volt az ellenfél, aki Pankánál is fiatalabb, és egyszer, a taskenti junior vb-n már tört borsot az orra alá. Hát most alaposan megkapta… Kétség sem fért a magyar győzelméhez, Márton Anna az esti fináléban másodszor is 15:5-re győzött, ami azért elképesztő teljesítmény.

Márton Panka ilyen remek tusokkal jutott be a GP döntőjébe,…

Jöhetett az utolsó akadály, egy újabb francia, Lembach személyében. Az újabb bravúr azonban már nem sikerült. Panka több balszerencsés tusba is beleszaladt, aminek végül 15:10-es vereség lett a vége. Ugyanakkor a GP-ezüst ismét kimagasló eredmény, és a fináléig a vívás is hibátlan volt! Az aranyak meg bőven várhatnak a világversenyekig…

…ahol így örült a döntőbe jutást jelentő tusnak, …

A többiekről: kadet világbajnokunk, Pusztai Liza karrierje során először jutott el Grand Prix versenyen a legjobb 32-ig, és ez egy újabb kicsi lépés előre, remélhetőleg fényes karrierja során. Ahhoz sem férhetett kétség, hogy a 64 között legyőzi a japán Takasimát (15:8), és egyelőre ahhoz sem, hogy a koreai Csoj még jobb nála (6:15). Másik két főtáblás magyarunk, Mikulik Júlia és Garam Nóra az első körben szenvedett vereséget két junior tehetségtől, az orosz Pozdnyakovától (10:15), illetve a francia Querolitól (8:15). 

…majd az eredményhirdetésnél csak kicsit hajlott msolyra a szája.

Ezzel a 2016/17-es Világkupa-szezon valamennyi fegyvernemben befejeződött. A java azonban most következik. Június 12-én, a grúziai fővárosban, Tbilisziben kezdődik az Európa-bajnokság, majd július második felében Lipcsében a világbajnokság. Mert az évközi “érdemjegyek” ugyan nem alakultak rosszul, de az éves bizonyítványosztás még hátravan…

Női kard egyéni Grand Prix, 126 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Márton-Rifkiss (francia) 15:14, Pusztai-Takasima (japán) 15:8, Mikulik-Pozdnyakova (orosz) 10:15, Garam-Queroli (francia) 8:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Márton-Stone (amerikai) 15:8, Pusztai-Csoj (koreai) 6:15.

Nyolcaddöntő: Márton-Balzer (francia) 15:12.

Negyeddöntő: Márton-Basta (orosz) 15:5.

Elődöntő: Márton-Queroli (francia) 15:5.

Döntő: Márton-Lembach (francia) 10:15.

Végeredmény: 1. Lembach (francia), 2. Márton Anna (edző és vezetőedző: Gárdos Gábor), 3. Queroli (francia) és Pascu (román), …Pusztai Liza, …Garam Nóra, …Mikulik Júlia, …Záhonyi Petra, …105. Katona Renáta.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események