Női dolgok: Hajas Nóri ezüstérmes, a tőrcsapat hetedik

nov 10, 2014 | Archív

A hölgyek játszották a főszerepet vasárnap Európa pástjain. Az élre mégsem egy hölgy, hanem egy nagylány kívánkozik: Hajas Nóri 14 évesen lett második a mödlingi kadet európai

A hölgyek játszották a főszerepet vasárnap Európa pástjain. Az élre mégsem egy hölgy, hanem egy nagylány kívánkozik: Hajas Nóri 14 évesen lett második a mödlingi kadet európai körversenyen. Reménykeltő a női tőrcsapat St. Maur-i hetedik helye, és elfogadható a junior női párbajtőrcsapat helsinki hatodik pozíciója.

Gyorsan pontosítsunk: talán nem is a női tőrcsapat hetedik helye az, ami reménykeltő. Hiszen ez azért nem eget rengető eredmény. Az viszont feltétlenül örömteli, hogy a nyolcaddöntőben – a jelen szituációban legfontosabb összecsapáson – azt a Kínát vertük meg mababiztosan, melytől a vb-n hasonló szituációban simán kikaptunk. A hetedik helyért pedig annál a Lengyelországnál bizonyultunk jobbnak, amely az Eb-n győzött le bennünket simán. A franciák a nagyeddöntőben túl nagy falatnak bizonyultak, a németektől szoros meccsen kaptunk ki – néhány mondatban ennyi, ez ért hetedik helyezést a St. Maur-i csapat Világkupán, melyen Érsek Zsolt először irányította a válogatottat vezetőedzőként.

 
Illetve talán még annyi, hogy a helyszínen lévő Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány szerint Varga Gabi és Knapek Edina teljesítményét össze sem lehet hasonlítani a kazanyi vb-n látottakkal. Mohamed Aida pedig szülése után még érthetően nincs tökéletes erőállapotban, így sem vallott szégyent, sőt! És mindez így, együttesen talán magyarázza a bevezetőben használt “reménykeltő” kifejezést. Érdekesség, hogy a versenyt nem az olasz Dream Team nyerte, az oroszok megtréfálták a fegyvernem koronázott királynőit.
 
Világbajnoki negyedik helyezett junior női párbajtőrcsapatunk nem titkoltan azzal a céllal utazott a helsinki Vk-állomásra, hogy az új rendszerben értékes pontokat gyűjtsön. Gyűjtött is, csak talán nem annyit, mint szeretett volna… Persze, ezért elsősorban a gyengén sikerült egyéni versenyt okolhatják a hölgyek, mivel még utoljára ez alapján állították össze a csapatrangsort. Így aztán a finnek kötelező legyőzése után a negyeddöntőben az olaszok következtek, és nem sikerült a bravúr. A kisdöntőben az “örök rivális” oroszok is jobbnak bizonyultak, ezzel Plásztán Attila együttese a hatodik helyen végzett. Még egy mondat: a csapatból hol Bohus Réka, hol Felker Adri, hol Kun Anna vívott jól, a világversenyeken majd egyszerre lesz szükséges ugyanez. 
 
Hajas Nóri ismét a dobogó második fokán – nekünk ő a legnagyobb…
 
A hétvége legszebb magyar sikere Mödlinghez köthető, ahol a kadet női tőr európai köversenyen Hajas Nóra 14 esztendősen lett második a nála két évvel idősebbek mezőnyében. Tette ezt meg a Törekvés sportolója, Szirmai Benedek tanítványa egymás után másodszor, igazán emeljük a kalapunkat a “kis hölgy” előtt. Hogy ebben a fegyvernemben, ebben a korosztályban nincs gond, azt eddig is tudtuk, sőt, ezeket a lehetőségeket kell majd értelmesen kihasználni a jövőben… A többiekről: Kondricz Kata egész nap jól teljesített, a negyeddöntőben Hajas Nóritól kapott ki. Pásztor Flóra pedig könnyebb sérülés miatt lépett vissza – ő ugyan hűen önmagához szeretett volna vívni, de a mesterek nem kockáztatták az előtte álló remélhetőleg sikeres hónapokat. 
 
A hétvégi “teljes nőnapba” a kadet és junior férfi párbajtőrözők “piszkítottak bele”. A szolnoki válogatón az idősebbeknél Cho Taeun Sándor, a fiatalabbaknál Andrásfi Tibor – az ifjabbik… – nyert, feltétlenül dicséretet érdemel Nagy Dávid, aki a junioroknál második, saját korosztályában harmadik lett. 
 
Eredmények. Női tőrcsapat Világkupa, St. Maur, 14 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Kína 45:39 (Knapek +9, Mohamed +4, Varga -7).
Negyeddöntő: Magyarország-Franciaország 29:45 (Varga -2, Knapek -3, Mohamed -11).
Az 5-8.helyért: Magyarország-Németország 29:31 (Knapek +3, Varga 0, Mohamed -5).
A 7. helyért: Magyarország-Lengyelország 32:28 (Varga +2, Knapek +1, Mohamed +1).
Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Olaszország, 3. Franciaország, …7. Magyarország (Knapek Edina, Mohamed Aida, Nattán Sarolta, Varga Gabriella). 
 
