Még tíz nap Rióig!

júl 26, 2016 | Archív

Tíz nap múlva, Szilágyi Áron mögött felsorakozva bevonul a magyar küldöttség a híres Maracana stadionba, és a nyitóünnepséggel megkezdődik a riói nyári olimpia. Hogy aztán másnap a

Tíz nap múlva, Szilágyi Áron mögött felsorakozva bevonul a magyar küldöttség a híres Maracana stadionba, és a nyitóünnepséggel megkezdődik a riói nyári olimpia. Hogy aztán másnap a vívóversenyek is elrajtoljanak a női párbajtőr egyénivel, no meg azzal a Szász Emesével, aki hétfőtől Houstonban készül a vadalra. “Hogy vannak vívóink?” – felvezető sorozatunk harmadik, befejező része következik.

Az első fecske kirepült. Pontosabban félig-meddig. Szász Emese ugyanis mesterével, Kulcsár Győzővel együtt repülőre ült, és mától Houstonban, egy nemzetközi edzőtáborban fejezi be olimpiai felkészülését, majd augusztus elsején onnan repül Rióba. Emese korábban elmondta, hogy két okból döntöttek az amerikai edzőtábor mellett. Egyrészt, mert így az időeltolódással kapcsolatos esetleges nehézségek hatodikáig, a verseny rajtjáig bizonyosan megoldódnak. Másfelől pedig eddig egyetlen olimpikon női párbajtőrözővel sem találkozott a felkészülés során, most ott lesznek az amerikaiak mellett más országok is a nemzetközi edzőtáborban. És azért szükség van még egy utolsó erőfelmérésre…

panka formia Márton Panka Formiában készült fel Rióra.

Hamarosan pakolhat Márton Panka is mesterével, Gárdos Gáborral együtt. Ők az első hivatalos olimpiai charter járattal repülnek majd 30-án, szombaton Budapestről közvetlenük Rióba. Panka a héten már Budapesten készül, nemrégiben érkezett haza Formiából, ahol az olaszokkal, valamint további néhány meghívottal közösen edzett ideális körülmények között. “Jól vagyunk, eddig úgy alakult a felkészülésünk, ahogy terveztük. Reméljük, a verseny is hasonlan zajlik majd” – kommentálta röviden az eltelt időszakot Gárdos mester. 

Olaszországból kedden délután térnek-tértek haza női tőrözőink, természetesen mestereikkel közösen. Ők Norciában, a világ legjobbjaival készülhettek együtt. Knapek Edina hazafelé, útközben foglalta össze a több mint egyhetes tábort. “Minden a legjobban alakult. Nagyon sokat és célirányosan dolgoztunk, a lehető legjobb körülmények között. Nekem sajnos megint fáj a könyököm, de lassan már ezt is megszokom… Az olimpián mindenesetre nem ezzel fogok foglalkozni.” Kérdésünkre Edina elmondta, hogy az oroszok esetleges kizárása bizony téma volt az edzőtáborban. Már csak azért is, mert ők az itáliai női tőrözők legnagyobb ellenfelei az aranyéremért vívandó majdani harcban. A nemzetközi visszhanghoz hasonlóan az itáliaiak sem vélekedtek másként, nem tartják igazságosnak, hogy pástra léphetnek Rióban az oroszok. A hírek szerint egyénként öt vívónak – a nevüket nem tudjuk – lehetett pozitív a mintája. Igaz, sportágunkban “nem divat a dopping”, de azért ez furcsa, ugyanakkor az orosz befolyású nemzetközi szövetségtől nemigen lehet elvárni a NOB-énál határozottabb fellépést. Úgyhogy nyugodtan kijelenthetjük: teljes lesz a mezőny vívásban, ott lesznek – ráadásul több számban aranyeséllyel – az oroszok is. 

A kardozók Telkiben végzik az utolsó simításokat. És miként Decsi István mester fogalmazott: “sokkal jobb külső körülmények között, mint eddig”. A szállás és az ellátás tekintetében Telki a hírek szerint kenterbe veri a németországi Haffent. Ugyanakkor a Köln melletti edzőközpontban “vívószakmailag” minden feltétel adva volt a tizenkét napos, magyar-német alapokon nyugvó nemzetközi edzőtáborban – és azért mégiscsak ez a legfontosabb. Érdekesség, hogy a két magyar induló, Szilágyi Áron és Decsi Tamás eltérő időpontban utazik. Utóbbi már 30-án, a charterjárattal útra kel, olimpiai címvédőnk viszont úgy döntött, hogy később szeretne kiérkezni, ő pontosan egy héttel a verseny előtt repül majd Rio de Janeiró-ba. 

Végül essék szó férfi párbajtőrözőinkről, akik nem szakítottak hagyományaikkal, és kizárólag idehaza készültek fel az olimpiára. Mátraháza, majd Tata után Budapest a végállomás. Imre Gézáék a második charter járattal, augusztus 4-én repülnek majd az olimpiára, ők is úgy gondolták, hogy az ésszerű határokon belül minél később érkezzenek az augusztus 9-i egyéni, illetve a 14-i csapatversenyre. Valahol a fegyvernemhez kapcsolódik az is, hogy Boczkó Gábor már hivatalos – elnökségi határozat alapján – marketing vezetőként is dolgozik. Ilyen minőségében pedig megterveztette a válogatott új logóját, mely az olimpián már “debütál”, a magyar vívónadrágon ezentúl ez lesz a nemzeti jel. 

logo gatya A vívónadrágon található új nemzeti jelkép.

Persze, nem az a legfontosabb szakmai hír, de a fiúk ilyenkor már szeretik a csendet maguk körül, ami teljesen érthető, és tartsuk is tiszteletben. 

Holnap, azaz szerdán Csampa Zsolt elnök ebédmeghívására még egyszer közösen ülnek asztalhoz olimpiai utazóink – legalábbis aki itthon van -, hogy aztán szombattól három, pontosabban Emesével együtt négy részletben Rióba érkezzenek. 

Hajrá, magyarok! Hajrá, magyar vívás!

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.