Márton Panka arany-, Dósa Dani ezüstérmes!

márc 1, 2015 | Archív

Nagyszerűen kezdődött a junior Európa-bajnokság Mariborban! A juniorok női kardozók versenyében az esélyesként induló Márton Anna remek vívással nyert aranyérmet, míg Dósa Dani

Nagyszerűen kezdődött a junior Európa-bajnokság Mariborban! A juniorok női kardozók versenyében az esélyesként induló Márton Anna remek vívással nyert aranyérmet, míg Dósa Dani ugyancsak kiváló versenyzéssel ezüstérmes lett a férfi tőrözők között! Arany, ezüst! Fantasztikus hétzárás, SZÉP VOLT PANKA, DANI!

Munkatársunk helyszíni jelentése
 
Mától a juniorok vették birtokukba a maribori Lukna csarnokot, de talán még érdemes egy bekezdés erejéig a kadetokra visszapillantanunk. Az 1 ezüst- és 2 bronzérem ugyanis akár azt is mondathatná velünk, hogy nem sikerült jól a verseny a korosztály számára. Azonban, ha alaposabban a számok mögé nézünk, akkor a “hazahúzást” félretéve is bátran kijelenthetjük, hogy ez nem igaz! Csapatban például a hatból öt egységünk is négy közé jutott, a férfi tőrözők pedig ötödikek lettek. Ez nagyon komoly teljesítmény, bizonyítja azt, hogy ott vagyunk a közvetlen élmezőnyben! És akkor még nem is beszéltünk a hat egyéni döntős helyezésről, melyből sajnos egyiket sem sikerült éremre váltani. 
 
Vasárnap tehát pihenés helyett belevágtak a juniorok, mindjuk ki bátran, jelentős magyar esélyekkel. Az önámítás felesleges, Márton Anna női kardban igenis arany-, Dósa Dani férfi tőrben pedig éremesélyesként lépett pástra. Ezt persze le lehet, sőt, le is kell írni, ám azt is pontosan tudjuk, hogy a mi sportágunkban az esélyeket milyen nehéz valóra is váltani… A reggeli program a fiúké volt, és a már említett Dósa Dani angyali nyugalommal, szinte rezzenéstelen arccal vívta végig veretlenül a csoportkört. A többieknek már rögösebb volt az útjuk, Németh András kettő, Mészáros Tamás három, Insperger Sámuel négy győzelemmel jutott a 62-es főtáblára. Melyen három magyar is egy negyedbe került, tehát könnyen összejöhetett volna egy magyar-magyar összecsapás, akár már a legjobb 32 között. Pontosabban némiképpen már az első körben összejött, mivel a szlovákiai magyar Végh-gel vívott Insperger Samu, és szoros meccsen kikapott (12:15). Végh így is maradt a magyar ágon, a következő körben Németh András várta. Ebből következően ő győzött, miként a többiek is. Méghozzá midhárman biztosan nyertek, Dani 15:5-re, András 15:6-ra, Tomi pedig 15:10-re.
 
Így ünnepelte Dósa Dani junior Európa-bajnoki érmét! Háttérben a francia Auclin kullog.
 
Aztán Végh Dávid magyarsága okán érzett szolidaritásunk tovább csökkent, amikor a második “magyar magyart”, Németh Andrást is legyőzte. Az utolsó tus igencsak kétes volt, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy 6:1-re, majd 12:7-re is elengedte Véghet Andris, és innen már csak a zárkózásra maradt erő, a fordításra nem (12:15). Ezzel az asszóval egyidőben a francia Sido érvényesítette a papírformát Mészáros ellenében, de Tomi teljesítményét játva bátran kijelenthető, hogy ha a kadet Eb-n vívott volna így, akkor ott nem a 32 között zárt volna – miként most a juniorok között is. Maradt tehát Dósa Dani, és ő nem is okozott csalódást, továbbra is remek formát hozva győzött 15:6-ra a lengyel Cegielski ellen, és jutott egyedüli magyarként a nyolcaddöntőbe. Ahol a dán Berg sem gördített áthatolhatatlan hegyeket Beliczay Sándor rendkívül tehetséges tanítványa elé, és a matematikai számtani sor sem szakadt meg: a 15:5 és a 15:6 után a 15:7 következett. A negyeddöntőben azonban Bergnél jóval nagyobb “hegy” állta az utunkat a francia Auclin személyében. Azonban ő is méreten alulinak bizonyult! Dani olyan remekül kezdett, ahogy eddig, ráadásul gyönyörűszép találatokkal húzott el 9:3-ra. A folytatásban a nap folyamán először megcsikordult a gépezet – 12:10 -, de éppen csak annyira, hogy még olajozásra sem volt szükség, a vége izgalommentes és rendkívül örömteli 15:10 lett! És ez a győzelem az első egyéni érmünket jelentette Mariborban!
 
 Márton Panka tust is alig kapott az esti négyes döntőig. Ott sem sokt…
 
De őszintén reméltük, hogy kisvártatva követi a második. Időközben ugyanis a női kardozók is pástra léptek, és a csoportmérkőzések után Márton Anna máris elfoglalta az őt megillető egyes pozíciót! Záhonyi Petra és Papp Bori egyaránt négy győzelemmel jutott tovább, egy győzelemmel viszont kiesett Mihalik Nóra, aki a kézsérüléssel bajlódó Kelecsényi Mirabella helyére ugrott be. Aztán a legjobb 32 között össze is jött az, amit jósoltunk. A selejtezőket rendkívül gyengén, négy vereséggel kezdő francia Manon Brunet ugyanis azonnal szembekerült Pankával. A francia lányról annyit kell tudni, hogy ő is a felnőtt kardcsapat tagja, ráadásul a kazanyi vb elődöntőjében az ő bravúrjaival győzték le a gallok az oroszokat. A két tehetség ráadásul a tavalyi, jeruzsálemi junior Eb-n is a 32-ben került össze, akkor 15:14-re Panka nyert, aztán pedig megnyerte az Eb-t is… Azt ekkor még nem tudtuk, hogy ismétel-e, de Brunet-t most 15:10-re verte. Na jó, 9:6 még oda volt, de addigra ifjú sztárunk bemlegedett, és ettől kezdve nem hagyott esélyt. Sajnos, a nyolcaddöntőkre egyedül maradt, pedig mindkét tárának nagy sansza volt a sikerre. Záhonyi Petra 13:9-ről kapott ki ukrán, Papp Bori 14:10-ről olasz ellenfelétől. Kár, de még évek vannak hátra mindkettejük junior karrierjéből. 
 
Pankának azonban ez az utolsó korosztályos Eb-je, és semmi kétséget sem hagyott a nyolcaddöntőben arról, hogy nem nyerni jött ide. Lengyel riválisát 15:7-re verte, semmi esélyt sem hagyva neki, maximalizmusára azonban jellemző, hogy így is morogva jött le a pástról. A következő csörtéjében már az érem volt a tét, és eztán már ő sem elégedetlen… Gárdos Gábor tanítványa ugyanis ekkor a legjobb orosz juniornak tartott Bolsakovát iskolázta le 15:5-re, és már készülődhetett is a nem sokkal később kezdődő négyes döntőre. 
 
Csakhogy mielőtt tovább menetelhetett volna, az esti döntő programja a férfi tőrözők elődöntőivel, azaz Dósa Danival kezdődött, aki régen látott izgalmas és érdekes asszóban bejutott a fináléba, miután 15:14-re legyűrte a francia Chastanet-t. Na de hogyan? Az egész nap „megszokott” szép és eredményes vívásával 7:2-re elhúzott, ott azonban jött az első komolyabb hullámvölgy. De még volt belőle kiút! Chastanet 13:10-re átvette a vezetést, viszont utána ismét a Törekvés tehetsége következett. Egyenlített, majd 13:14-nél két egyértelmű és remek támadással fordított. Phúúúú! Nem sokkal később máris Márton Panka következett egy újabb orosszal, Bastával. Jó, ez egy kicsit szorosabb volt, mint a megszokott Márton-parádék, de azért végig vezetve nyert a magyar 15:12-re. Elmondása szerint kicsit az zavarta meg, hogy Basta nem a tipikus orosz iskolát vívta, és ez egy kicsit meglepte őt. Na de csak ennyire, és hamarosan kezdődhetett a két magyar aranycsata!
 
