Negyedik a női tőrcsapat, párbajtőrözőinknek ezúttal nem ment

jún 24, 2016 | Archív

Negyedik helyen végzett a Knapek Edina, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Mohamed Aida összeállítású női tőrcsapat a toruni Európa-bajnokságon. A mieink Németországot győzték le a négy

Negyedik helyen végzett a Knapek Edina, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Mohamed Aida összeállítású női tőrcsapat a toruni Európa-bajnokságon. A mieink Németországot győzték le a négy közé jutásért, majd Olaszországtól, később a bronzért a franciáktól szenvedtek vereséget. A férfi párbajtőrcsapat a 13. helyen végzett, majd az olimpián javítanak a mieink, ahol a negyeddöntőben Korea lesz az ellenfél.

Munkatársunk helyszíni jelentése:

A keserű pirulát gyorsan bekaptuk. Igazából már annak sem örültünk, hogy a sorsolás után a nyolcaddöntőben Dániát kaptuk ellenfélül a férfi párbajtőrcsapatversenyen. Na de amelyik csapat olimpiai aranyéremben gondolkodik, annak azért nem jelenthetnek akadályt a skandinávok! Még akkor sem, ha manapság már valóban senkit sem lehet félvállról venni, és akkor sem, ha a dánok már kétszer is borsot törtek az orrunk alá. 

Aztán kiderült, hogy harmadszor is lehet borsot törni. Mert kiderült, hogy kicsi a dán bors, de erős. Háromszor csíp… Először két éve, Kazanban győztek le bennünket a skandinávok a világbajnoki hetedik helyért. Aztán tavaly, a moszkvai vb-n búcsúztatta Boczkó Gábort egy bizonyos Jörgensen, aki később vb-bronzérmes lett. Most pedig az olimpia előtti utolsó pontszerző viadalon, az Európa-banokságon kaptunk ki tőlük. Furcsa meccs volt. Az első két körben egyetlen asszót nyertünk, Boczkó Gábor révén. A többiben vagy kikaptunk, vagy egállal zárult a három perc. Volt az embernek egy olyan érzése, mintha mi tartottunk volna a dánoktól, és nem ők tőlünk…

Aztán az utolsó körben az addig halványabb Imre Géza nyújtott egy extrát, 21:24-ről hat egylámpás tust adott zsinórban, ami zseniális teljesítménynek tűnt, és okkal gondolhattuk 27:24-nél, hogy helyreállt a világ rendje. Hát nem állt… Előbb a dánok egy tussal közelebb zárkóztak (27:25), majd a vancouveri Vk-n befejező emberként extrát nyújtó Rédli András bizonyította be, hogy minden végjátékból nem lehet győztesen kikerülni. Az első tust még ő adta, de utána a korábban citált Jörgensen pillanatai következtek. Előbb fordított, majd amikor két tussal elhúzott, akkor már nekünk kellett futni az eredmény után. Az utolsó másodpercekben a szó szoros értelmében… A vége 34:40 lett.

súly fegyveren A párbajtőr ezúttal könnyűnek találtatott. De Rióban ez nem így lesz!

Mondhatnánk, ettől kezdve gyakorlatilag mindegy volt, mi történik a folytatásban. Egyébként annyi történt, hogy Izrael is jobbnak bizonyult nálunk (41:45), majd mentettük a menthetőt, legyőztük Spanyolországot (45:29), majd Romániát (), és ezzel a 13. helyen végeztünk. Természetesen a riói cél ettől még mit sem változott, és a további eredmények tükrében az is eldőlt, hogy az olimpia csapatversenyének negyeddöntőjében Korea ellen kezdünk. Van miért visszavágnunk, és vissza is fogunk vágni. Pontosabban szúrni. Elvégre a rossz főpróbát kizárólagosan jó előadás követheti!

