Márton Anna világbajnok, László Luca bronzérmes!

ápr 9, 2014 | Archív

Fantasztikus vívással nyerte meg a plovdivi junior női kard világbajnokságot Márton Anna! Gárdos Gábor tanítványának a legszorosabb asszója a nap folyamán 15:9 volt, kétség nem

Fantasztikus vívással nyerte meg a plovdivi junior női kard világbajnokságot Márton Anna! Gárdos Gábor tanítványának a legszorosabb asszója a nap folyamán 15:9 volt, kétség nem férhetett az aranyérméhez. A fegyvernem sikerét László Luca teljesítette ki, aki pályafutása eddigi legjobb eredményét érte el gyönyörű bronzérmével. A magyar küldöttség ezzel két arany-, két ezüst- és négy bronzérmet nyert a vb egyéni versenyein!

Tudósításunk a Volánbusz támogatásával készült. 

 

Amikor az ember egy világversenyen kezdi unni a szállodai reggelit, még akkor is, ha az ízletes és bőséges, akkor az biztos jele annak, hogy végéhez közeledik az esemény. Így vagyunk ezzel a plovdivi vb-n is, szerdán az utolsó két egyéni szám, a férfi tőr és a női kard végküzdelmeit rendezték, és ugyan csak éppenhogy – két szám 32-es táblájával -, de elkezdődött a csapatverseny is. 
 
Magyar részről ketten-ketten vívhattak egyéniben az utolsó napon, férfi tőrben az Eb-bronzérmes Németh András fájdalmas kiesését próbálta orvosolni a Törekvés két versenyzője. És ez mindjárt az első, kora reggeli asszóban a lehető legtökéletesebben sikerült. Dósa Dani a junior világranglistát vezető olasz Ingargiolával találta magát szemben. Előző este erre azt mondta, jó is ez így, szeret erős vívókkal korán összekerülni. Így vélekedett annak ellenére, hogy karriere során egyszer sem győzte le őt.
 
Eddig.
 
Ezúttal ugyanis látványos, szép, és végtelenül izgalmas asszóban sikerült. Az olasz egyszer vezetett – 2:0-ra. Utána két-három tussal mindig Dani ment, azonban lerázni magáról nem sikerült őt. 7:4, 8:6 – 8:8. Aztán 10:8 – 10:10. Meg 12:10 – 12:12. És nehezen hihető, de így volt: 14:12 – 14:14… De szerencsére a sorminta nem változott. Egy meseszerű egylámpás kontrariposzttal 15:14, és innen már nem lehetett egyenlíteni. Remek siker, még akkor is, ha “csak” nyolcaddöntőt ért. Sajnos, Mátyás Bálintnak nem sikerült a hasonló folytatás. Vagy a helyes taktikát nem sikerült megtalálni Szaitóval szemben, vagy a japán egyszerűen jobb napot fogott ki. Ugyanis végig vezetve, magabiztosan nyert 15:9-re.
 
Ezzel az álmainkban tervezett, képzeletbeli magyar negyeddöntő lehetősége tovaszállt, a két fiú ugyanis egy ágra került. Az “ázsiai veszedelem” viszont folytatódott, a nyolcaddöntőben a koreai Lee volt az ellenfél. Róla nemes egyszerűséggel az égvilágon semmit nem lehetett tudni – azon kívül, hogy 1994-ben született. Egyetlen FIE-eseményen sem állt rajthoz ebben a szezonban – csakhogy ez egy koreai vívó esetében az égvilágon semmit sem jelent. Mint ahogy nem is jelentett… Az asszó eleje ugyanúgy alakult, mint Ingargiola ellen. 2:0 még oda volt, viszont utána Dani vezetett. 9:6 is volt ide az állás, utána viszont többet már nem vezettünk. 13:13-nál sikerült egyenlíteni – megint csak rághattuk a körmünket. A hajrában az akciókat meg is csinálta Dani. Csakhogy először a támadás volt passzé, majd a dobott riposzt nem szólalt meg, és ez azt jelentette, hogy nem sikerült a bravúr, 18 évesen nem került a legjobb nyolc közé világbajnokságon. Majd jövőre!
 
pankanyujt[1]
 Márton Anna fantasztikusan vívott – néha nyújtania is kellett.
 
A lányok viszont mindent vittek! 
 
Márton Anna a verseny egyik esélyeseként lépett pástra, és ennek megfelelően vívott. Pontosabban ez így nem igaz. Annál is sokkal jobban! Úgy jutott el az elődöntőig, azaz az éremig, hogy három asszóban kapott összesen 18 tust. Miközben adott 45-öt, valami hihetetlen eleganciával, dinamikával. Még Mestere, a mindig rendkívül kritikus Gárdos Gábor is csak néha mormogott valamit a nem létező bajsza alatt Panka asszói közben, ami a lehető legnagyobb dicséret. A legszorosabb asszóját az esti fináléig a nyolcaddöntőben vívta, az 15:9 lett. Mielőtt rosszallóan összevonnánk a szemöldökünket a “rendkívül szoros” eredmény láttán, gyorsan tegyük hozzá: ebben az esetben az ellenfél az Európa-bajnoki ezüstérmes orosz Suhova volt… 
 
pankakitores[1]
 Kitöréssel hasvágás Márton Annától. A vívó szakkönyvekbe is beillene a fotó, holott ez világbajnokság…
 
Egészen más történet volt László Luca esete. Az UTE 20 éves vívójának eddigi legjobb egyéni nemzetközi eredménye egy Világkupa-nyolcadik helyezés volt. A jeruzsálemi Európa-bajnokságon pedig a 32 között esett ki. Gergácz László tanítványa azonban a legfontosabb pillanatban teljesítette pályafutása legjobbját. Méghozzá három emlékezetes asszóban. A “nem mindennapi izgalmak közepette” szóösszetételt kéretik valamennyi mondathoz hozzágondolni. Az elsőben 14:14-nél Luca egyszerűen lekergette a pástról az amerikai Russót, aki így technikai tust kapott. A második sokkal simább volt: 15:13… Ekkor az utolsó akcióban előzte meg Luca orosz riválisát. Ugyanez volt az utolsó mozdulatsor az éremért a francia Brunet ellen is. Azzal a kis különbséggel, hogy erre 14:14-nél került sor. Fantasztikus! 
 
lucaorom[1]
 László Luca érmes öröme. Teljesen érthető!
 
Így aztán két női kardozónk nyerte a magyar küldöttség hetedik és nyolcadik érmét a világbajnokságon. Az is biztos volt, hogy az nem lehet két bronz – de miért is lenne… -, mivel Panka és Luca egymással került szembe, míg a másik ágon két amerikai, Palmedo és Stone találkozott. Az elődöntők nem hoztak meglepetést. A két favorit, Márton Anna és Palmedo biztosan győzött. Ez egyben azt jelentette, hogy László Luca bronzérmes lett, amivel minden előzetes várakozást felülmúlt, ez úton is gratulálunk! Következett az aranycsata! Avagy elnézést, dehogy csata! Márton Panka ma nem csatázott senkivel, legfeljebb vele próbáltak csatázni. Teljesen hiábavalóan. Ezen a napon a magyar hölgy olyan szinten magaslott ki a mezőnyből, ahogy vívóversenyen ezt a legritkábban láthatjuk. A félidő 8:2 volt ide, és csöppet sem nagyképűség kijelenteni, hogy kizárólag az volt a kérdés, hogy eléri-e Palmedo azt, ami ezen a vb-n senkinek sem sikerült. Azaz ad-e tíz tust? Dehogy adott! 15:8 volt a vége, Márton Anna káprázatos vívással lett világbajnok!
 
A magyar küldöttség pedig nyolc éremmel zárta a 12 egyéni versenyt, jöhetnek a csapatversenyek… Mit mondjunk? Maradjunk annál, aminél eddig: HAJRÁ, MAGYAROK!
 
Eredmények. Junior férfi tőr világbajnokság, 135 induló. A legjobb 32 között: Dósa-Ingargiola (olasz) 15:14, Mátyás-Saito (japán) 9:15.
Nyolcaddöntő: Dósa-Lee (koreai) 13:15.
Végeredmény: 1. Chin (kínai), 2. Choupenitch (cseh), 3. Massialas (amerikai) és Szaito (japán), …13. Dósa Dániel, …28. Mátyás Bálint, …37. Németh András.
 
luvahasvagas[1]
 László Luca hasat vág, a francia Brunet tercet vesz. Ez többször is előfordult.
 
Junior női kard egyéni világbajnokság, 94 induló. A legjobb 32 között: Márton-Freudenberger (német) 15:4, László-Russo (amerikai) 15:14.
Nyolcaddöntő: Márton-Suhova 15:9, László-Basta (orosz) 15:13.
Negyeddöntő: Márton-Ji (koreai) 15:5, László-Brunet (francia) 15:14.
Elődöntő: Márton-László 15:5.
Döntő: Márton-Palmedo (amerikai) 15:8.
Végeredmény: 1. Márton Anna, 2. Palmedo (amerikai), 3. László Luca és Stone (amerikai), …44. Záhonyi Petra.
 

Junior férfi kardcsapat világbajnokság, 29 induló. A legjobb 32 között: Magyarország-Törökország 45:23 (Kossuth +10, Singer +7, Bancsics +5).

2014. április 09.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események