Megkezdték a felnőttek is!

okt 4, 2015 | Archív

Két és fél hónappal a moszkvai világbajnokság után a felnőttek is megkezdték a 2015/16-os szezont. Párbajtőrben és a tőrben egyaránt dupla válogatót rendeztek, előbbiben Hanczvikkel

Két és fél hónappal a moszkvai világbajnokság után a felnőttek is megkezdték a 2015/16-os szezont. Párbajtőrben és a tőrben egyaránt dupla válogatót rendeztek, előbbiben Hanczvikkel Márk és Bakos Bálint győzött, a hölgyeknél Szász Emese duplázott. A tőrözőknél Varga Kati és Jeszenszky Szilvia, illetve az osztrák Poscharnig és Insperger Sámuel végzett az élen.

 

Bőven akadt érdekesség a szezon első felnőttversenyein! Tőrben és párbajtőrben, dupla válogatóval indult az évad, ami majd jó tíz hónap múlva, a riói olimpiával ér véget – nagyon reméljük, hogy sikeres véget…

 
Párbajtőrben hatalmas mezőnyök léptek pástra, az U23-as európai körversenynek köszönhetően vasárnap csaknem 80 külföldi vívó is színesítette, erősítette a mezőnyt. A hölgyek mezőnyében Szász Emese egyeduralkodónak számított, mindkét napon kimagasló vívással utasította maga mögé a mezőnyt, ha ezt a formáját mutatja majd a szezonban, akkor dörzsölhetjük a tenyerünket… A “királynő udvarhölgye” pedig ezen a hétvégén Kun Anna volt, junior Európa-bajnokunk mindkét napon ezüstérmet vehetett át. Érdekesség, hogy visszatért Hormay Adrienn a pástra, egyéni Európa-bajnokunk, többszörös világbajnokunk a második napon egyetlen találattal maradt le a dobogóról – közel 44 esztendősen. 
 
A nagyszerű Kolczonay Ernő emlékéért vívtak szombaton a prbajtőrözők, a hölygek döntőjében Szász Emese és Kun Anna találkozott.
 
A férfiaknál a két “Nagy Öreg”, a világbajnok Imre Géza és az idei Eb-bronzérmes Boczkó Gábor csak az első napon lépett pástra, és egyikük sem vallott szégyent, sőt utóbbi második lett, előbbi is döntővel zárt. A hétvége főszereplői most mégsem ők voltak, hanem Hanczvikkel Márk, aki első napi aranyérme után másnap bronzot szerzett, illetve a szombathelyi Bakos Bálint. Ő 18 és fél évesen a felnőttek, világbajnokokkal felálló mezőnyében bizonyult a legjobbnak vasárnap, ami hatalmas bravúr. 
 
Még egy vidéki “főhőse”volt a hétvégének, a 20 éves szegedi Bakó Tamás. Ő ugyan “csak” egy második és egy harmadik hellyel zárta férfi tőrben a válogató hétvégét, ám ezzel jelen pillanatban vezeti a ranglistát, és ezt e fegyvernemben vidéki vívóként legutóbb talán Komatits József (megint csak Szombathely) mondhatta el magáról úgy több mint három évtizeddel ezelőtt… Az első napon osztrák arany született, a másodikon az ugyancsak junior korú Insperger Sámuel győzött, a hétvége pozitívuma, hogy a vasárnapi legidősebb döntős 21 esztendős volt.
 
Női tőrben Varga Kati teljesítménye kívánkozik az élre. A szülés után tavasszal visszatérő korábbi válogatottunk remekelt a hétvégén, egy arannyal és egy ezüsttel zárta a víkendet. Mohamed Aida is két medált gyűjtött be, ugyanakkor az olimpiai részvételre szintén pályázó Knapek Edina és Varga Gabi kisebb sérülés miatt nem indult. A vb-negyedik válogatott negyedik moszkvai tagja, Jeszenszky Szilvi sem panaszkodhatott, egy szombati helyezés után vasárnap ő nyerte a versenyt. 
 
