Négy plusz egy magyar a főtáblán

nov 10, 2015 | Archív

Jól szerepeltek tőrözőink a hétvégi tőr Világkupa-versenyek selejtezőiben. Tokióban az egyedüli magyarként induló Németh András bejutott a legjobb 64 közé, míg St. Maurban ugyanez

Jól szerepeltek tőrözőink a hétvégi tőr Világkupa-versenyek selejtezőiben. Tokióban az egyedüli magyarként induló Németh András bejutott a legjobb 64 közé, míg St. Maurban ugyanez négy magyar hölgynek (Mohamed Aida, Knapek Edina, Hopka-Varga Gabi, Varga Kati) is sikerült.

 

A törözők újabb, olimpiai kvalifikáló Világkupa-versenyét rendezik ezen a hét végén. A férfiak Tokióban lépnek pástra, ahová a szakág jelen helyzete okán hivatalos magyar küldöttség nem utazott. Ugyanakkor az Amerikában tanuló Németh András egyeteme támogatásával ott volt a távol-keleti helyszínen, és milyen jól tette, hogy ott volt… A világbajnoki mezőnyben ugyanis a sikeres csoportkört követően két magabiztos győzelmet aratott, és ezzel bejutott a legjobb 64 közé. Nemrégiben ugyanez sikerült a még junior Dósa Daninak San Joséban, most pedig a húszéves, tavalyi junior Eb-bronzérmes Németh Andrisnak. Egy apró, de fontos lépés ez a szakág remélhetőleg előre mutató útján.

 

A nők jóval közelebb, a Párizs melletti St. Maurban versenyeznek, és itt, bizony sokkal nagyobb a számunkra a tét, mivel három magyar vívónő is versenyben van a két, nemzetenként maximálisan kiharcolható olimpiai kvótáért. Nos, Mohamed Aida, Knapek Edina és Hopka-Varga Gabriella (Európa-bajnoknőnk a nyáron férjhez ment, és ezen a néven versenyez tovább) gyakorlatilag kéz a kézben lépett tovább. A csoportkörben mindhárman öt győzelemmel és egy vereséggel léptek tovább. Igaz, a legjobb tusaránnyal bíró Aidának ez egyenes utat jelentett a 64 közé, míg két társának jutott egy-egy “ráadás asszó”. Itt mindketten ázsiai riváisnál bizonyultak jobbnak, Edina koreai, Gabi japán vívót győzött le magabiztosan. Így aztán mindhárman folytathatják a harcot szombaton a riói részvételért. Ráadásul nem lesznek egyedül! A szülése után tavasszal visszatérő Varga Kati két kellemetlen riválist is búcsúztatva jutott a szombati főtáblára, a fiatalabb korosztály viszont nem tudta bebizonyítani, hogy “nem csak a harmincasoké a világ”. Ezzel mindösszesen négy magyar jutott St. Maurban a 64 közé, melyre bizony, régen akadt példa a fegyvernem újkori történetében.  Ugyanez nem sikerült Jeszenszky Szilvinek, Lupkovics Dórának, Gólya Fruzsinának, Schmél Vikinek, valamint Orosházi Csillának.
 
Szombaton tehát négy plusz egy, azaz öt magyar folytathatja, csak így tovább!
 
Férfi tőr egyéni Világkupa-verseny, Tokió, 184 induló. A csoportmérkőzéseken: Németh András 4 győzelem/2 vereség.
A legjobb 96 közé jutásért: Németh-Willette (amerikai) 15:10.
A legjobb 64 közé jutásért: Németh-Klein (német) 15:6.
Szombaton a legjobb 64 között: Németh-Ahmatkuzin (orosz)
 
Női tőr egyéni Világkupa-verseny, St. Maur, 177 induló. A csoportmérkőzéseken: Mohamed Aida 5 győzelem/1 vereség (bejutott a 64 közé), Knapek Edina 5/1, Hopka-Varga Gabriella 5/1, Varga Katalin 4/2, Lupkovics Dóra 4/2, Schmél Viktória 3/3, Gólya Fruzsina 3/3, Jeszenszky Szilvia 2/4 (továbbjutottak), Orosházi Csilla 1/5 (kiesett).
A legjobb 96 közé jutásért: Lupkovics-Garcia Delgado (spanyol) 15:5, Jeszenszky-Bingenheimer (német) m. n., Varga K.-Csencova (ukrán) 15:13, Schmél-Jubenot (francia) 2:15, Gólya-Gebet (francia) 11:15.
A legjobb 64 közé jutásért: Knapek-Hong (koreai) 15:8, Varga K.-Wojtkowiak (lengyel) 15:9, Hopka-Varga-Kano (japán) 15:11, Lupkovics-Kontokrisztopulu (görög) 7:15, Jeszenszky-Hampel (német) 9:15.
Szombaton a legjobb 64 között: Mohamed-Cellerova (szlovák), Knapek-Harvey (kanadai), Hopka-Varga-Ivanova (orosz), Varga K.-Batini (olasz).
Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM