Mindkét válogatottunk nyolc között a világbajnokságon

ápr 25, 2016 | Archív

Rio de Janeiróban hétfőn megkezdődött az olimpiai programból kimaradó két szakág, a férfi kard és a női tőr csapatvilágajnoksága. Mindkét fegyvernem mezőnye a legjobb nyolcig jutott.

Rio de Janeiróban hétfőn megkezdődött az olimpiai programból kimaradó két szakág, a férfi kard és a női tőr csapatvilágajnoksága. Mindkét fegyvernem mezőnye a legjobb nyolcig jutott. A nyolcaddöntőkben Szilágyi Áronék magabiztos vívással, simán nyertek a spanyolokkal szemben (45:29), míg Mohamed Aidék ritkán láthatóan izgalmas és fordulatos meccsen győztek 43:42-re a lengyelek ellen. 

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Az egyik teszt véget ért, a másik elkezdődött hétfőn Rio de Janeiróban, az olimpiai “Test Event”-en. A párbajtőrözők egyéni Grand Prix versenye után hétfőn elrajtolt annak a két versenyszámnak a világbajnoksága, amely kimaradt az olimpiai programból. Ezúttal a női tőrcsapat és a férfi kardcsapat járt így, amely számunkra azért is volt különösen fájdalmas, mert a kvalifikációs szabályok alapján a férfiak ott lehettek volna az ötkarikás játékokon. Rióba persze eljutottak, de azért ez kicsit akkor is más, ha a világbajnokság egyértelműen a szezon legfontosabb versenyének tekinthető ebben a szezonban – az olimpia után…

Ennyit erről, természetesen valamennyi nemzet a legerősebb csapatával érkezett a vb-re, pontosabban ez talán éppen a mieinkre nem igaz, ugyanis női tőrben az olimpiai indulást kiharcoló Knapek Edina sérülés miatt nem utazott el a küldöttséggel, helyét Lupkovich Dóra foglalta el, aki később a nap főszereplője lett… De ne rohanjunk ennyire előre, haladjunk időrendben. “Teszt a lelke mindennek” – gyakorlatilag ennek megfelelően alakította a nemzetközi szövetség a vb időrendjét. Hétfőn mindkét fegyvernemben a legjobb nyolcig jutottunk el, illetve levívták a versenyt tőrben és kardban egyaránt a 9-16. helyért. A selejtezők színhelye a párbajtőrözők előcsatározásaiból megismert katonai akadémia volt, mely az Atlanti-óceán partján fekszik egy festői öbölben, a Cukorsüveg hegy lábánál. Aztán a legjobb 8 mezőnye költözik majd kedden és szerdán az olimpiai csarnokba, a Cariocába, és az olimpiai programnak megfelelő időrendben vív majd. 

A katonai akadémia, az Essefex tehát gyönyörű helyen fekszik, ugyanakkor a csarnokban egyáltalán nincs légkondícionálás. És mivel a vívás teremsport, Rióban 38 fokos a hőség, ezért a szép környezet mit sem számított, elvégre elképesztő viszonyok uralkodtak a vívóteremben. Az egyébként is egyértelmű feladat, a nyolc közé jutás így egyben “életmentőnek” is számított, elvégre a nyolcaddöntők veszteseire délután további három helyosztó várt…

Papíron a férfi kardozóinknak volt könnyebb dolga. A Decsi Tamás, Iliász Nikolász, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású kvartett Spanyolország együttesével került szembe a 8 közé jutásért. Ahogy abban bíztunk, a mieink más kategóriát képviseltek, asszóról asszóra húztak el az ellenféltől, és a végén csak a különbség lehetett kérdéses. Végül az is igen meggyőzően alakult, Szilágyi Áronék 45:29-re nyertek. A szerdai negyeddöntőben azonban nagyságrendekkel komolyabb feladat vár majd rájuk, a két évvel ezelőtti világ-, és a tavalyi Európa-bajnok Németország lesz majd az ellenfél. 

Női tőrözőink ugyanakkor bebizonyították, hogy 45 fokos teremben is lehet vérfagyasztó egy mérkőzés. Igaz, azzal pontosan tisztában voltunk, hogy a Lengyelország elleni nyolcaddöntő abszolút kétesélyes, mi több, ha a két csapat versenyzőinek az egyéni világranglistán elfoglalt helyzéseit vetjük össze, akkor a riválisok állnak jobban. A meccs számunkra letaglózóan kezdődött: Kreiss Fanni 5:0-ra kikapott, Lupkovics Dóri 0:8 után szúrta az első magyar tust, és Mohamed Aida sem tudta megnyerni az asszóját. Mindez számokra lefordítva egy 6:13-as első kört jelentett. A fordulatot a második hozta, Lupkovics Dóri egy hihetetlen mozgalmas csörtében 13:7-re megverte a lengyelek olimpiai indulóját, Hanna Lyczbinskát, és ezzel 1 tusra zárkóztunk (19:20). Dóri pedig prémiumként perceken keresztül jegelhette magát Bodnár József masszőr ezen a napon kincset érő jegestömlőivel.  

A zárkózást hamar követte a fordítás is. A hatodik asszóban Mohamed Aida 9:4-re győzte le Gruchalát, és 30:28-nál már mi vezettünk. Mi több, a remeklő Dóri újabb győzelmével 35:31-re módosult az állás. A lengyelek cseréje, Knop Aidával szemben aztán kettőt faragott a hátrányból, így 40:38-nál lépett pástra a Fanni helyére beálló Hopka-Varga Gabi és Gruchala. Mire a 3 perces vívóidő lejárt, addigra az előnyünk is elfogyott, 42:42-nél jöhetett a hosszabbítás. Egyetlen tus, a tét a világbajnoki negyeddöntő vagy szenvedés a “gőzkamrában” a 9-16. helyért. Gabi egy remek tempójú, egylámpás beleszúrással talált, és ezzel nem mindennapi izgalmak után 43:42-re győztek a mieink. A 8 közé jutás szép eredménynek számít, az újabb lépés hatalmas bravúr lenne, a negyeddöntőben az ellenfél a világranglista második helyén álló orosz válogatott lesz. Kedden, a Carioca csarnokban, olimpiai körülmények között… HAJRÁ, MAGYAROK!

Eredmények. Világbajnokság, Rio de Janeiro.

Férfi kardcsapat, 25 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Spanyolország 45:29 (Decsi +9, Szilágyi +4, Szatmári +3).

A szerdai negyeddöntőben: Magyarország-Németország.

Női tőrcsapat, 13 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Lengyelország 43:42 (Lupkovich +6, Mohamed +3, Hopka-Varga -1, Kreiss -7).

A keddi negyeddöntőben: Magyarország-Oroszország.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események