A nap másik versenyszámában a női tőrcsapatok léptek pástra Torunban, és a mieink a negyeddöntőben Németországgal találkoztak. Miként ebben a szezonban már kétszer, úgy ismét sikerült a győzelem. Mohamed Aida mindhárom asszójában nagyszerűt nyújtott, Knapek Edina profihoz méltóan hozta az átlagot, Kreiss Fanni pedig a befejező pozícióban elképesztő magabiztossággal húzta be a nagyon értékes sikert. A negyedik asszótól kezdve végig vezettünk, két tusnál közelebb egyszer sem kerültek a németek, és a hajrá rohanásában végül 43:32-re nyertünk. A női tőr szakág pedig sokadszor bizonyította az elmúlt két évben, hogy jó irányba halad, hiszen a tavalyi világbajnokság után az idei Európa-bajnokságon is a legjobb négy közé jutott. 

fanni vív Kreiss Fanni okkal örült a németek elleni negyeddöntőben.

Miként akkor Moszkvában, úgy ezúttal is az immár a visszavonuló Vezzali nélküli “Dream Team”, azaz az olasz válogatott volt a mieink ellenfele az elődöntőben, és a “tisztes helytállás” közhely tökéletesen illik a látottakra. A toronymagas favorit itáliaiak végig vezetve nyertek 45:29-re, a mieink közül Kreiss Fanni érdemel meg minden dicséretet, amiért pluszban zárt a világklasszisok ellenében. 

női tőr közös Azért jogos az öröm, jó kis csapatunk van: Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Mohamed Aida, Knapek Edina.

És miként akkor Moszkvában, ezúttal is a franciákkal találkoztunk a bronzéremért vívott csatában. A tavalyi vb-n drámai körülmények között szenvedtünk egyetlen tussal vereséget, most a dráma elmaradt, a vereség nem. Pedig nagyszerűen indult a meccs, Aida a legjobb franciát, Thibust verte 5:4-re az első asszóban, majd az addig egész nap remeklő Fanni 5:1-re győzött, és amikor Lupkovics Dóri beadta az újabb két tust, már 12:5-öt mutatott az eredményjelző. Itt azonban sajnos fordult a kocka, a gallok még ebben az asszóban fordítottak, majd előnyüket folyamatosan növelve 45:30-ra nyertek. Ezzel a mieink a negyedik helyen végeztek, ami összességében szép eredmény. És zárjuk ezt a passzust azzal az üzenettel, hogy az elmúlt két évtized két, kimagasló magyar női tőrözőjét, Mohamed Aidát és Kanpek Edinát, reméljük, látjuk még egy csapatban vívni, és őszintén örülni egy csapatverseny után. Mert megérdemlik…

Az Európa-bajnokság szombaton a férfi kardozók és a női párbajtőrözők csapatversenyével zárul.

Eredmények. Európa-bajnokság, Torun.

Férfi párbajtőrcsapat, 16 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Dánia 34:40 (Boczkó +2, Imre 0, Rédli -8).

A 9-16. helyért: Magyarország-Izrael 41:45 (Rédli +3, Imre +1, Somfai -8).

A 13-16. helyért: Magyarország-Spanyolország 45:29 (Rédli +8, Imre +6, Boczkó +2).

A 13. helyért: Magyarország-Románia 45:37 (Imre +8, Boczkó +1, Rédli -1).

Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Olaszország, 3. Ukrajna, …13. Magyarország (Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter).

Női tőrcsapat, 8 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Németország 43:32 (Mohamed +6, Kreiss +5, Knapek 0).

Elődöntő: Magyarország-Olaszország 29:45 (Kreiss +4, Knapek -3, Lupkovics -5, Mohamed -12).

A 3. helyért: Magyarország-Franciaország 31:45 (Kreiss 0, Mohamed -2, Knapek -5, Lupkovics -7).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Olaszország, 3. Franciaország, 4. Magyarország (Knapek Edina, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Mohamed Aida).

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események