Negyedik a női, ötödik a férfi kardválogatott

febr 1, 2015 | Archív

Negyedik helyen végzett a női kardválogatott (Márton Anna, Péntek Brigitta, Várhelyi Anna, Várhelyi Kata) az athéni Vk-n, míg a férfiak (Gémesi Csanád, Iliász Nikolász, Szatmári

Negyedik helyen végzett a női kardválogatott (Márton Anna, Péntek Brigitta, Várhelyi Anna, Várhelyi Kata) az athéni Vk-n, míg a férfiak (Gémesi Csanád, Iliász Nikolász, Szatmári András, Szilágyi Áron) a hasonló padovai versenyen ötödikek lettek. Előbbi kifejezetten szép siker, utóbbi vállalható, jó teljesítmény.

Ahogy egyéniben, úgy csapatban is sikerült egy jelentőset előrelépnie a magyar női kardválogatottnak az athéni Világkupa-versenyen. Márton Anna egyéni döntője után ugyanis a vasárnapi csapatviadalon bejutott a legjobb négy közé a Márton Anna, Péntek Brigitta, Várhelyi Anna, Várhelyi Kata összeállítású kvartett. Márpedig ez Vk-eseményen legutóbb a 2012/13-as szezonban sikerült, csaknem három esztendővel ezelőtt. Azóta Benkó Réka, az akkori befejezőember visszavonult, ami érzékenyen érintette a fegyvernemet, olyannyira, hogy mostanra a világranglista tizenegyedik helyére esett vissza. 

 

Ennek megfelelő volt a sorsolásunk is, már a 16 közé jutásért pástra kellett lépni a görögökkel szemben, de azért ez inkább számított egy jó kis bemelegítésnek, mint igazi értékmérőnek. A folytatásban viszont a rangsor hatodikja, a lengyel válogatott következett, amellyel mindig nagy csatákat vívunk. Most a második asszó után Várhelyi Kata átvette a vezetést, és azt többé ki sem engedte kezéből a kvartett (45:38). A negyeddöntőben aztán már egy másodpercet sem vezetett az ellen – pedig az a világranglista harmadik helyén álló francia egység volt. Ekkor Várhelyi Anna volt a mindkét összecsapáson remeklő Márton Anna nagyszerű társa (45:34). Az elődöntőben a világelső oroszokkal szemben nem sikerült az újabb bravúr (31:45), de ennek okán nem ejtettünk krokodilkönnyeket. A bronzéremért – hogy teljes legyen a klasszis riválisok sora – aztán a világbajnok amerikaiak következtek, és sokáig úgy tűnt, hogy meglehet az újabb bravúr. Márton Panka és Várhelyi Anna egymást múlta felül, és Kata is jól teljesített. Így aztán 35:27-ről vártuk a hajrát, ahol éppen két addigi ászunk szenvedett vereséget, és végül 45:40-re kikaptunk. Gyorsan tegyük hozzá, hogy a világranglista ötödik Wozniak, illetve a háromszoros olimpiai bajnok klasszis Zagunis volt az ellenfél… És azt is tegyük hozzá, hogy a negyedik helyezés így is nagyon szép eredmény! És ékes bizonyítéka annak, hogy korántsem lehetetlen küldetés a riói olimpiai kvalifikáció. Csak nagyon nehéz feladat!
 
Itáliában ugyanakkor nem sikerült a négy közé jutás a férfi kardcsapatnak. A padovai Vk-nak Gémesi Csanád, Iliász Nikolász, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállításban vágtunk neki. A nyolcaddöntőben a “mumus” ukránokkal kezdtünk, akik Budapesten a verseny éppen ezen szakaszában győztek le minket. Most helyreállítottuk a presztízst, néghozzá alaposan egy 45:31-gyel. A következő falat viszont nagy volt, a negyeddöntőben a világbajnok németek állták az utunkat. Szoros mérkőzésen, de 45:43-as vereséget szenvedtünk, így vb-bronzérmes csapatunk az 5-8. helyért folytathatta. 
 
Eredmények. Férfi kardcsapat Világkupa, Padova, 20 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Ukrajna 45:31.
Negyeddöntő: Magyarország-Németország 43:45.
Az 5-8. helyért: Magyarország-Románia 45:44. 
Az 5. helyért: Magyarország-Egyesült Államok 45:36.
Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Németország, 3. Olaszország, …5. Magyarország (Gémesi Csanád, Iliász Nikolász, Szatmári András, Szilágyi Áron).
 
Női kardcsapat Világkupa-verseny, Athén, 22 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Görögország 45:28 (Várhelyi K. +9, Márton +6, Várhelyi A. +2).
Nyolcaddöntő: Magyarország-Lengyelország 45:38 (Márton +7, Várhelyi K. +3, Várhelyi A. -3).
Negyeddöntő: Magyarország-Franciaország 45:34 (Márton +8, Várhelyi A. +6, Várhelyi K. -3).
Elődöntő: Magyarország-Oroszország 31:45 (Márton 0, Várhelyi K. -6, Várhelyi A. -8).
A 3. helyért: Magyarország-Egyesült Államok 40:45 (Márton 0, Várhelyi K. -1, Várhelyi A. -4).
Végeredmény: 1. Ukrajna, 2. Oroszország, 3. Egyesült Államok, 4. Magyarország (Márton Anna, Péntek Brigitta, Várhelyi Anna, Várhelyi Kata).
 
Junior női tőrcsapat Világkupa-verseny, Zágráb, 10 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Oroszország 36:45.
Az 5-8. helyért: Magyarország-Románia 45:34.
Az 5. helyért: Magyarország-Olaszország 36:37.
Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Japán, 3. Lengyelország, …6. Magyarország (Kondricz Kata, Oravetz Barbara, Pásztor Flóra, Tóth Janka).
 
Junior férfi párbajtőrcsapat országos bajnokság, Keszthely, 10 induló: 1. Balaton (Cziráki Bálint, Farkas Csaba, Lasztovicza Máté, Siklósi Gergely), 2. Vasas, 3. BVSC, 4. MTK, 5. PTE-PEAC, 6. Honvéd, 7. Vasas II., 8. BVSC II.
 
Junior női párbajtőrcsapat országos bajnokság, Keszthely, 10 induló: 1. OMS-Tata (Felker Adrienn, Kovács Éva, Kun Anna, Molnár Petra), 2. MTK, 3. Balaton, 4. PTE-PEAC, 5. AVA, 6. Diósgyőr, 7. Debrecen, 8. Vasas. A döntőben: Tata-MTK 37:20.
 
Kadet férfi kardcsapat országos bajnokság, Vasas, 11 induló: 1. UTE (György Lehel, Kaiser Balázs, Medve Dániel, Mészáros Balázs), 2. DVSZ, 3. GEAC, 4. Vasas, 5. Kárpáti, 6. KVSE, 7. KVSE II., 8. Nagykanizsa. A döntőben: UTE-DVSZ 45:27.
 

Kadet női kardcsapat országos bajnokság, Vasas, 8 induló: 1. BVSC (Bérczy Dorottya, Kelecsényi Mirabella. Papp Borbála, Pusztai Liza), 2. Vasas, 3. Kárpáti, 4. DVSZ, 5. KVSE, UTE, 7. Nagykanizsa, 8. GEAC. A döntőben: BVSC-Vasas 45:15. 

2015. február 01.

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM