Názer Lili: Vívás és programozás!

aug 3, 2017 | Archív

Korosztályában az ország egyik legjobb programozója, és korosztályában az egyik legjobb vívónő. Tizenkét évesen tökéletesen beszél angolul, és mindig kitűnő a bizonyítványa. Ő Názer Lili.

Akad egy fiatal kishölgy, aki a világ egyik legnevesebb, gyermekeknek szóló programozó versenyének megnyerte a hazai nagydíját, és öt közé jutott annak nemzetközi versenyén. Akad egy fiatal kishölgy, aki tehetséges vívó, győzött már korosztályos versenyen, és harmadik lett a női tőr gyermek országos bajnokságon. Akad egy fiatal kishölgy, aki tizenkét évesen nagyszerűen beszél angolul, és az iskolában félévkor és évvégén mindig kitűnő volt a bizonyítványa. 

Názer Lili a dobogó tetején, kétszeres olimpiai bajnoki "háttérrel"

Mindez így külön-külön sem lebecsülendő. Egyszerre pedig egészen különleges – ez bátran kijelenthető. Názer Lili mégsem “csodabogár”, beszélgetésünk alapján egy végtelenül kedves és intelligens lány, aki nem vívó vagy programozó szeretne lenni, hanem vívó és programozó. Nem mindegy…

A családot nyaralás közben értük utol, és először az okkal büszke édesanyával, Győri Eszterrel beszéltünk. Tőle azt már más írásokból megtudtuk, hogy Lilinél a programozás szeretete tulajdonképpen a véletlennek köszönhető, mivel egy korábbi nyáron a “Robot Tábor”-ban volt még üresedés, és itt szerette meg a programozást. És innen jutott el odáig, hogy a napi időbeosztást segítő DailyTakeMe applikációjával megnyerte a UPC Future Makers hazai nagydíját, és a Future Makers nemzetközi döntőjében a legjobb öt közé jutott. Mi most arról érdeklődtünk Győri Esztertől, hogy milyen a család kapcsolata sportágunkkal, a vívással, járnak-e Lili versenyeire.

“Lili időbeosztása bennünket is segít abban, hogy megoldjuk az edzésekre történő érkezést, illetve az onnan való távozást. Persze, ez sosem egyszerű egy család életében, de nem jelenthet akadályt, már csak azért sem, mert a lányom nagyon szereti a vívást, elképzelhetetlen a számára, hogy valamilyen okból elmaradjanak a tréningek. A verseny az már más kérdés… Nem vagyok az a típusú vívószülő, aki közvetlenül a pást mellett, hangosan kiabálva bíztatja a gyerekét. Mi több, ez annyira nem is tetszik nekem. Inkább messzebbről és csöndben próbálom követni a történteket. De sokszor ezt sem teszem, mivel a páston történő vélt vagy valós sérelmeket nem kezelem túlságosan jól… Igaz, ez nem is a feladatom, Lili pedig élvezi a versenyeket, én meg nagyon örülök a sikereinek.”

Lili és a "bajnoki applikáció", a Daily Take Me

Az édesanya után Názer Lilivel beszélgettünk, aki az UTE tőrözője, Kreiss Gábor tanítványa, a példaképe pedig természetesen Kreiss Fanni, a jelenlegi egyes számú magyar tőröző. A 2016/17-es szezon gyermek korosztályában nyert Fülöp Mihály emlékversenyt, a hódmezővásárhelyi országos bajnokságon pedig bronzérmet nyert. Tőle először azt kérdeztük, hogy miként “applikálja össze” a saját napirendjét, elvégre az sem lehet egyszerű…

“Azért ez nem olyan bonyolult… Iskola, edzés, otthon pedig tanulás, programozás, játék.” – mondja  Lili. Amikor az országos bajnokság felől érdeklődünk, akkor nagy komolyan elmondja, hogy azért bízott a jó eredményben, egyébként is szeretne mindig nyerni, de a harmadik helyezéssel összességében elégedett volt. Azt pedig külön hangsúlyozza, hogy sohasem úgy gondolkozik a jövőjéről, hogy vívás vagy programozás. Vívás és programozás! Kérdésünkre elmeséli, hogy készített már tőröző applikációt is, a játékban szúrópárnákat kell eltalálni minél pontosabban a számítógépes fegyverrel. 

Játék az élet – az UTE vívótermében.

Az szinte természetes, hogy az iskola első hat évében félévkor és év végén is színjeles tanuló volt, beszél angolul és németül, ősztől pedig a Berzsenyi gimnázium speciális matek tagozatára jár majd. Lili azt is elárulja, hogy a távolabbi jövőjét egy külföldi egyetemen képzeli el, mire rögtön közbevágunk: na de mi lesz akkor a vívással…? “Igen, ezen már én is sokat gondolkoztam. Gábor bácsival azt tervezzük, hogy becsomagolom őt a bőröndömbe, és viszem magammal.” 

Aki pedig ezek után azt gondolja, hogy Lili a fenti “csodák” következtében merőben eltér kortársaitól, az nagyon téved. Beszélgetésünk után ugyanis sietett a húgához, Pannihoz. Nem angolt tanultak, nem programoztak, még csak nem is vívtak. Tollasozni indultak.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM