Negyedik a női tőr-, ötödik a férfi párbajtőrcsapat

jún 16, 2017 | Archív

Utolsó előtti napjához érkezett a tbiliszi Európa-bajnokság. Női tőrcsapatunk (Knapek Edina, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Mohamed Aida) és férfi párbajtőrcsapatunk (Bányai Zsombor,

Utolsó előtti napjához érkezett a tbiliszi Európa-bajnokság. Női tőrcsapatunk (Knapek Edina, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Mohamed Aida) és férfi párbajtőrcsapatunk (Bányai Zsombor, Rédli András, Siklósi Gergely, Somfai Péter) is aratott rendkívül értékes győzelmeket, ugyanakkor mindez a negyedik, illetve az ötödik helyhez volt elegendő. 

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Bele lehet-e háromszor ugyanabba a folyóba lépni? A mondás szerint, ugye, kétszer sem lehet, ezt azonban a magyar férfi párbajtőr-válogatott már cáfolta. Hihetetlenül sok sikert megélt klassziscsapatunk történetében is vannak felejthető lapok, ilyenek a Dánia elleni derbik. A 2014-es kazani világbajnokságon klasszisaink kissé csalódottan álltak fel a hetedik helyért a lelkes skandinávok ellen. Vereség lett a vége. Miként a tavalyi Eb nyolcaddöntőjében. Amikoris az olimpiai repülőjegy kiharcolásának tudatában már csak Rio járt a mieink fejében, és a derék dánok megint megleptek bennünket. Azóta persze sok víz lefolyt a Dunán és a Kurán, Tbiliszi városának folyóján. Két klasszisunk, Imre Géza és Boczkó Gábor helyét két fiatal tehetség, Bányai Zsombor és Siklósi Gergely foglalta el. És amikor előző délután ismét Dániát sorsolta nekünk a gép az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében, akkor egyben biztosak lehettünk: ezúttal maximális lesz a motiváció…

Az újonc Bányai Zsombor (balra) egész nap jó formában vívott.

Rédli András, Siklósi Gergely, Bányai Zsombor, Somfai Péter összeállításban vágott neki az első közös nagy kalandnak “legújabb kori” férfi párbajtőr-válogatottunk. És a dánok elleni első kör után, 8:9-nél azért felsejlettek a rossz emlékek. Ám Geri fejében a jelek szerint egyáltalán nem. Alig több mint két perc alatt 12:6-ra verte von der Ostent, és máris fordult a kocka (20:15). Ettől kezdve pedig egy másodpercre sem volt kérdés, hogy ki nyeri a meccset. A vége 45:36 lett, és ezzel az első lépést megtették a mieink, de gyorsan tegyük hozzá: azért ez kötelező győzelem volt. És azt is tudtuk, hogy a folytatás sokkal, de sokkal nehezebb lesz. 

A negyeddöntőben ugyanis a rutinos és nagyon erős ukrán válogatott várt a mieinkre. Velük kapcsolatosan viszont szépek, mi több nagyon szépek az emlékeink. Az utóbbi évek legfontosabb győzelmeit éppen ellenük arattuk. A 2013-as budapesti vb döntőjében, és a riói olimpia bronzcsatájában. Most azonban ők számítottak esélyesebbnek. És sajnos, igazolták is a papírformát. A teljes első kört lepasszívozták a felek, 0:0 lett az első harmad. A másodikban viszont valamennyi asszót megnyerték az ukránok, és nyolc tussal elléptek, ami nagyon soknak tűnt. A fiatalok viszont megindították a hosszú hajrát. Előbb Zsombi dolgozott le három tust a hátrányból, majd Geri is ugyanennyit. Sőt, az ő asszójában egyszer egyre is megközelítettük az ukránokat! Az utolsó asszóra végül két tusos előnnyel fordult az ellen, ami nem tűnt behozhatatlannak, csakhogy a bekkelő típusú Rédli Bandi ellenfele a világ egyik legjobbja, az ugyancsak legendásan védekező Nyikisin volt. A magyarnak támadnia kellett, ezt pedig az ukrán rendre kihasználta, így a végére nem maradt esély, 39:45-re kikaptunk. És mivel az ukránokon kívül valamennyi nagyágyú vereséget szenvedett, így a folytatás sem tűnt egyszerűnek, először az 5-8. helyért az olaszok ellen. 

