Mészáros Tamás bronzérmes!

ápr 2, 2015 | Archív

Harmadik érmét is megszerezte a magyar küldöttség a taskenti kadet és junior világbajnokság második napján. A kadet férfi tőrözők között Mészáros Tamás nagyszerű vívással jutott

Harmadik érmét is megszerezte a magyar küldöttség a taskenti kadet és junior világbajnokság második napján. A kadet férfi tőrözők között Mészáros Tamás nagyszerű vívással jutott az elődöntőbe, ahol szoros meccsen szenvedett vereséget. GRATULÁLUNK! Kadet női kardban Bérczy Dóri szerepelt a legjobban, a nyolcaddöntőben búcsúzott.

Munkatársunk helyszíni jelentése
 
Kevés annál jobb érzés létezik egy sporteseményen, mint amikor úton-útfélen gratulálnak az embernek. A taskenti kadet és junior világbajnokság második versenynapjának reggelén márpedig ez történt. Párbajtőrben Nagy Kinga remek ezüstje és Bende Bence pazar bronza révén mi voltunk az egyetlen nemzet, amely két érmet szerzett a nyitónapon, a rajt tehát nagyszerűen sikerült. Másfelől pedig kötelezett a hasonló folytatásra…
 
A kadet női kardozók és férfi tőrözők versenyén a csoportkör nem is jelentett gondot a mieinknek. A hölgyek kezdtek hamarabb, és Papp Borbála, Bérczy Dóri és Kelecsényi Mirabella egyaránt négy győzelemmel zárt, csupán a vereségek számában akadt eltérés. Az uraknál Frűhauf Beni és Bellovicz Gábor öt-öt győzelmet aratott, míg Mészáros Tamás erős csoportjában 3/3-mal végzett. Azaz, mindenki biztosan lépett tovább a direkt kieséses szakaszba. 
 
Jutott hát egy kis idő és lélegzet, többek között arra, hogy álmélkodjunk a világverseny köré varázsolt viszonyokon. Az a mértékű összeg, amit belepumpáltak ebbe a rendezvénybe, párosul azzal a kedvességgel, amellyel körbevesznek mindenkit a helyiek – és ez csak jót tesz a vívósportnak és a vívóknak. Még akkor is, ha XXI. századinak, a gazdasági trendek követőjének nem nevezhető ez a fajta fényűzés. A káprázatos, versenyre szolgáltatott autóparkról, a számtalan önkéntesről, az üzbég “Csillag születik” vélhetően valamennyi győztesét felvonultató, végtelenül látványos megnyitó ünnepségről már ejtettünk pár szót. De az apróságok is abszolút a helyükön vannak. Csak néhány példa. Küldöttségünk egyik tagja késő este a transzfer autóbuszon felejtette mobiltelefonját. A busz sofőrje a hívásra felvette a készüléket, majd útját megszakítva visszafordult a hotel felé, és azt tíz percen belül leadta a hotel recepcióján. Más: Bende Bence doppingvizsgálata az itteni éjszakába nyúlt, ezért az este fél 11-ig (!) tartó, minden igényt kielégítő svédasztalos vacsorát is lekéste edzőjével, Andrásfi Tiborral. Már negyed 12 is elmúlt, amikor a közelben taltunk egy éjfélig nyitva tartó éttermet, hogy a 16 órás (!) versenynap után azért mégiscsak egyenek valamit. A konyha 11-ig tartott nyitva, de amikor elmondtuk, hogy mi történt, a végtelenül kedves tulaj intézkedett, és néhány perccel később már ehette a megérdemelt, friss saslikot a mester és tanítvány. Ha pedig a készséges üzbégeknek saját anyanyelvükön – ami a török és az orosz keverékére hajaz – köszönsz meg valamit (“rahmat”), akkor egyenesen elolvadnak a gyönyörtől. Aztán hogy mindez így megy-e minden hétköznap, vagy csak a vendégnek kijáró rendkívüli udvariasság, vagy utasításba adott és kapott parancs – azt nehéz eldönteni. Elképzelhető, hogy e háromnak az elegye…
 
 Ilyen szép tusokat adott Mészáros Tomi – ezúttal az olasz Dal Santónak.
 
Na de térjünk vissza a selejtezőkre, melyet ezúttal is végignézett több mint ezer kirendelt kisdiák… A csoportkör után női kardban a kisebb induló létszám miatt egyedül Kelecsényi Mirának kellett vívnia a 32-ért, a venezuelai Martinez legyőzése kötelező feladat volt (15:2). A fiúk is követték a jó páldát, sem Tomi ellen a holland de Jong, sem Beni ellen az izraeli Rosenfeld, sem Gábor ellen a kuvaiti Taqi nem jött ki a maccsból – így teljes létszámmal költözhettünk a főterembe. 
 
Ott azonban nem nekünk írták a női főszerepeket. A vb talán első kellemetlen meglepetéseként Mira 15:14-re kikapott a spanyol Gonzalez Alcaldétől – pedig 11:14-ről még egyenlíteni tudott -, Papp Borinak pedig nem sok esélye volt a német Eiflerrel szemben (8:15). A nyolcaddöntőbe egyedül a jövőre is kadet Bérczy Dóri jutott, ő is úgy, hogy 14:9-es vezetésről egyenlített ellene a venezuelai Parades Torres, de a győztes tust a magyar adta. Úgy tűnt, van remény a sikeres folytatásra a koreai Junnal szemben, aki nem tűnt legyőzhetetlennek. Érdekes asszó volt, többnyire az ázsiainál volt az előny, sőt a végén 14:10-re elhúzott. Innen jött az egyenlítés, sőt, a döntő akciót is bevállalta Dóri, de az átvett támadása nem talált, így 14:15 lett a vége. 
 
