Márton Panka aranyérmes az athéni Vk-n!

febr 18, 2017 | Archív

Márton Anna éremkészletéből lassan semmi sem hiányzik. Vasárnap délután újabb polcra kerülhet aranyérem: pályafutása első felnőtt női kard Világupa-versenyét nyerte Gárdos Gábor

Márton Anna éremkészletéből lassan semmi sem hiányzik. Vasárnap délután újabb polcra kerülhet aranyérem: pályafutása első felnőtt női kard Világupa-versenyét nyerte Gárdos Gábor tanítványa Athénban. Az első helyért azt a francia Brunet-t győzte le, akitől a riói olimpia nyolcaddöntőjében szenvedett vereséget.

Márton Anna, az MTK 22 esztendős junior világbajnoka, felnőtt vb-bronzérmese és Európa-bajnoki ezüstérmese, magyar idő szerint délelőtt fél 10 körül egyedüliként maradt versenyben az athéni női kard Vk-n, miután a 64 közé mellette bejutó klubtársa, Garam Nóri 15:10-re kikapott a lengyel Kozaczuktól. Panka azonban alaposan megvédte a mundér becsületét. Olyan menetelésbe kezdett, melynek végén senki sem tudta megállítani. 

Márton Anna kimagasló vívással szerezte meg első felnőtt trófeáját.

Kezdődött azzal, hogy laza bemelegítés gyanánt 15:4-re leiskolázta a lengyel Komisarczykot. A 16 közé jutásért már jóval nagyobb falat következett, az évek óta stabil amerikai vb-résztvevő, Wozniak személyében. Ez az asszó 15:14 lett, de mint később Pankától megtudtuk, igazából itt is végig ő irányított. A nyolcaddöntőben jöhetett a nemes bosszú Nóriért. A két magyar ugyanis egy ágon volt, így a Garamot legyőző lengyel Kozaczuk érkezett, majd 15:11 után mehetett is zuhanyozni. A kora esti négyes döntőért az egyik legjobbnak számító olasz, Gregorio volt az ellenfél, de Panka itt is végig vezetve győzött 15:12-re. 

A Brunet elleni döntőben látványos tusokkal győzött 15:11-re 22 éves klasszisunk.

A négyes döntő pedig igazi jutalomjáték volt. Előbb a francia Lembachnak mutatta be a magyar a mintaszerű kardiskola szinte valamennyi fejezetét, 15:8-ra nyert egy nagyon sima asszóban. Majd az aranyéremért jöhetett az a szintén francia Brunet, aki Rióban számunkra kellemetlen meglepetésre legyőzte Annát a nyolcaddöntőben. Ő azóta egyébként sikert sikerre halmozva a világranglista élmezőnyébe küzdötte fel magát, ezúttal azonban semmi esélye nem volt. Panka 8:4-re, majd 14:9-re is vezetett, Brunet csak kozmetikázni tudta a végét 15:11-re. Fene bánta, elvégre Márton Anna ezzel aranyérmes lett az athéni Világkupán! Eddig is csodálatos pályája első nagy felnőtt versenyét nyerte, és gyaníthatóan nem az utolsót… Az eredményhirdetés után nem sokkal így nyilatkozott bajnokunk:

Márton Panka kimgaslott a mezőnyből. És korántsem csak a termetével.

“Azt hiszem, a négyes döntőben mutatott szereplésemmel abszolút elégedett lehetek, tényleg jól ment a vívás… Igazából az addigiakkal sem volt különösebb gond. Egyetlen szorosabb asszóm volt, az amerikai Wozniak ellen. De ott is 14:10-re én vezettem, valahogy sikerült egynlítenie, de nem gondoltam, hogy ebből baj lehetne. A döntőben egy kicsit feszültnek éreztem magam Brunet ellen, talán még az olimpia emléke is beugrott, de csak addig, amíg nem kezdődött az asszó. Ott félre tudtam tenni mindent, és nagyon örülök, hogy megvan az első komoly felnőtt aranyérmem! Ünnepelni viszont nincs időnk, holnap fontos csapatverseny következik. Talán majd utána, remélem, akkor kétszeresen lesz okom rá…”

Mesterek és tanítványok. Gulácsi Ferenc, Garam Nóra, Márton Anna és Gárdos Gábor. Sikeres csapat.

Panka és a válogatott edzője így foglalta össze a látottakat: “Persze, hogy nyernie kellett Pankának, elvégre nagyon zavarta, hogy a csoportunkhoz ősszel kerülő Szatmári Andrásnak ez hamarabb sikerült… A viccet félretéve, nagyon összeszedetten vívott egész nap, a négyes döntőben pedig kifejezetten jól is. Pedig különösebben nem készültünk erre a versenyre, a megszokott Vk-menetrend szerint edzettünk. Azt hiszem, kijelenthető, hogy Panka a felnőtt mezőnyben is megérett az aranyéremre, jöhetnek a világversenyek!”

Az athéni Vk-hétvége vasárnap a csapatversennyel fejeződik be, a mieink a 8 közé kerülésért Lengyelországgal találkoznak. 

 

Eredmények. Női kard egyéni Világkupa, Athén, 157 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Márton-Komisarczyk (lengyel) 15:4, Garam-Kozaczuk (lengyel) 10:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Márton-Wozniak (amerikai) 15:14.

Nyolcaddöntő: Márton-Kozaczuk (lengyel) 15:11.

Negyeddöntő: Márton-Gregorio (olasz) 15:12.

Elődöntő: Márton-Lembach (francia) 15:8.

Döntő: Márton-Brunet (francia) 15:11.

Végeredmény: 1. Márton Anna (edző és válogatott edző: Gárdos Gábor), 2. Brunet (francia), 3. Lembach (francia) és Kim (koreai), …53. Garam Nóra, …66. Péntek Brigitta, …69. Záhonyi Petra, …75. László Luca, …86. Kelecsényi Léna, …88. Mikulik Júlia, …96. Katona Renáta, …121. Szilágyi Fruzsina.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események