Negyedik és hetedik: értékes helyezések

jún 13, 2014 | Archív

A strasbourgi Európa-bajnokság újabb versenynapján értékes helyezéseket értek el válogatottjaink. Női kardcsapatunk (Garam Nóra, Márton Anna, Várhelyi Anna, Várhelyi Kata) a negyedik,

A strasbourgi Európa-bajnokság újabb versenynapján értékes helyezéseket értek el válogatottjaink. Női kardcsapatunk (Garam Nóra, Márton Anna, Várhelyi Anna, Várhelyi Kata) a negyedik, férfi tőrcsapatunk (Dósa Dániel, Németh András, Szabados Gábor, Szabados Kristóf) a hetedik helyen végzett. Az Eb szombaton a női tőrözők és a férfi kardozók csapatversenyeivel fejeződik be.

Tudósításunk a VOLÁNBUSZ támogatásával készült.

 

Az Európa-bajnokság előtt írtuk: férfi tőrben minden apró jelet, apró haladást meg kell becsülni! Örömmel állíthatjuk, kaptunk jelet, és vettük is. Németh András egyéniben hajszál választotta el egy értékes eredménytől, a tegnapi csapatversenyen pedig végre ismét örülhettünk felnőtt férfi tőrversenyen. A nyolcaddöntőben ugyanis a valamivel esélyesebbnek számító ukránokat tulajdonképpen simán vertük 45:37-re!
 
Külön értéket adott a győzelemnek, hogy két junior, a 19 éves Németh András és a 18 esztendős Dósa Dani oroszlánrészt vállalt a sikerből, míg Szabados Gábor a tapasztalat mellett talán a legfontosabb asszót tette a kalapba, 21:25-ös állásnál fordított 30:27-re! Ezt követően a két fiatal 40:30-ra növelte az előnyt, majd Gábor feltette az i-re a pontot.
 
dosa1
Dósa Dániel (balra) és Németh András a felnőttek között is letette a névjegyét.
 
A folytatással kapcsolatosan nem voltak, és nem is lehettek hiú ábrándjaink. Legalábbis a negyeddöntőben semmi esetre sem. Az ellenfél ugyanis a világbajnok olasz válogatott volt. A 45:21-ből semmiféle következtetést nem szabad levonni, legfeljebb annyit, hogy az olaszok más szintet képviselnek. A „még” szócskát pedig szeretnénk hozzátenni… „Még” a németek is jobbak nálunk, de azért itt annyit már sikerült elérnünk, hogy az első kör után a két junior révén előnnyel fordultunk. Aztán az ellenfél fordított, és a végén biztosan 45:34-re húzták be a németek a helyosztót. Maradt azonban még egy lehetőség a hetedik helyért, és Csehország ellen korántsem tűnt lehetetlennek az újabb skalp. És a mieink profi indián módjára skalpoltak. A cseh abszolút egyemberes csapat, ugyanakkor az az egy, Choupenitch, junior Európa-bajnok, sőt, nem is egy felnőtt Világkupa-döntője van. Meg is nyerte az első asszóját 5:0-ra, azonban rögtön a következőben Szabados Gábor egy 10:3-mal átvette a vezetést, és azt többé már nem is engedtük ki a kezünkből. Bőven belefért, hogy Choupenitch +10-zel zárjon, társait okos és jó vívással biztosan vertük. A vége 45:37 lett, és ez az Európa-bajnoki hetedik helyezés a fegyvernem legjobb szereplése az utóbbi évek világversenyein – ráadásul két juniorral a kvartettben. Igenis van fény az alagút végén!
 
noikardcsapat1
A lényeg a képen. 45:43, és a lengyelek ellen győztes női kardcsapat.
 