Férfi párbajtőr 1. válogató, Kolczonay Ernő emlékverseny, 107 induló. Végeredmény: 1. Hanczvikkel Márk (Balaton), 2. Boczkó Gábor (Honvéd), 3. Bányai Zsombor (Vasas) és Cho Taeun Sándor (Honvéd), 5. Imre Géza (Honvéd), 6. Bas (lengyel), 7. Berta Dániel (Pécs), 8. Rédli András (Balaton). A döntőben: Hanczvikkel-Boczkó 15:10.
Férfi párbajtőr 2. válogató, U23-as európai körverseny, 109 induló. Végeredmény: 1. Bakos Bálint (Szombathely), 2. Russo (olasz), 3. Hanczvikkel Márk (Balaton) és Szényi Péter (MTK), 5. Fenyvesi Csaba (Vasas), 6. Constantinescu (román), 7. Staszulonek (lengyel), 8. Pásztor Csaba (MTK). A döntőben: Bakos-Russo (olasz) 15:12.
 
 A dobogó tetején Szász Emese, a második fokán Kun Anna. Így volt ez szombaton is, vasárnap is.
 
Női párbajtőr, 1. válogató, Kolczonay Ernő emlékverseny, 82 induló. Végeredmény: 1. Szász Emese (Vasas), 2. Kun Anna (Tata), 3. Révész Julianna (BVSC) és Takács Emese (brazíliai), 5. Zagala (lengyel), 6. Pechovova (cseh), 7. Nagy Kinga (Diósgyőr), 8. Borsody Emma (BVSC). A döntőben: Szász-Kun 12:8.
Női párbajtőr, 2. válogató, U23-as európai körverseny, 90 induló. Végeredmény: 1. Szász Emese (Vasas), 2. Kun Anna (Tata), 3. Topic (szerb) és Budai Dorina (Honvéd), 5. Hormay Adrienn (MTK), 6. Kazár Dóra (AVA), 7. Kolczonay Anna (Fless), 8. Bossányi-Jung Alexandra (Honvéd). A döntőben: Szász-Kun 15:10.
 
Férfi tőr, 1. válogató, 51 induló. Végeredmény: 1. Poscharnig (osztrák), 2. Bakó Tamás (Szeged), 3. Dósa Dániel (Törekvés) és Mészáros Tamás (UTE), 5. Bellovicz Gábor (Honvéd), 6. Valicsek Péter (MTK), 7. Mendrey Tamás (UTE), 8. Szerémi András (Budakalász). A döntőben: Poscharnig-Bakó 15:5.
Férfi tőr, 2. válogató, 41 induló. Végeredmény: 1. Insperger Sámuel (MTK), 2. Balogh Boldizsár (UTE), 3. Bakó Tamás (Szeged) és Dósa Dániel (Törekvés), 5. Bencze Attila (Honvéd), 6. Frűhauf Benjámin (MTK), 7. Valicsek Péter (MTK), 8. Mendrey Tamás (UTE). A döntőben: Insperger-Balogh 15:9.
 
Női tőr, 1. válogató, 34 induló. Végeredmény: 1. Varga Katalin (Honvéd), 2. Mohamed Aida (UTE), 3. Gólya Fruzsina (UTE) és Schmél Viktória (UTE), 5. Kreiss Fanni (UTE), 6. Jeszenszky Szilvia (Terézváros), 7. Koreny Ajna (UTE), 8. Kondricz Kata (Honvéd). A döntőben: Varga K.-Mohamed 15:14.

Női tőr, 2 válogató, 28 induló. Végeredmény: 1. Jeszenszky Szilvia (Terézváros), 2. Varga Katalin (Honvéd), 3. Balogh Orsolya (Honvéd) és Mohamed Aida (UTE), 5. Schmél Viktória (UTE), 6. Kondricz Kata (Honvéd), 7. Pásztor Flóra (Törekvés), 8. Lupkovics Dóra (Honvéd). A döntőben: Jeszenszky-Varga K. 15:13. 

2015. október 04.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.