Bőven akadt ok az örömre férfi párbajtőrcsapatunk háza táján.

Ahol viszont kétség sem férhetett a mieink győzelméhez! Mindhárom magyar tett hozzá a sikerhez, a plusz/mínusz kicsit csalóka is jelen esetben, elvégre Rédli Bandi “megtehette”, hogy a végén hat tussal kikapjon. Elvégre 35:22-nél kötött be… Úgyhogy a 45:38-as végeredmény ezúttal magabiztos sikert takar. Aztán a két évvel ezelőtti világbajnok ukránok, a tavalyi olimpiai ezüstérmes olaszok után, jöhetett az olimpiai aranyérmes francia válogatott – az ötödik helyért. Mindenesetre nem akármilyen riválisokkal szemben edződnek fiataljaink… Mi több, nem csak edződtek, hanem remek vívással, kimagasló teljesítménnyel legyőzték a világ legjobbjainak számító franciákat. Furcsa és szép sport a vívás. Fiatal csapatunk legyőzte az olimpiai bajnokot és az ezüstérmest, és mindez az ötödik helyre volt elég. Ezúttal azonban mindezért valóban jár a gratuláció, csak így tovább! Az is kivételes volt, ahogyan nyertek. Tulajdonképpen végig vezettek, már már úgy tűnt sima lesz a meccs, ám a végére alaposan belehúztak a franciák, nyolc tusos előnyünk az utolsó asszóra kettőre apadt, majd Rédli András bejező csörtéjében egyenlítettek is a franciák. Csakhogy a hirtelen halálban, az ellen kedvezményezettségénél öt másodperccel a vége előtt talált a magyar. Bravúros kis ötödik hely sült ki belőle…

Dancsházy-Nagy Tamás vezetőedző mindezt így foglalta össze: “Értékes napon vagyunk túl, ezt mondtam a srácoknak is. A kötelezőt behúztuk, és az ukránok ellen sem volt elérhetetlen távolságban a siker. A végéből most még nem jöttünk ki jól. A folytatásban viszont nagyon sokat ért számunkra az olimpiai arany- és ezüstérmes elleni siker. Így az ötödik hely mellett jó érzéssel foghatunk neki a világbajnoki felkészülésnek!”

Női tőrcsapatunk negyedik helye értékes eredmény.

Kora délután a női tőrcsapatok is beszálltak, és a hét indulónak köszönhetően rögtön a negyeddöntővel kezdtünk. Viszont azonnal a nagyon-nagyon erős franciák ellenében, akiket mostanság nemigen sikerült legyőznünk. A moszkvai vb-n, két éve, egyetlen tussal kaptunk ki tőlük. Vitatott körülmények között kapta Mohamed Aida az utolsó találatot Thibus ellen a hosszabbításban, úgy, hogy szinte végig mi vezettünk a meccsen. Azonban az élet, amit elvesz, azt vissza is adja – legalábbis ezt szokták mondani… Most ugyanis egy hihetetlenül izgalmas és érdekes meccsen úgy nyertünk egyetlen tussal, hogy volt olyan pillanata az utolsó előtti asszónak, amikor hat tussal még az ellenfél vezetett… Az első két körre elmondható, hogy fej fej mellett haladtak a csapatok, de az előny többnyire nem nálunk volt. Az utolsó harmad előtt két tussal vezettek a franciák. Következett Aida, aki egyáltalán nem vívott rosszul, de többször balszerencséje volt, így ebben az asszóban is. Becsületére legyen mondva, 24:29-nél is küzdött, harcolt, és végül 26:29-cel váltott. Jött Lupkovics Dóri, aki nagyszerűen szerepelt addig, viszont Guyart ellen eleinte nem érezte a ritmust, volt, hogy hattal is vezettek a franciák! De Lupi sem adta fel, olyan hajrába kezdett, mint Hosszú Katinka 400 vegyesen, és végül “látótávolságon belülre” kerültünk, 30:32-nél állt fel a pástra Kreiss Fanni és a már említett Thibus. Ők ketten találkoztak az Eb negyeddöntőjében, akkor 15:9 lett oda. Thibus a világranglista ötödik, Fanni a 38. helyén áll. És előbbi vezetett kettővel. Szóval, nem nekünk állt a zászló. Ám a vívás ezért szép sportág, és Fanni ezért nagyszerű tőröző és remek egyéniség. Gyönyörű tusokkal 37:34-re fordított, amikor 8 másodperc maradt hátra a meccsből. Thibus két tust még “befutott”, de 37:36-nál lepörgött az idő, méltán ünnepelhetett egy nagy sikert a magyar kvartett!