Női kardozóink abból a szempontból egyszerűbb helyzetben voltak a férfi tőrözőknél, hogy nekik a nyolcba jutásért nem kellett vívniuk. Abból a szempontból viszont sokkal nehezebbe, hogy velük szemben jóval magasabb voltak az elvárások – elvégre a távlati cél a riói olimpiára történő kijutás. Ennek megfelelően a világranglistán nálunk előrébb rangsorolt lengyelek elleni negyeddöntőben nagy volt a tét. A mérkőzés jobban nem is kezdődhetett volna. Az Annák (a továbbiaknak Nusi és Panka…), Várhelyi és Márton 10:2-es előnyt hoztak össze. A különbség lassan-lassan csökkent, a hetedik asszóban viszont Nusi húga, Várhelyi Kata teljesített nagyszerűen, és ezzel 35:29-re ismét megnyugtatóan elhúztunk. Csakhogy következett az első, és egyetlen hullámvölgy, Nusi vereséget szenvedett, így 40:39-nél kezdődhetett az utolsó asszó Panka és a lengyel Szocha között. Aki mellesleg a világranglistán ugyanúgy Panka előtt szerepel, miként a lengyel csapat a magyar előtt. 19 éves tehetségünk azonban a nagy tét ellenére nem roppant meg, nagyszerű akciókkal tartotta az előnyét, majd 44:43-nál megelőzte a lengyelt, és mar ünnepelhetett is Gárdos Gábor fegyvernemi vezető csapata.
 
 Márton Anna (jobbra) egész nap káprázatosan vívott.
 
Az elődöntőben még nagyobb, hatalmas falat következett, a világranglistát vezető orosz válogatott személyében. Az első két asszó után 10:6-ra vezettünk, köszönhetően Márton Pankának és Várhelyi Katának. Utána viszont sokáig nem nyertünk asszót. Sajnos, Nusinak és Garam Nórának nem ment a klasszis oroszokkal szemben, és hiába vívott az utolsó csörtében káprázatosan Panka, 29:40-ről fordítani gyakorlatilag lehetetlen, a vége 41:45 lett. A bronzéremért Ukrajna következett. A világranglista másodikja, soraiban a fegyvernem legnagyobbjával, a világ- és Európa-bajnok Harlannal… A meccs kísértetiesen hasonlított az elődöntőre. Az elején 10:7-re még mi vezettünk, utána viszont következett a fordulat, és mire Márton Anna bekötött az utolsó csörtéjére Harlan ellen, már 40:32 volt az állás oda. A vége 39:45 lett, és egy rendkívül értékes negyedik helyezés, amely jó előjel a kazanyi világbajnokság előtt. Külön említést érdemel Márton Panka szenzációs vívása. Az elődöntőben és a bronzderbin a világ két legjobb csapata ellen +18-at szorgoskodott össze! És mindezt 19 évesen. Úgyhogy korántsem látjuk sötétnek a jövőt…
 
A strasbourgi Európa-bajnokság szombaton a női tőrözők és a férfi kardozók csapatversenyeivel fejeződik be.
 
Eredmények. Férfi tőrcsapat Európa-bajnokság, 14 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Ukrajna 45:37 (Németh +10, Szabados G. +5, Dósa +4, Szabados K. -11).
Negyeddöntő: Magyarország-Olaszország 21:45 (Szabados G. -6, Dósa -7, Németh -11).
Az 5-8. helyért: Magyarország-Németország 34:45 (Németh -1, Dósa -3, Szabados G. -7)
A 7. helyért: Magyarország-Csehország 45:38 (Szabados G. +6, Németh +2, Dósa -1).
Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Olaszország, 3. Oroszország, …7. Magyarország (Dósa Dániel, Németh András, Szabados Gábor, Szabados Kristóf).
 
Női kardcsapat Európa-bajnokság, 9 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Lengyelország 45:43 (Várhelyi K. +2, Márton +2, Várhelyi A. -2).
Elődöntő: Magyarország-Oroszország 41:45 (Márton +9, Várhelyi K. -1, Garam -6, Várhelyi A. -6).
A 3. helyért: Magyarország-Ukrajna 39:45 (Márton +9, Várhelyi K. -7, Várhelyi A. -8)
Végeredmény: 1 Oroszország, 2. Franciaország, 3. Ukrajna, 4. Magyarország (Garam Nóra, Márton Anna, Várhelyi Anna, Várhelyi Kata).

2014. június 13.

 

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.