Nagy Kinga nagyon közel volt a nagy-nagy sikerhez

ápr 7, 2016 | Archív

Nagy Kinga hatodik helyével zárultak magyar részről a bourges-i junior világbajnokság egyéni versenyei. A 18 éves diósgyőri hölgy közel járt az ennél is nagyobb sikerhez, a

Nagy Kinga hatodik helyével zárultak magyar részről a bourges-i junior világbajnokság egyéni versenyei. A 18 éves diósgyőri hölgy közel járt az ennél is nagyobb sikerhez, a negyeddöntős eredmény így is szép sikernek számít. Férfi tőrben Mészáros Tamás szerepelt a legeredményesebben, aki a nyolcaddöntőig jutott. Péntektől a csapatversenyekkel folytatódik, illetve fejeződik be a vb.

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Lassan a bourges-i világbajnokság hajrájához érkezünk, ennek az idő természetes múlása mellett az is jele, hogy csütörtökön rendezték a vb utolsó egyéni versenyszámait, méghozzá junior férfi tőrben és női párbajtőrben. Azt pontosan tudtuk a maratoni nap rajtja előtt, hogy a papírforma alapján nem nekünk osztották a főszerepeket, és különösebben nem is tudtuk feje tetejére állítani a papírformát. Igaz, egyvalaki nagyon közel járt ehhez…

A vb “mennyiségi csúcsát” hozta egyébként az a nap, reggel összesen a két fegyvernemben 308 vívó vágott neki a versenynek, és ez azért nem semmi…  A csoportmeccseket mind a 4-4 vívónk sikerrel abszolválta, azonban a hatalmas mezőnyök okán a 64 közé jutásért egyedül Nagy Kingának nem kellett vívnia. Ugyanakkor már ez a kör alaposan megrostálta a mieinket. Két női párbajtőröző “kiskadetünk”, Borsody Emma és Gnám Tamara, valamint a rendkívül erős riválist kifogó Frűhauf Benjámin búcsúzott a verseny korai szakaszában.

nagy tus Nagy-tus…

A két helyszínen szinte párhuzamosan zajlottak az események, jöhetett a következő kör, a 32 közé kerülés, férfi tőrben 3, női párbajtőrben 2 magyarral. És sajnos, a csütörtöki “vezéráldozattal”. Az uraknál Dósa Daninak adtuk a vb előtt a legtöbb esélyt, de tavalyi Eb-ezüstérmesünk az ausztrál akadályt nem tudta megugrani… Fitzgeraldtól szenvedett kellemetlen vereséget (8:15), igaz, egy vereség sosem lehet kellemes. Ugyanakkor Mészáros Tamás és Balogh Boldizsár ugyanilyen arányban győzött brazil, illetve kanadai riválisával szemben, és a 32 közé jutás egyiküknek sem számított lebecsülendő teljesítménynek. Pláne nem volt az a 16 közé kerülés! Tominak az is összejött, remek csatában győzte le a kínai Huangot! A magyar nagyjából egy perccel a vívóidő lejárta előtt 10:6-ra vezetett, de a hajrára kicsit tán elfáradt, a kínai nem sokkal a vége előtt egyenlíteni tudott. A hirtelen halálban viszont Tomi azonnal megtámadta, és ezzel meglepte őt, 11:10-re győzött. Balogh Boldi a mérkőzés közepéig nagyszerűen tartotta magát a japán Shikinével szemben, de a vége nem sikerült (8:15). A nyolcaddöntőben a 18 esztendős, első éves junior újpesti Tomi számára nem tűnt lehetetlennek az újabb siker sem, de a horvát Files végül felőrölte őt, 15:11-re győzött, Mészáros Tamás pedig ezzel búcsúzott, teljesítményéért így is csak dicséret illetheti. 