Lupkovics Dóra (jobbra) sokat tett hozzá a franciák elleni bravúrhoz.

Az elődöntőre gyakorlatilag azonnal fel kellett állni a csapatnak – ráadául az olimpiai bajnok orosz válogatottal szemben. Teljesen pihenten, százszázalékos koncentrációval sem lett volna egyszerű… Így pláne nem volt az. A 27:45-ös végeredmény igazából különösebb kommentárt nem is igényel, végig az oroszok vezettek, tán annyit érdemes megemlíteni, hogy Fanni ezúttal is jól vívott. A bronzderbire viszont már “élesíteni” kellett. Elvégre a németek egyáltalán nem tűntek verhetetlen ellenfélnek, márpedig egy érem nagyszerű eredménynek számított! Az ismét nem segített, hogy gyakorlatilag rögtön az elvesztett orosz meccs után pástra kellett lépni, azonban két dolgot tegyünk ehhez hozzá. Sokkal több pihenőjük a németeknek sem volt. És az nyilván nem csak ezzel magyarázható, hogy már az első kör után gyakorlatilag elvesztettük az esélyt a győzelemre, lévén a rendkívül motivált rivális 15:4-gyel pástba döngölt bennünket. A fordításra később sem mutatkozott esély, mi több, a vége az elég rosszul festő 18:45 lett, ami némileg mérsékelte a franciák legyőzése okán jogosnak tűnő elégedettségünket. Ugyanakkor ez azon a tényen nem változtatott, hogy negyedik helyen végzett a női tőrcsapat egy bravúros győzelemmel, ami nagyszerű fegyvertény, a többit pedig – mi legalábbis… – igyekszünk elfelejteni. 

Nem csoda hát, hogy Marco Goncalves vezetőedző sem mosolygósan nyilatkozott, holott előző este ezt a végeredményt, mármint a negyedik helyezést, lehet, hogy aláírta volna. “Persze, nagyon komoly fegyvertény a franciák legyőzése, és örülök is neki. Néhány órával ezelőtt pedig még nagyon örültem neki… Biztosan nem tett jót, hogy tényleg csak néhány percnyi szünetünk volt a meccsek között, a szabály azonban erre lehetőséget ad, a kiírt programban ez szerepel, tehát nem is akarok mentséget keresni. Mi mentálisan teljesen szétestünk, a túloldalon pedig egy erőtől duzzadó, motivált német csapat ezt kihasználta. Egy darabig sem a franciák elleni bravúrt, sem ezt a bronzmeccset nem felejtem.”

Az Európa-bajnokság szombaton a férfi kard- és a női párbajtőrcsapatok versenyével fejeződik be. 

Eredmények. Európa-bajnokság, Tbiliszi.

Férfi párbajtőrcsapat, 18 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Dánia 45:36 (Siklósi +5, Bányai +2, Rédli +2).

Negyeddöntő: Magyarország-Ukrajna 39:45 (Bányai +1, Siklósi 0, Rédli -7).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Olaszország 45:38 (Bányai +5, Siklósi +4, Rédli -2).

Az 5. helyért: Magyarország-Franciaország 26:25 (Rédli +4, Bányai +3, Siklósi -6).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Ukrajna, 3. Csehország, …5. Magyarország (Bányai Zsombor, Rédli András, Siklósi Gergely, Somfai Péter).

Női tőrcsapat, 7 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Franciaország 37:36 (Lupkovics +4, Kreiss +2, Mohamed -5).

Elődöntő: Magyarország-Oroszország 27:45 (Kreiss 0, Mohamed -2, Knapek -7, Lupkovics -9).

A 3. helyért: Magyarország-Németország 18:45 (Knapek -5, Mohamed -6, Lupkovics -7, Kreiss -9).

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Oroszország, 3. Németország, 4. Magyarország (Knapek Edina, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Mohamed Aida).

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM