Mint az időjárás

máj 4, 2014 | Archív

 Úgy alakultak számunkra a hétvégi Világkupa-versenyek, mint a május elsejei hosszú hétvégén az időjárás… A vasárnapi csapatversenyeken sem női tőrben, sem férfi párbajtőrben,

 Úgy alakultak számunkra a hétvégi Világkupa-versenyek, mint a május elsejei hosszú hétvégén az időjárás… A vasárnapi csapatversenyeken sem női tőrben, sem férfi párbajtőrben, sem női és férfi kardban nem sikerült a nyolc közé jutás, előbbi két válogatottunk, valamint a férfi kardcsapat a kilencedik, a női kardcsapat a tizedik helyen végzett.

 

Alaposan elkényeztettek eddig hétvégente bennünket vívóink, a májusi első víkend azonban – valljuk be – nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna. Igaz, villámgyorsan tegyük hozzá, ahogy közeledik a felnőtt Európa- és világbajnokság, bátran kijelenthető, hogy inkább most érjen bennünket apró csalódás, mint akkor nagyobb…

 

De haladjunk időrendben, elsőként a női tőrözők léptek pástra Sanghajban. Az első három asszó minimális magyar előnyt hozott, ekkor azonban Knapek Edina attól a Bingenheimertől kapott ki alaposan, akit előző nap az egyéniben magabiztosan győzött le. Ettől kezdve pedig teljes rövidzárlat következett mindenkinél, aminek súlyos vereség lett a vége. Dicséretére legyen mondva a hölgyeknek, az “alsó ágon” javítottak, két győzelemmel a kilencedik helyet szerezte meg a Jeszenszky Szilvia, Knapek Edina, Varga Gabriella, Varga Katalin összeállítású csapat.
 
Párizsban világbajnok párbajtőrözőink álltak rajthoz, és a szezon során most hasonlított leginkább az összeállítás a budapestihez. Boczkó Gábor és Rédli András mellé ugyanis ismét csatasorba állt Imre Géza, míg negyedikként Somfai Péter kapott helyet a kvartettben. A debütálás azonban nem sikerült, és a hölgyekhez hasonlóan itt is a németek törtek borsot az orrunk alá. Az első négy asszó után még 12:12-re állt a nyolcaddöntő, ekkor azonban Somfai Péter négytusos vereséget szenvedett, és ezt követően kétszer Bocek, egyszer-egyszer Géza, illetve Somfai próbált visszajönni a meccsbe, de ezúttal ez egyiküknek sem sikerült. A vége 45:33 lett oda, és Dunának menni természetesen nem szabad a vereség okán, de a plasztronujjat lassan azért fel kell tűrni… A folytatásról ugyanaz mondható el, mint fentebb a hölgyek esetében, a helyosztókon helyt álltak a mieink, így végül a kilencedik helyen végzett a magyar válogatott. 
 
Nem alakult jobban női kardozóink sorsa sem Chicagóban. A nyolc közé jusáért a franciák voltak az ellenfeleink, és a mérkőzés a lehető legrosszabbul kezdődött: Várhelyi Kata 5:0-ra kikapott. Ezt a hátrányt nem is sikerült kisebbé tenni a mérkőzés végéig, a mieink közül ugyanakkor Márton Anna feltétlenül dicsérhető plusz hatos indexéért, és a verseny krónikájához az is hozzátartozik, hogy a hazai ranglistamásodik Várhelyi Anna sérülés miatt nem utazott el a válgatottal. Itt tizedik hely lett a vége, miután az esélyesebbnek számító Korát sikerült legyőzni, a spanyolok elleni helyosztón viszont nem. Márton Panka valamennyi rivális ellen pozitív mérleggel zárt, kár, hogy ez összességében ehhez a pozícióhoz volt elegendő. 
 
Az i-re a pontot – persze, fordított értelemben… – a férfi kardozók tették fel, akik magyar idő szerint vasárnap éjjel ugyancsak a franciáktól kaptak ki a nyolcaddöntőben. A verseny honlapja szerint a magyar válogatott Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Iliász Nikolász összeállításban vívott, és négy asszó után már 20:8 volt oda az állás. Márpedig innen nem volt visszaút, 45:35 lett a vége, így a szomorú vasárnap szomorúan is ért véget, maradtak hétfő hajnalra a helyosztók a 9-16. helyért… Melyre ugyanazt lehet elmondani, mint már több fegyvernem esetében: a fiúk tisztességgel, becsülettel tették a dolgukat, ami ezen a versenyen a kilencedik helyre volt elég. 
 
Eredmények. Női tőrcsapat Világkupa-verseny, Sanghaj, 12 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Németország 14:40.
A 9-12. helyért: Magyarország-Japán 43:29.
A 9. helyért: Magyarország-Kanada 39:33.
Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Oroszország, 3. Korea, …9. Magyarország (Jeszenszky Szilvia, Knapek Edina, Varga Gabriella, Varga Katalin).
 
Férfi párbajtőrcsapat Világkupa-verseny, Párizs, 30 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Németország 33:45 (Boczkó -1, Imre -5, Somfai -6).
A 9-16. helyért: Magyarország-Lengyelország 45:28.
A 9-12. helyért: Magyarország-Spanyolország 44:40.
A 9. helyért: Magyarország-Oroszország 30:28.
Végeredmény: 1. Svájc, 2. Olaszország, 3. Korea, …9. Magyarország (Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter).
 
Női kardcsapat Világkupa-verseny, Chicago, 19 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Franciaország 39:45 (Márton +6, Garam -3, Várhelyi K. -9).
A 9-16. helyért: Magyarország-Venezuela 45:40 (Márton +3, Garam +2, Várhelyi K. 0).
A 9-12. helyért: Magyarország-Korea 45.42 (Márton +10, Gárdos -3, Garam -4).
A 9. helyért: Magyarország-Spanyolország 44:45 (Márton +5, Várhelyi K. +1, Garam -2, Gárdos -5).
Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Egyesült Államok, 3. Ukrajna, …10. Magyarország (Garam Nóra, Gárdos Judit, Márton Anna, Várhelyi Kata).
 

Férfi kardcsapat Világkupa-verseny, Chicago, 22 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Franciaország 35:45 (Szilágyi +1, Iliász -5, Decsi -6). 

A 9-16. helyért: Magyarország-Spanyolország 45:39 (Decsi +12, Szilágyi -3, Iliász -3).

A 9-12. helyért: Magyarország-Kína 45:25 (Gémesi +8, Szilágyi +7, Decsi +5).

A 9. helyért: Magyarország-Fehéroroszország 45:43 (Decsi +4, Gémesi -1, Szilágyi -1).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Olaszország, 3. Korea, …9. Magyarország (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Iliász Nikolász, Szilágyi Áron).

2014. május 04.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események