Nem jutott magyar a WestEnd GP döntőjébe

márc 26, 2017 | Archív

Riói olimpiai bajnokunk, Szász-Kovács Emese szerepelt a legjobban a magyarok közül a budapesti MOM Sportban rendezett férfi és női párbajtőr Grand Prix-n, de valószínűleg ő sem

Riói olimpiai bajnokunk, Szász-Kovács Emese szerepelt a legjobban a magyarok közül a budapesti MOM Sportban rendezett férfi és női párbajtőr Grand Prix-n, de valószínűleg ő sem elégedett. Emese ugyanis a tizenegyedik helyen végzett, mellette egy hölgy (Mihály Kata) és négy férfi (Nagy Dávid, Somfai Péter, Peterdi András, Bányai Zsombor) jutott a legjobb 32 közé.

A legfontosabb szó jelen helyzetben a férfi párbajtőr szakág esetében – a türelem. Ez kellett, hogy eszünkbe jusson a MOM Sportban, a WestEnd Grand Prix legfontosabb napján, a vasárnapi zárónapon is. Azzal minden a legnagyobb rendben volt, hogy hatan is bejutottak a legjobb 64 közé, mi több, ez kifejezetten jó teljesítménynek mondható. Sőt, a következő körrel sem akadt semmi gond! Azt tudtuk, hogy egy magyar mindenképpen továbblép, egy pedig búcsúzik. Lévén az első éves junior Nagy Dávid és Berta Dániel egymással került szembe. A még fiatalabb legyőzte a fiatalt – 15:14-re Dávid nyert. A többiek közül pedig egyedül Siklósi Gergely búcsúzott, akit a Franciaországban készülő szenegáli Bouzaid győzött le 15:10-re. Nem öröm, de nem is gond, Gerinek a hamarosan kezdődő junior világbajnokságra kell elsősorban koncentrálnia. A legnagyobb bravúrt ebben a körben feltétlenül Peterdi András hajtotta végre, aki a “hirtelen halálban” legyőzte a világklasszis svájci Heinzert (14:13). De értékesnek számított Somfai Péter, illetve Bányai Zsombor magabiztos győzelme is a kínai Cai (15:9) és az orosz Kalinyin ellen (15:7).

Peterdi András nagy bravúrt hajtott végre a svájci Heinzer legyőzésével.

A 32-es tábla, azaz a következő kör azonban a versenyben maradt négy magyar számára egyaránt a végállomást jelentette. A sikerhez legközelebb Peterdi András állt, aki a cseh Beran ellen ismét eljutott a hosszabbításig, de a “pénzfeldobásban” nem lehet mindig nyerni, most nem sikerült (13:14). A többiek igen erős ellenfelekkel kerültek szembe, és egyiküknek sem jött össze a bravúr. Zsombor az idősebbik koreai Parktól – a nem olimpiai bajnoktól… – kapott ki (11:15), Dávidot a szintén koreai Kweon verte (9:15), míg Péternek a bombaformában lévő francia klasszis, Borel jutott osztályrészül (8:15). Így aztán a vasárnapi ebédre minden férfi vívónk hazaérhetett – de ennek most nem örültünk igazán. Viszont utaljunk vissza az első mondatra: tudtuk, hogy Imre Géza és Boczkó Gábor hatalmas űrt hagy maga után, a fiataloknak idő kell – és türelem…

Emese jó vívással jutott el a nyolcaddöntőig.

Így aztán a hölgyekben bízhattunk, hogy lesz magyar érdekeltje az esti négyes döntőnek. Pontosabban ez a többes szám azért így némi túlzás. Elvégre a vasárnapi küzdelmeket ketten kezdhették meg, riói bajnokunk, Szász-Kovács Emese és Mihály Kata. Az első kör mindkettejüknek jól sikerült, Emese a svájci Brunnert (15:11), Kata pedig a német Ndolót győzte le magabiztosan (15:10). A 32 között feleződött, azaz egyre csökkent a mieink létszáma. Emese – legalábbis ekkor úgy tűnt – remek formában vívott, a német Wagnernek esélye sem volt a szoros asszóra (14:8), és ezzel legjobbunk bejutott a nyolcaddöntőbe. Katának nagyon nehéz dolga volt, elvégre a világelső tunéziai Besbesszel került szembe, és nem tudta felborítani a papírformát (7:15). Ugyanakkor a debreceni hölgy minden dicséretet megérdemel, pályája eddigi legjobbját nyújtotta, és nagyot lépett a válogatottság felé. Miként az is értékes, hogy a viszonylagos siker ellenére azzal távozott a pástról, hogy legközelebb jobban fog sikerülni…

Olimpiai bajnokunknak azért volt oka az örömre.

Emesénél, persze, más a mérce, melyet ő helyez évről évre igen magasra. Most a nyolcaddöntőben a francia Epée ellen nem jött össze a siker, pedig a szépszámú és igen lelkes közönség nagyon szerette volna – és nyilván Emese is… Szinte végig fej fej mellett haladt a két versenyző, és így jutottak el 14:14-ig. Ekkor a francia támadott – és talált… Ez pedig a magyar klasszis búcsúját jelentette. Természetesen, senki sem neheztelt ezért rá – legfeljebb azon bosszankodtunk egy kicsinykét, hogy az idei WestEnd Grand Prix döntőjének nem lesz magyar résztvevője… Az idei GP aranyérmét végül a férfiaknál a koreai Jung, a nőknél a kétszeres világbajnok olasz Fiamingo szerezte meg.

Eredmények. Férfi párbajtőr WestEnd Grand Prix, Vass Imre emlékverseny, Budapest, MOM Sport, 275 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Nagy D.-Berta 15:14, Somfai-Cai (kínai) 15:9, Bányai-Kalinyin (orosz) 15:7, Peterdi-Heinzer (svájci) 14:13, Siklósi-Bouzaid (szenegál) 10:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Bányai-Park K. (koreai) 11:15, Nagy D.-Kweon (koreai) 9:15, Peterdi-Beran (cseh) 13:14, Somfai-Borel (francia) 8:15.

Végeredmény: 1. Jung (koreai), 2. Minobe (japán), 3. Santarelli (olasz) és Park K. (koreai), …19. Nagy Dávid, …24. Bányai Zsombor, 25. Somfai Péter, …31. Peterdi András, …53. Berta Dániel, …56. Siklósi Gergely, …75. Koch Máté, …82. Andrásfi Tibor, …104. Szényi Péter, 105. Rédli András, …112. Buta Levente, …123. Esztergályos Patrik, …126. Bakos Bálint, …167. Tóth Gergely, …174. Nagy Marcell, …200. Stubnya Márton, …202. Fenyvesi Csaba, …206. Cziráki Bálint, …209. Dudás Bálint, …211. Bányai Botond.

Női párbajtőr WestEnd Grand Prix, Sákovics József emlékverseny, Budapest, MOM Sport, 198 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szász-Kovács-Brunner (svájci) 15:10, Mihály-Ndolo (német) 15:11.

A legjobb 16 közé jutásért: Szász-Kovács-Wagner (német) 14:8, Mihály-Besbes (tunéziai) 7:15.

Nyolcaddöntő: Szász-Kovács-Epee (francia) 14:15.

Végeredmény: 1. Fiamingo (olasz), 2. Csoj (koreai), 3. Simookava (japán) és Beljajeva (észt), …11. Szász-Kovács Emese, …23. Mihály Kata, …76. Budai Dorina, …85. Várnai Vivienn, …90. Gnám Tamara, …99. Petri Renáta, …115. Bohus Réka, …121. Kolczonay Anna, 122. Siklósi Enikő, 123. Ladányi Nelli, …150. Szabó Laura, 151. Kun Anna, 152. Nagy Kinga, 153. Egerszegi Alexandra, …161. Honti-Kiss Dominika és Kardos Edina, …185. Dékány Kinga, 186. Vértesi Lili, 187. Kazár Dóra, …191. Klára Zsuzsanna.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.