Négy kardozónk és öt párbajtőrözőnk folytathatja szombaton

febr 14, 2014 | Archív

Ezen a hétvégén két klasszikus helyszínen, az olaszországi Padovában (férfi kard) és a németországi Heidenheimben (férfi párbajtőr) rendeznek egyéni és csapat Világkupa-versenyeket.

Ezen a hétvégén két klasszikus helyszínen, az olaszországi Padovában (férfi kard) és a németországi Heidenheimben (férfi párbajtőr) rendeznek egyéni és csapat Világkupa-versenyeket. A pénteki selejtezők után kardban négy, párbajtőrben öt magyar folytathatja szombaton a 64-es főtáblán.

Nem kezdődött jól magyar szempontból a hagyományos Luxardo Kupa, az olaszországi férfi kard Világkupa-viadal. A fegyvernem vezetőedzője, Somlai Béla ugyanis az influenzajárvány áldozata lett, és nem tarthatott csapatával, valamint olimpiai bajnok tanítványával. Sőt, hasonlóan járt a küldöttség csapatvezetője, Török Ottó is, így a tizenegy vívót egyetlen vezető, Navarrete József kísérte el a tervezett három helyett. Azért feltehetően nem ez az oka annak, hogy a 64 közé hárommal kevesebb magyar jutott el, mint egy héttel korábban, Madridban. Igaz, ahhoz kétség sem férhetett, hogy a kiemelt Szilágyi Áron és Gémesi Csanád mellé Decsi Tamás és Iliász Nikolász is a 64-es főtáblára kerül, mivel mindketten veretlenül zárták a csoportmérkőzést. A további hét magyar ugyanakkor búcsúzott, legkellemetlenebb talán a vb-negyeddöntős, húsz esztendős Szatmári András kiesése, aki a 96 közé jutásért iráni ellenféltől szenvedett vereséget. 

 

Heidenheimben igazi mammutmezőny, 261 induló vágott neki a szintén “fegyvernemi klasszikusnak” számító férfi párbajtőr Vk-nak, közte tíz magyar. Lássuk be, itt már komoly eredménynek számít a 64-be jutás, elvégre ez azt jelenti, hogy valaki közel kétszáz vívót utasít maga mögé… Itt Boczkó Gábor volt kiemelt, és világbajnok csapattársa Szényi Péter csatlakozott hozzá közvetlenül a csoportmeccseket követően. A mezőny méretére jellemző, hogy a direkt kieséses selejtezőben a csoportkör után három 15-ös asszót kellett megnyernie Peterdi Andrásnak a főtáblára jutáshoz. Ez még a szintén vb-aranyérmes Rédli Andrásnak és Pádár Tamásnak sikerült, így öten folytathatják szombaton. Jöhet a folytatás!
 
Eredmények. Férfi párbajtőr Világkupa-verseny, Heidenheim, 261 induló. A csoportmérkőzéseken: Boczkó Gábor kiemelt, Szényi Péter 5 győzelem/1 vereség (továbbjutott), Rédli András 4/2, Peterdi András 4/2, Pádár Tamás 4/2, File Mátyás 4/2, Somfai Péter 3/3, Komáromy-Poros Csongor 3/3, Újvári Dániel 2/4, Tallár Péter 1/5 kiesett. 
A 160 közé jutásért: Peterdi-Necskovics (szerb) 9:3, Komáromy-Poros-Badger (amerikai) 11:15, Somfai-Jarl (svéd) 15:3, Újvári-Hutchinson (kanadai) 15-14.
A 96 közé jutásért: Rédli-Steinberger (német) 15:12, Pádár-Svolheim (norvég) 15:12, Peterdi-Kneip (német) 15:14, Somfai-Park (koreai) 9:15, File-Herey (ukrán) 13:15, Újvári-Makijenko (ukrán) 10:15.
A 64 közé jutásért: Rédli-Krawczyk (lengyel) 15:7, Pádár-Tagliarol (olasz) 15:12, Peterdi-Von den Osten (dán) 15:13.
A szombati 64-es táblán: Boczkó-Alekszanyin (kazah), Peterdi-Garozzo (olasz), Rédli-Mirgorodszki (ukrán), Szényi-Vuorinen (finn), Pádár-Trevejo (francia).
 
Férfi kard Világkupa-verseny, Padova, 191 induló. A csoportmérkőzéseken: Szilágyi Áron és Gémesi Csanád kiemelt, Decsi Tamás 6 győzelem/0 vereség (továbbjutott), Iliász Nikolász 6/0 (továbbjutott), Gáll Csaba 4/2, Szatmári András 3/3, Ravasz Etele 3/3, Puy Kristóf 2/4, Puy Sebestyén 1/4 (kiesett), Gémesi Bence 1/5 (kiesett), Soproni Szabó Ágoston 1/5 (kiesett).
A 96 közé jutásért: Gáll-Gordon (kanadai) 15:14, Ravasz-Pungyik (ukrán) 15:13, Puy K.-Sztacsenko (ukrán) 12:15, Szatmári-Abedini (iráni) 13:15. 
A 64 közé jutásért: Gáll-Barruyer (francia) 10:15, Ravasz-Jagodka (ukrán) 8:15.

A szombati 64-es táblán: Szilágyi-Abedini (iráni), Gémesi Cs.-Murolo (olasz), Decsi-Pillet (francia), Iliász-Barruyer (francia). 

2014. február 14.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események