Az első felvonást Dósa Dani az olasz Rosatellivel játszotta el. A magyar megint csak remekül kezdett, 5:2-re is vezetett, viszont 8:5-re már az olasznál volt az előny. Egyenlíteni még sikerült, de a végére tán kicsit elfogyott az erő, 15:10-re nyert Rosatelli. Dósa Dani pedig egész napi nagyszerű teljesítményével a fegyvernem elmúlt időszakának legnagyobb sikerét érte el, gratulálunk neki és mesterének egyaránt! 
 
Sok időnk nem maradt elmerengeni a történteken, mivel máris újabb kellemes elfoglaltságunk akadt, következett Panka fináléja, méghozzá sorozatban a harmadik orosz ellenféllel, Obvincevával szemben. Nos, jöhetett volna akár egy egész orosz hadsereg is, Márton Annával szemben semmi esélye nem lett volna! A félidő 8:4 volt, és utána már csak a végeredmény lehetett kérdéses, a győztes kiléte nem! A vége 15:6 lett, és ezzel Gárdos Gábor tanítványa megvédte Európa-bajnoki címét, egyben egy nagyszerű napon megszerezte küldöttségünk első maribori aranyérmét! Gratulálunk mesternek, tanítványnak! Gyönyörű szép nap volt!
 
Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Maribor. Férfi tőr egyéni, 82 induló. A csoportmérkőzéseken: Dósa Dániel 6 győzelem/0 vereség, Németh András 4/2, Mészáros Tamás 3/3, Insperger Sámuel 2/4 (valamennyien továbbjutottak). 
A legjobb 32 közé jutásért: Dósa-Galuasvili (grúz) 15:5, Németh-Gunes (török) 15:6,  Mészáros-Stepura (ukrán) 15:10, Insperger-Végh (szlovák) 12:15.
A legjobb 16 közé jutásért: Dósa-Cegielski (lengyel) 15:6, Németh-Végh (szlovák) 12:15, Mészáros-Sido (francia) 8:15.
Nyolcaddöntő: Dósa-Berg (dán) 15:7.
Negyeddöntő: Dósa-Auclin (francia) 15:10.
Elődöntő: Dósa-Chastanet (francia) 15:14.
Döntő: Dósa-Rosatelli (olasz) 10:15.
Végeredmény: 1. Rosatelli (olasz), 2. Dósa Dániel (edző: Beliczay Sándor, válogatott edző: Marco Goncalves), 3. Chastanet (francia) és Dahlin (dán), …21. Németh András, …31. Mészáros Tamás, …55. Insperger Sámuel.
 
Női kard egyéni, 49 induló. A csoportmérkőzéseken: Márton Anna 6 győzelem/0 vereség Záhonyi Petra 4/2, Papp Borbála 4/2 (továbbjutottak), Mihalik Nóra 1/5 (kiesett). 
A legjobb 16 közé jutásért: Márton-Brunet (francia) 15:10, Záhonyi-Zalevska (ukrán) 14:15, Papp-Passaro (olasz) 14:15.
Nyolcaddöntő: Márton-Palczynska (lengyel) 15:7.
Negyeddöntő: Márton-Bolsakova (orosz) 15:5.
Elődöntő: Márton-Basta (orosz) 15:12.
Döntő: Márton-Obvinceva (orosz) 15:6.
Végeredmény: 1. Márton Anna (edző: Gárdos Gábor, válogatott edző: Gulácsi Ferenc), 2. Obvinceva (orosz), 3. Basta (orosz) és Queroli (francia), …19. Záhonyi Petra, …23. Papp Borbála, …42. Mihalik Nóra.

2015. március 01.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események