Márton Anna hetedik – Rio kapujában kardozónk

jan 30, 2016 | Archív

Három magabiztos győzelemmel jutott az athéni női kard Világkupaverseny döntőjébe Márton Anna. Világbajnoki bronzérmesünk a negyeddöntőben a vb aranyérmesétől, a világranglistát

Három magabiztos győzelemmel jutott az athéni női kard Világkupaverseny döntőjébe Márton Anna. Világbajnoki bronzérmesünk a negyeddöntőben a vb aranyérmesétől, a világranglistát vezető orosz Velikajától szenvedett vereséget. Ezzel a hetedik helyével Panka gyakorlatilag biztos résztvevője az olimpiának – igaz, matematikailag mindez még nem százszázalékos. Gratulálunk neki és mesterének, Gárdos Gábornak egyaránt!

Más célok vezérelték szombaton az athéni női kard Világkupaversenyen szereplő magyarokat. Garam Nóra, Péntek Brigitta és Záhonyi Petra számára a legjobb 64 közé jutás is tisztes eredménynek számított, ugyanakkor Márton Anna az olmpiai kvalifikáció bebiztosításáért lépett pástra. Kezdjük az előbbiekkel! Egyik párosításban sem mi számítottunk esélyesebbnek, és nem sikerült felborítani a papírformát. 

Garam Nóra a csapatban Európa- és világbajnok orosz Galiakbarovától kapott ki 15:10-re, csapattársainak pedig világklasszisok jutottak ellenfélül. Péntek Brigitta az olimpiai bajnoki címvédő koreai Kimet 11:15-re szorongatta meg, és a 18 éves Záhonyi Petra sem vallott szégyent a moszkvai világbajnok, világranglistaegyes orosz Velikajával szemben (7:15). 

márton anna vív Márton Anna fél lábbal már Rióban érezheti magát athéni hetedik helyét követően.

Maradt világbajnoki bronzérmesünk, aki viszont elképesztő magabiztossággal vette az akadályokat. Elsőként a kínai Zhangot győzte le 15:8-ra. Majd következett az az azeri Mikina, aki papíron még befoghatta a hátra lévő olimpiai kvalifikáló viadalokon a rangsorban Pankát. Aztán kapott egy 15:3-at a miheztartás végett a magyartól… A nyolcaddöntőben a Pankához hasonlóan a világranglista élmezőnyéhez tartozó olasz Gregorio következett, és Gárdos Gábor tanítványa ezúttal sem hagyott kétséget afelől, hogy ő a jobb! 15:11-re nyert, és ezzel bejutott Athénban a nyolcas döntőben. Ott, ahol egy éve pályafutása első Vk-döntőjét szerezte. Ez az eredmény most is nagyon sokat ért, elvégre a világranglista alakulása alapján Márton Anna már csak matematikailag maradhat le a riói olimpiáról, a gyakorlatban ennek a minimálisnál is kisebb az esélye! A negyeddöntőben a már említett Velikaja következett, az orosz világelső a nyári vb-n az elődöntőben győzte le Pankát, most a negyeddöntőben – 15:11-re. 

A hetedik helyezésért ugyanakkor minden dicséret megilleti Pankát és mesterét, elvégre ez a siker a már eddig is “megvásárolt” riói repülőjegy kinyomtatott beszállókártyáját jelenti! Már csak a járat törlése jöhet közbe – de nem fog!

Eredmények. Női kard egyéni Világkupaverseny, Athén, 188 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Márton-Zhang (kínai) 15:8, Péntek-Kim (koreai) 11:15, Garam-Galiakbarova (orosz) 10:15, Záhonyi-Velikaja (orosz) 7:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Márton-S. Mikina (azeri) 15:3.

Nyolcaddöntő: Márton-Gregorio (olasz) 15:11.

Negyeddöntő: Márton-Velikaja (orosz) 11:15.

Végeredmény: 1. Zagunis (amerikai), 2. Velikaja (orosz), 3. Gyacsenko (orosz) és I. Muhammad (amerikai), …7. Márton Anna (edző: Gárdos Gábor, válogatott edző: Pézsa Tibor), …36. Garam Nóra, …58. Péntek Brigitta, …63. Záhonyi Petra, …80. Várhelyi Kata, …98. Katona Renáta, …103. László Luca, …159. Kelecsényi Mirabella.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.