Miklós nagyszerű bronzérme, és Tamara értékes hatodik helye

márc 7, 2016 | Archív

Hetedik érmét is megszerezte a magyar küldöttség az újvidéki kadet és junior Európa-bajnokságon. Junior férfi kard egyéniben Péch Miklós nagyszerű versenyzéssel lett harmadik, és

Hetedik érmét is megszerezte a magyar küldöttség az újvidéki kadet és junior Európa-bajnokságon. Junior férfi kard egyéniben Péch Miklós nagyszerű versenyzéssel lett harmadik, és ezzel 4 arany-, 1 ezüst- és 2 bronzéremre módosította medálgyűjteményünket! Női párbajtőrben a 16 esztendős Gnám Tamara szerzett igen értékesnek mondható hatodik helyet. Gratulálunk a versenyzőknek, a válogatott edzőknek és a mestereknek egyaránt!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Gnám Tamara 16 éves és nagyon tehetséges. Mindehhez kétség sem férhetett a juniorok, azaz a 20 évesek újvidéki Európa-bajnokságának utolsó egyéni versenynapján, melyet a napot a női párbajtőrözők nyitottak. A tatabányaiak ifjú reménysége néhány nappal ezelőtt, a kadetok (17 évesek) között az esélyesek közé tartozott az évközi eredményei alapján. Ott azonban nagyon elizgulta élete első világversenyét, a 64 között zárt. Élete második világversenyén, melyen az elsőnél jóval erősebb mezőnyben, a 20 évesek között indult, már nem izgult annyira. Vagy ha igen, akkor azt másként tette, lendülete a rendkívül értékes hatodik helyig vitte! 

noi pbt var hungary HUNGARY. Hirdeti a női párbajtőrözők által kirakott betonmozaik a z újvidéki vár mögött.

Már a csoportkörben remekül vívott, gyorsan tegyük hozzá, társai is, akik közül Borsody Emma és Petri Renáta szintén kadet korú, Nagy Kinga pedig első éves junior. Ennek ellenére mindannyian rendkívül magabiztosan vették az első akadályt. Sőt, a fiatalos lendület továbbra sem tört meg, a legjobb 32 közé jutásért is valamennyien győztek, hárman magabiztosan, Emma pedig nagy csatában 15:14-re. Az, persze várható volt, hogy a végelenségig nem marad hibátlan a mérleg, a 16 közé jutásért Renáta és Emma kikapott, Tamara és Kinga viszont kihasználta azt, hogy osztrák, illetve spanyol riválissal került össze, és egyaránt magabiztosan nyertek! 

A nyolcaddöntőben pedig jött az ennél is nagyobb bravúr, leaglábbis Tamara részéről. Kinga is nagyszerűen tartotta magát, a világranglistát vezető német Stahlberggel szemben sokáig nála volt az előny, de aztán győzött a rutin – legalábbis egyelőre, 12:15 lett a vége. Partali Csaba tanítványa a nyolcaddöntőben az orosz Ohotnyikovával került szembe, aki korábban Emmát búcsúztatta. “Megbosszullak” – mondta barátnőjének Tami, és nagyszerű kis asszót vívott. Szinte végig ő vezetett, de elhúzni nem tudott. Olyannyira nem, hogy a végén, 14:14 után egyetlen tus döntött. Azt aztán a magyar adta, aki ezzel pályafutása talán legszebb sikerét érte el a kiharcolt hatodik hellyel. A negyeddöntőben ugyanis elfogyott az erő és a lendület, a francia Ngom 15:9-re nyert, de abszolút kijár a dicséret Tamarának, aki így foglalta össze a napot.

magyar lanyok pbt Gnám Tamara (elöl) nagyszerű hatodik helyezést ért el, de Nagy Kinga (mögötte) és Borsody Emma sem szomorkodhat.

“Jól ment a vívás a csoportmeccseken, közel sem izgultam annyira, mint a kadet versenyen, Csabi bácsi is azt mondta, hogy csak nyugodtan. Annak nem örültem, hogy tizenegyes lettem a táblán, mert ugyanez volt a kadetoknál is a rangszámom… De amikor a szerb lányt a 64-ben megvertem, tényleg felszabadultam, és utána már jól is ment a vívás. A nyolcaddöntőben 14:14-nél azt a tanácsot kaptam, hogy szúrjak közbe. Úgy alakult, hogy végül támadtam, de sikerült… Nagyon örülök ennek az eredménynek!”

Időközben a férfi kardozók is megkezdték versenyüket, és a csoportmérkőzések után ki könnyebben, ki nehezebben, de valamennyi magyar továbbjutott. Kossuth Bálintnak és Bancsics Máténak nem is kellett vívnia a 32 közé kerülésért, a két MTK-s klubtárs, Péch Miklós és Kovács István egymással szomszédos páston kezdett. Gyakorlatilag az asszó közben is kart karban öltve haladtak, szinte egyszerre jutottak el 14:14-ig. Az “együtteshegyek” után mindkét ellenfél kockáztatott, a német húzását Kovács Pista bánta, a fehéroroszét Péch Miklós köszönte… 

péch karddöntő Péch Miki (jobbról a második) vívópályája eddigi legjobb eredményének bemutatása előtt. Szép volt, Miklós!

A 16 közé jutásért Máté ellenmondást nem tűrően, végig vezetve győzte le 15:9-re a fehérorosz Piatrout. A másik két magyar viszont egyaránt minősíthetetlen bíráskodást kapott. Ebből Miklós jól jött ki, Bálint viszont rosszul, nehezen értékelhető asszót vívtak az össze-vissza zsűriskedés okán, egyetlen örömünk, hogy legalább egyikük továbbjutott. A nyolcaddöntős folytatás Máténak nem sikerült, az olasz Dreossi az elején nagyon elhúzott, és onnan már nem volt visszaút (9:15).

Utána viszont Péch Miki bebizonyította, hogy nagyszerű bravúrokra is képes! Előbb a rendkívül kellemetlen görög Giakumatoszt győzte le 15:13-ra a legjobb 8 közé jutásért, a java pedig még hátra volt. A negyeddöntőbe jutásért hihetetlenül izgalmas, és magas színvonalú mérkőzést láthattunk az orosz Lohanov ellen. Jó darabig az ellenfélnél volt az előny, ám a meccs utolsó harmadában Miki átvette a vezetést, és 14-nél “meccslabdához” jutott. Lohanov azonban egyenlített, így az utolsó tus döntött. Miklós centik híján lelépett a pástról, de az orosz röviden támadott, és utána az “egész pályás ellenatak” végén levágta Lohanovot! 15:14 ide, újabb érem, és ha szenzációnak mindezt nem is neveznénk, de nagyon kellemes meglepetésnek igen! Hogy ez mennyire igaz, annak példájaként álljanak itt a helyszínen “kócsoló” mester, Gárdos Gábor szavai. Ő ugyanis azt javasolta, hogy a négyes döntő bemutatásakor Miki legjobb eredményeként a junior magyar bajnoki ezüstérem hangozzék el. A DT izlandi elnöke ugyanakkor azt javasolta: írjuk be azt, hogy 2016 Európa-bajnoki érmese…

péch vív Péch Miki (balra) nem bírt Voronovval az elődöntőben, de bronzérme így is kimagasló eredmény.

És még hátra volt a folytatás, melyben az ukránból izraelivé lett Voronov volt Miklós újabb ellenfele. Az elődöntő 3:0-lal kezdődött, de Voronov gyorsan ébredt, 5:3-ra már ő vezetett. Félidőben viszont minimális különbséggel, de 8:7-re nálunk volt az előny! Sőt, még 12:10-nél is. Utána viszont már nem. Sajnos, Voronov fordítani tudott, és 13:14-nél a kockáztatás is bejött neki, 15:13-ra győzött. Miklós bronzérme így is igen fényesen csillog, remek asszókat vívott, szép győzelmeket aratott, és pályafotása legszebb eredményét érte el ezzel az Európa-bajnoki bronzéremmel. Eddigi pályafutása legszebb eredményét…

A junior Európa-bajnokság holnap három csapatversenyszámmal folyatódik, hajrá, magyarok!

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Újvidék. 

Junior férfi kard egyéni, 61 induló. A csoportmérkőzéseken: Kossuth Bálint 4 győzelem/1 vereség, Bancsics Máté 4/2, Péch Miklós 3/3, Kovács István 1/4 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Péch-Kirpichou (fehérorosz) 15:14, Kovács-Krause (német) 14:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Bancsics-Piatrou (fehérorosz) 15:9, Péch-Canali (francia) 15:11, Kossuth-Nikitin (ukrán) 13:15.

Nyolcaddöntő: Péch-Giakumatosz (görög) 15:13, Bancsics-Dreossi (olasz) 9:15.

Negyeddöntő: Péch-Lohanov 15:14.

Elődöntő: Péch-Voronov (izraeli)

Végeredmény: 1. Colleau (francia), 2. Voronov (izraeli), 3. Péch Miklós (edző: Gárdos Gábor, válogatott edző: Varga József) és Godlewski (lengyel), …15. Bancsics Máté, …19. Kossuth Bálint, …47. Kovács István.

Junior női párbajtőr egyéni, 90 induló. A csoportmérkőzéseken: Gnám Tamara 5 győzelem/1 vereség, Borsody Emma 4/2, Petri Renáta 4/2, Nagy Kinga 4/2 (valamennyien továbbjutottak). 

A legjobb 32 közé jutásért: Gnám-Grijak (szerb) 15:10, Borsody-Zamorano (spanyol) 15:14, Nagy-Griscsuk (ukrán), 15:9, Petri-Schlier (romániai) 15:11. 

A legjobb 16 közé jutásért: Gnám-Fehrer (osztrák) 15:9, Nagy-Cisneros (spanyol) 15:10, Borsody-Ohotnyikova (orosz) 10:15, Petri-Treudt-Gösser (német) 9:15.

Nyolcaddöntő: Nagy-Stahlberg (német) 12:15, Gnám-Ohotnyikova (orosz) 15:14.

Negyeddöntő: Gnám-Ngom (francia) 9:15.

Végeredmény: 1. , 2. , 3. Ngom (francia) és Harkova (ukrán), …6. Gnám Tamara (edző: Partali Csaba, válogatott edző: Plásztán Attila), …13. Nagy Kinga, …24. Borsody Emma, …28. Petri Renáta.

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM