Megérkezett Lipcsébe a magyar küldöttség

júl 17, 2017 | Archív

Megérkezett a magyar küldöttség Lipcsébe, a vívó világbajnokság színhelyére. A buszút hosszú volt, de kényelmes, és most már tényleg minden figyelem a versenyekre irányul. A szezon

Megérkezett a magyar küldöttség Lipcsébe, a vívó világbajnokság színhelyére. A buszút hosszú volt, de kényelmes, és most már tényleg minden figyelem a versenyekre irányul. A szezon legfontosabb eseménye szerdán kezdődik, és pontosan egy héttel később ér véget. Reméljük, boldogan fogunk majd visszaemlékezni rá… 

Helyszíni tudósításunk a Volánbusz Zrt. támogatásával készült:

Korai időpont ide vagy oda, reggel fél 7-kor percnyi pontossággal valamennyi magyar válogatott vívó ott volt a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnoknál meghirdetett találkozón. Nem volt kérdés az sem, hogy mindenki a zöldeskék (a szín megítélése okán késhegyre menő viták zajlanak a válogatott berkein belül) egyenpólóban utazik – hiába, ezen a téren egyre profibbá válik a küldöttség. Köszönhetően az ezzel kapcsolatosan érthetően növekvő követelményeknek, a versenyzők hozzáállásának – és az adidas-szal történő szerződésnek. 

És, ha már szponzoráció… A lipcsei világbajnokságra a válogatott a Volánbusz Zrt. legújabb luxusbuszával utazhatott, elvégre repülővel, átszállással, körülményesebb és drágább lett volna megtenni a 750 kilométeres távolságot. Igaz, így sem volt egyszerű, de erről majd kicsit később. Két “meglepetésvendég” is érkezett a korai induláshoz. Az egyik Szász-Kovács Emese, aki kiemeltként később utazik a küldöttség után, olimpiai bajnokunk mégis bevállalta a csapatfotó kedvéért a korai kelést. Így tett Csampa Zsolt elnök is, aki sok sikert kívánva elköszönt a válogatottól, lévén munkahelyi elfoglaltsága miatt csak részletekben tudja megtekinteni a világbajnokságot. 

Útra készen a magyar küldöttség a lipcsei világbajnokságra.

Azt, hogy számunkra mit hoz a sikeres riói olimpia utáni első világbajnokság – azt nagyon nehéz megtippelni. Ami biztos: két klasszissal kevesebb tagja van a válogatottnak, tekintve, hogy Imre Géza és Boczkó Gábor már nem vállalta a felkészülést. Ezt természetesen a férfi párbajtőrválogatott sínyli meg, legalábbis rövid távon bizonyosan. Nagy kérdés, hogy a “két idős-két fiatal kombó” beérik-e már erre a világbajnokságra. És mivel női párbajtőrben is alaposan visszacsúszott csapatunk a világranglistán, így legerősebbnek ezúttal kardozóink tűnnek. Férficsapatunk az esztendő valamennyi versenyén bejutottak a legjobb négy közé, és erre a sorsolás alapján most is megvan minden esély, és a hölgyek szintén sok kellemes meglepetést szereztek az idén. Ami viszont, sajnos, kijelenthető: tőrben hallatlan bravúr kellene ahhoz, hogy négy közé jusson a magyar csapat. 

A realitások alapján ezúttal egyéniben van nagyobb esély arra, hogy több érmet (aranyérmet…) szerezzenek a magyarok. Ennek igazolásául elég csak a világranglistára pillantani, melyen két olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron és Szász-Kovács Emese az első, Márton Anna a második helyről kezdi a vb-t. Az egyéni versenyeket a “régi rend” alapján vívják majd, a verseny első két napján – szerdán és csütörtökön – mind a hat fegyvernem selejtezőit megrendezik, azaz a legjobb 64-ig jutnak el a jelentősen eltérő létszámú mezőnyök. És hogy miért tértek vissza a németek a sportolók által egyáltalán nem kedvelt formulához? A válasz egyszerű és “németes”. A legutóbbi vb-t ugyan a Világkupákon megszokott menetrend szerint (selejtező, majd másnap a 64-es tábla) vívták két éve, Moszkvában, de a nemzetközi szövetség a vb szabálykönyvét hivatalosan nem változtatta meg. Abban a “régi-új” szisztéma szerepel kötelező lebonyolításként, és a német szervezők természetesen a leírt verdikt szerint cselekedtek… 

Minderről bőven jutott idő beszélgetni útközben, elvégre Csehországban megtanultuk megbecsülni a magyar útviszonyokat. A Brno és Prága közötti, legforgalmasabb cseh sztrádaszakaszon ugyanis egymást követték az útlezárások – és ebből következőleg a dugók. Azon pedig ezek után már nem is csodálkoztunk, hogy a prágai körgyűrűn ugyancsak lépésben haladtunk. És miközben az úttorlaszok igencsak akadályozták a forgalmat – dolgozni egyetlen munkást sem láttunk…

Mindezek ellenére Boczkó Gábor – immáron csapatvezetőként és megbízott főtitkárként… – a szövetség kisbuszával nem sokkal négy óra után begördült a lipcsei Seaside Park Hotel mélygarázsába, hogy előkészítse a küldöttség fogadását, a nagybusz pedig alig két órával később meg is érkezett. A hotel minden igényt kielégít, a városközpontban van (a Seaside név természetesen senkit se csapjon be, szállodaláncról van szó, és nem tengerpartról), mindössze két kilométerre az Arena Plazától, a verseny színhelyétől. Amely ugyancsak minden igényt kielégít… A precizitás németes ezen a téren is, máris minden elkészült, az akkreditációkat zökkenőmentesen átvehettük, ugyanakkor akinek rossz minőségű volt a fotója, azt a helyi szervezők nemes egyszerűséggel visszadobták… Három fényképarccal volt probléma, Gémesi Csanád, Somfai Péter és Szatmári András fejét, pontosabban portréját kellett lecserélni. Megtörtént. 

Íme, a lipcsei Arena vívóköntösben.

Érdekesség, hogy a színhelyen nem is lehet edzeni. Kizárólag a versenyek napján, és az aznap szereplő fegyvernemek melegíthetnek, illetve készülhetnek a lipcsei futballstadion szomszédságában felhúzott csarnokban, a többieknek 200 méterre onnan találtak helyet. A világbajnokság mínusz egyedik napja nagyjából így telt a mieinknek, kedden, a nulladik napon jöhetnek az utolsó simítások. 

Szerdán pedig kezdünk! Hajrá, magyarok!

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.