Junior női párbajtőrcsapat Világkupa, Helsinki, 14 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Finnország 45:35 (Felker +7, Bohus +3, Kun 0).
Negyeddöntő: Magyarország-Olaszország 36:45 (Kun +4, Felker -3, Bohus -10).
Az 5-8. helyért: Magyarország-Egyesült Államok 36:22 (Bohus +8, Kun + 6, Felker 0).
Az 5. helyért: Magyarország-Oroszország 41:45 (Bohus +3, Felker +2, Kun -9).
Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Németország, 3. Olaszország, …6. Magyarország (Bohus Réka, Felker Adrienn, Kun Anna, Nagy Kinga).
 
Kadet női tőr egyéni európai körverseny, Mödling, 181 induló. A csoportmérkőzéseken: Hajas Nóra 6 győzelem/0 vereség, Kondricz Kata 6/0, Kókai Csilla 5/1, Szántay Anna 5/1, Tóth Janka 5/1, Pásztor Flóra 5/1, Gergely Luca 5/1, Somodi Anita 4/2, Sike Nóra 4/2, Pöltz Anna 3/2, Marosi Réka 3/3, Pénzes Eszter 3/3, Tomka Ivett 3/3, Rizmájer Anna 3/3, Hanzl Lilla 2/4, Nagy Anasztázia 2/4, Kádár Kitti 2/4 (továbbjutottak), Horváth Lilla 1/5, Tádics Ráhel 0/6 (kiestek).
A 128 közé jutásért: Nagy-Zoons (holland) 15:12, Kádár-Pyenik (izraeli) 15:8.
A 64 közé jutásért: Hajas-Maccarone (olasz) 15:3, Kondricz-De Zan (olasz) 15:4, Kókai-Kaldaju (görög) 15:7, Szántay-Ortler (holland) 15:4, Tóth-Tomka 15:13, Pásztor-Tisler (orosz) 15:5, Somodi-Maina (olasz) 12:11, Sike-Lacoste (francia) 15:11, Pöltz-Wojtaluk (lengyel) 15:14, Pénzes-Rundqist (svéd) 15:12, Nagy-Kinzel (német) 15:12, Gergely-Kralikova (szlovák) 11:15, Marosi-Mizogucsi (japán) 11:15, Rizmájer-Csuji (japán) 10:15, Hanzl-Mamajeva (orosz) 4:15, Kádár-Tomczak (lengyel) 9:15.
A 32 közé jutásért: Hajas-Sardain (svájci) 14:10, Kondricz-Somodi 15:10, Kókai-Mori (japán) 15:9, Szántay-Pénzes 15:10, Tóth-Valacchi (olasz) 15:11, Pásztor-Frackenpohl (német) 15:9, Sike-Batenyina (orosz) 11:15, Pöltz-Simon (francia) 8:15, Nagy-Kucserova (orosz) 7:15.
A 16 közé jutásért: Hajas-Csibirova (orosz) 15:10, Kondricz-Csuji (japán) 13:7, Kókai-Kaczmarek (lengyel) 15:9, Szántay-Schiavone (olasz) 11:15, Tóth-Henaff (francia) 13:15, Pásztor-Patru (francia) Pásztor Flóra visszalépett.
Nyolcaddöntő: Hajas-Minyajeva (orosz) 15:11, Kondricz-Golokolenko (orosz) 15:9, Kókai-Ebert (német) 6:7.
Negyeddöntő: Hajas-Kondricz 15:11.
Elődöntő: Hajas-Pimuguet (francia) 15:8.
Döntő: Hajas-Ebert (német) 3:11.
Végeredmény: 1. Ebert (német), 2. Hajas Nóra (edző: Szirmai Benedek, válogatott edző: Kiss Tibor), 3. Pimuguet (francia) és Patru (francia), …6. Kondricz Kata, …13. Kókai Csilla, …22. Szántay Anna, …26. Tóth Janka, 27. Pásztor Flóra, …51. Somodi Anita, …53. Sike Nóra, …57. Pöltz Anna, 58. Pénzes Eszter, …64. Nagy Anasztázia, …68. Gergely Luca, …85. Marosi Réka, …99. Tomka Ivett, 100. Rizmájer Anna, …113. Hanzl Lilla, …120. Kádár Kitti, …150. Horváth Lilla, …171. Tádics Ráhel. 
 
Junior férfi párbajtőr válogató, Szolnok, 73 induló: 1. Cho Taeun Sándor (Honvéd, edző: Budai István), 2. Nagy Dávid (Vasas), 3. Dudás Balázs (BVSC) és Esztergályos Patrik (Tata), 5. Buta Levente (Vasas), 6. Siklósi Gergely (Balaton), 7. Bakos Bálint (Szombathely), 8. Jakovác Gergely (Vasas). A döntőben: Cho-Nagy 15:9.
 
Kadet férfi párbajtőr válogató, Szolnok, 57 induló: 1. Andrásfi Tibor (BVSC, edző: Andrásfi Tibor), 2. Bende Bence (Szombathely), 3. Mestyanek Máté (BVSC) és Nagy Dávid (Vasas), 5. Rudi Soma Péter (MTK), 6. Bányi Botond (Vasas), 7. Cziráki Bálin (Balaton), 8. Koch Máté (Vasas). A döntőben: Andrásfi-Bende 14:13.

2014. november 10.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események