nagy öröm Nagy-öröm…

Tudósításunkban a női párbajtőrversenyt a 64-nél szakítottuk meg, itt a 32 közé kerülés már csak Nagy Kingának sikerült, aki viszont a tavalyi kadet Európa-bajnok  olasz Isolát győzte le egyetlen tussal (15:14). Újdonsült kadet vb-bronzérmesünk, Petri Renáta ebben a szakaszban búcsúzott, 15:11-es vereséget szenvedett az izraeli Hechttől. A folytatásra már “átbicikliztek” a kerékpárstadionból a hölgyek, az újabb körben már egyedül Nagy Kingának szurkolhattunk. Kétszeres kadet vb-ezüstérmesünk ezúttal sem kapott könnyű ellenfelet a német Treudt-Gösser személyében. Nem is volt könnyű a meccs… Egy-két tussal rendre a diósgyőri hölgy vezetett, ám a német mindig egynlített. A vívóidő végén is, 13:11-ről 13:13-ra. Ám a hosszabbításban keserű lett Gösser szája íze, a döntő tust Kinga adta, és jöhetett a nyolcaddöntő! 

nagy bánat Nagy-bánat…

Ahol Patócs Béla tanítványa okos vívással, szinte végig vezetve, biztosan győzte le 15:11-re a svájci Möschlint, és ezzel első junior szezonjában, 18 évesen bejutott a nyolcas döntőbe! És az addigi remek teljesítményét eleinte lekopírozta az éremért zajló folytatásban! A záró haramad közepéig az egész nap látott taktikus és jó vívást mutatta be a koreai Jeon ellen, és 12:9-ig úgy tűnt, összejön a bravúrérem. Ekkor azonban valami elszakadt, a koreai stílust váltott leszűkítette a távolságot, és erre nem találta a magyar az ellenszert. Jeon hat tust adott zsinórban, 15:12-re fordított, Nagy Kinga pedig ezzel a hatodik helyen végzett. Nagyszerű eredmény, gratulálunk neki és mesterének egyaránt, de azért csak bujkál bennünk a kisördög, majdnem még szebb siker lett belőle…

Ezzel magyar részről már az esti döntők előtt befejeződtek a junior vb egyéni versenyei, pénteken a férfi kardcsapat és a női tőrcsapat következik, HAJRÁ, MAGYAROK!

Eredmények. Kadet és junior világbajnokság, Bourges.

Junior férfi tőr egyéni, 157 induló. A csoportmérkőzéseken: Mészáros Tamás 5 győzelem/1 vereség, Dósa Dániel 5/1, Balogh Boldizsár 5/1, Frűhauf Benjámin 3/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Dósa-Lloyd (brit) 15:5, Balogh-B. Kunz Malagamba (mexikói) 15:11, Mészáros-A. Kunz Malagamba (mexikói) 15:5, Frűhauf-Saito (japán) 3:15.

A legjobb 32 közé jutásért: Balogh-Sweet (kanadai) 15:8, Mészáros-Marquez (brazil) 15:8, Dósa-Fitzgerald (ausztrál) 8:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Mészáros-Huang (kínai) 11:10, Balogh-Shikine (japán) 9:15.

Nyolcaddöntő: Mészáros-Files (horvát) 11:15.

Végeredmény: 1. Shikine (japán), 2. Matvejev (orosz), 3. Macujama (japán) és Bianchi (olasz), …12. Mészáros Tamás, …25. Balogh Boldizsár, …41. Dósa Dániel, …92. Frűhauf Benjámin.

Junior női párbajtőr egyéni, 151 induló. A csoportmérkőzéseken: Nagy Kinga 5 győzelem/1 vereség, Petri Renáta 4/2, Borsody Emma 3/3, Gnám Tamara 2/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Petri-Wang (tajvani) 15:7, Borsody-Kakimova (üzbég) 14:15, Gnám-Louis Marie (francia).

A legjobb 32 közé jutásért: Nagy-Isola (olasz) 15:14, Petri-Hecht (izraeli) 11:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Nagy-Treudt-Gösser (német) 14:13.

Nyolcaddöntő: Nagy Möschlin (svájci) 11:15.

Negyeddöntő: Nagy-Jeon (koreai) 12:15.

Végeredmény: 1. Clerici (olasz), 2. Xiang (kínai), 3. Jeon (koreai) és Okhotnyikova (orosz), …6. Nagy Kinga (edző: Patócs Béla, válogatott edző: Plásztán Attila), …45. Petri Renáta, …89. Borsody Emma, …100. Gnám Tamara.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események