 Itt pedig már fogadhatja az olasz gratulációját – ekkor a nyolc közé jutásért. 
 
Ekkor vették át a főteremben a stafétabotot a tőrözők, ahol biztos volt egy magyar győzelem és egy vereség. Frűhauf Beni és Mészáros Tomi ugyanis egymással került szembe. Miként az várható is volt, hatalmas csatát vívtak, a befejezés az újpesti fiúnak sikerült – 15:14. Azt hizzük, Bellovicz Gábor követheti őt, elvégre az argentin Varas volt az ellenfele, de 2:0 után állva maradt, a dél-amerikai tulajdonképpen simán győzött (8:15). A nap utolsó magyarja tehát Mészáros Tomi lett, aki európai, közelebbről olasz riválissal találkozott a nyolcaddöntőben. Az “európai” jelző azért fontos, mert a legjobb 16 közé mindössze hat fiatal jutott az öreg kontinensről – pontosan jelezve a fegyvernem fejlődésének irányát.  
 
Nos, ha már az utóbbi évek irányáról esik szó, akkor ebben a szakágban nem sok babér termett a számunkra az olasz-magyar derbiken. Ezúttal azonban fordult a kocka. Tomi gyorsan 4:0-ra elhúzott, de ekkor még 6:5-re fordítani tudott Dal Santo. A magyar viszont látványos támadásokkal és parád riposztokkal ismét elhúzott, 14:10-re is vezetett, és a végén 12-nél tette fel az i-re a pontot. A döntős helyezés tehát már összejött Feczer Viktor tanítványának, de őszintén reméltük, hogy nem ez lesz a végállomás. Különleges nevű és nemzetiségű ellenfelet kapott az éremért a magyar, ugyanis a szingapúri Ng volt a rivális. (Nem elírás!) Rivális azonban csak papíron volt az ázsiai, a gyakorlatban Tomi parádézott! 2:2 után egymás után tíz tust szúrt az első szünetig, és ettől kezdve a folytatás egyik részről szükséges rossznak, másikról szükséges jónak számított. A vége “technikai KO”, 15:3 lett, és ezzel a tehetséges magyar megszerezte küldöttségünk harmadik érmét!
 
Na de milyen színűt? Az elődöntőben az amerikai Moelis következett, aki a korosztály “menőjének” számít. És mint kiderült, annyira menő, hogy meg is nyerte a világbajnokságot. Rendkívül izgalmas asszót vívtak a felek. Hol itt, hol ott volt az előny, de elhúzni egyikük sem tudott. Tomi hat perc után 12:11-re még vezetett, 13:13-nál még együtt voltak a felek, de a befejezés nem sikerült, 15:13-ra Moelis győzött. Ezzel Tomi bronzérmet nyert, ami mind számára, mind a korosztály számárs, mind a férfi tőr szakág számára nagyszerű eredmény, gratulálunk!
 
A kadet világbajnokság egyéni versenyei pénteken a női tőrözők és a férfi kardozók egyéni versenyeivel zárulnak. 
 
Eredmények. Kadet és junior világbajnokság, Taskent. 
Kadet női kard egyéni, 59 induló. A csoportmérkőzéseken: Papp Borbála 4 győzelem/1 vereség, Bérczy Dorottya 4/2, Kelecsényi Mirabella 4/2. 
A legjobb 32 közé jutásért: Kelecsényi-Martinez (venezuelai) 15:2.
A legjobb 16 közé jutásért: Bérczy-Parades Torres (venezuelai) 15:14, Papp-La. Eifler (német) 8:15, Kelecsényi-Gonzalez Alcalde (spanyol) 14:15. 
Nyolcaddöntő: Bérczy-Jun (koreai) 14:15.
Végeredmény: 1. Nyikityina (orosz), 2. Lucarini (olasz), 3. Emura (japán) és Kuzmina (orosz), …15. Bérczy Dorottya, …18. Papp Borbála, …21. Kelecsényi Mirabella.
 
Férfi tőr egyéni, 88 induló. A csoportmérkőzéseken: Frűhauf Benjámin 5 győzelem/1 vereség, Bellovicz Gábor 5/1, Mészáros Tamás 3/3.
A legjobb 32 közé jutásért: Frűhauf-Rosenfeld (izraeli) 15:7, Bellovicz-Taqi (kuvaiti) 15:9, Mészáros-De Jong (holland) 15:4.
A legjobb 16 közé jutásért: Mészáros-Frűhauf 15:14, Bellovicz-Varas (argentin) 8:15.
Nyolcaddöntő: Mészáros-Dal Santo (olasz) 15:12.
Negyeddöntő: Mészáros-Ng (szingapúri) 15:3.
Elődöntő: Mészáros-Moelis (amerikai) 13:15
Végeredmény: 1. Moelis (amerikai), 2. Semenyuk (orosz), 3. Mészáros Tamás (edző: Feczer Viktor, válogatott edző: Szirmai Benedek) és Tourette (amerikai), …19. Frűhauf Benjámin, 20. Bellovicz Gábor. 

2015. április 02.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események