Nem jutottunk a legjobb nyolc közé a világbajnokság zárónapján

ápr 10, 2016 | Archív

A junior női párbajtőr- és a férfi tőrcsapatok versenyeivel zárult Bourges-ban a kadet és junior világbajnokság. A mieinknek a befejező napon nem sok sikerélmény jutott, a hölgyek

A junior női párbajtőr- és a férfi tőrcsapatok versenyeivel zárult Bourges-ban a kadet és junior világbajnokság. A mieinknek a befejező napon nem sok sikerélmény jutott, a hölgyek végül a tizenegyedik, az urak a 12. helyen végeztek. A magyar küldöttség ezzel 1 ezüst- és 4 bronzéremmel zárta az eseményt, melyet Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány értékelt.

Munkatársunk helyszíni jelentése:

A papírforma alapján nagy bravúr kellett volna a mieinknek ahhoz, hogy értékes helyezést, vagy ne adj’isten (pontosabban adj’isten…) érmet szerezzenek. A bourges-i kadet és junior világbajnokság zárónapján ugyanis a női párbajtőrcsapatok és a férfi tőrcsapatok versenyét rendezték. Előbbiben három “kiskadettel” és egy első éves juniorral álltunk fel, ami némileg előrevetítette a várható fejleményeket, utóbbi fegyvernem pedig, ugye, nem éppen a húzóágazatunk…

A 16 közé azért illett lazán bejutni, és ez a hölgyeknek Venezuela ellenében maradéktalanul (45:27), az uraknak Argentinával szemben több-kevesebb sikerrel jött össze (45:39). A folytatásban ugyanakkor már nehezebb volt a helyzet. Különösen a nők esetében, akik a nyolcaddöntőben a házigazdákkal kerültek szembe. Igazából már az elején elhúztak a franciák 10:4-re, az elképzelt taktikát sajnos nem tudtuk megvalósítani, és a folytatásban sem volt esély a felzárkózásra. A vége 31:45 lett, de ebben a fegyvernemben egyértelműen elképzelhető, mi több elvárható a további fejlődés. Férfi tőrben bizakodtunk inkább abban, hogy a dánokat el lehet kapni a nyolcaddöntőben, de ehhez Dósa Dánielen kívül másnak is hozzá kellett volna tennie valamicskét, ám ezúttal ez nem sikerült, 33:45-ös vereséggel zártunk. 

A folytatásban tehát a zárónapi hangulattal megtoldott alsóházi küzdelmek jutottak nekünk, amelyek a hölgyeknek sikerültek valamivel jobban, ők a 11., a férfiak a 12. helyen végeztek. Ezzel számunkra véget is ért a világbajnokság, amely egy éremmel hozott kevesebbet a tavalyinál, Magyarország küldöttsége 1 ezüst- és 4 bronzéremmel zárt, mindezt a helyszínen tartózkodó, Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány így értékelte.

“A konkrét éves eredményekből az utánpótlással kapcsolatos messzemenő következtetést nehéz levonnunk, mivel a korosztályváltások nagyban befolyásolják az adott évi eredményességet. Ha egészében tekintjük a szezont, benne az Európa- és világbajnoksággal, akkor az összesen megszerzett 13 érem jó eredménynek tekinhető. Már csak azért is, mert több olyan eredményes vívónk van, aki jövőre még a juniorok között versenyez majd. Néhány pozitívumot azért szeretnék kiemelni. A férfi párbajtőr szakág kimagaslóan szerepelt, az Eb-n és a vb-n hat érmet, közte három aranyat nyert. Női kardban Záhonyi Petra egyéniben és csapatban is jól vívott, a kadet érmet nyerő, serdülő korú Pusztai Lizával egyetemben a jövő emberei lehetnek. Első éves juniorként szépen teljesített női párbajtőrben Nagy Kinga, és természetesen Petri Renáta kadet érme is értékes. Végül kiemelném Pásztor Flóra csapatteljesítményét, valamint azt, hogy a férfi kardozók csak nagy csatában maradtak alul a későbbi világbajnok oroszokkal szemben. Természetesen akadt olyan is, ami nem tetszett, de ezt majd a szakemberekkel osztom meg a későbbiekben. Nem változtatunk a szezon elején megkezdett úton: legeredményesebb korosztályos versenyzőinket továbbra is kiemelten fogjuk menedzselni, csak ez lehet a sikeres jövő útja.”

Eredmények. Kadet és junior világbajnokság, Bourges. 

Férfi tőrcsapat, 29 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Argentína 45:39 (Dósa +10, Frűhauf +4, Mészáros +1, Balogh -9). 

Nyolcaddöntő: Magyarország-Dánia 33:45 (Dósa +6, Mészáros -7, Frűhauf -11).

A 9-16. helyért: Magyarország-Németország 45:42 (Frűhauf +2, Dósa +1, Balogh 0).

A 9-12. helyért: Magyarország-Oroszország 39:45 (Balogh +4, Dósa -5, Frűhauf -5).

A 11. helyért: Magyarország-Korea 42:45 (Dósa +5, Balogh -1, Frűhauf -7).

Végeredmény: 1.Japán , 2. Olaszország, 3. Nagy-Britannia, …12. Magyarország (Balogh Boldizsár, Dósa Dániel, Frűhauf Benjámin, Mészáros Tamás).

Női párbajtőrcsapat, 28 induló. 

A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Venezuela 45:27 (Borsody +7, Nagy +6, Gnám +2, Petri +2).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Franciaország 31:45 (Borsody -1, Gnám -1, Petri -5, Nagy -7).

A 9-16. helyért: Magyarország-Spanyolország 45:41 (Nagy +7, Gnám +5, Petri -3, Borsody -5).

A 9-12. helyért: Magyarország-Egyiptom 39:45 (Nagy +1, Gnám -2, Borsody -5).

A 11. helyért: Magyarország-Mexikó 45:35 (Gnám +5, Nagy +3, Petri +2).

Végeredmény: 1. Frnciaország, 2. Oroszország, 3. Egyesült Államok, …11. Magyarország (Borsody Emma, Gnám Tamara, Nagy Kinga, Petri Renáta).

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM