Női tőr, női kard: azonos utakon

jan 31, 2014 | Archív

Egymástól nagyjából 1500 kilométerre, mégis szinte “kéz a kézben” haladtak a magyar tőröző és kardozó hölgyek az esztendő első fegyvernemi Grand Prix-versenyein. Gdanskban,

Egymástól nagyjából 1500 kilométerre, mégis szinte “kéz a kézben” haladtak a magyar tőröző és kardozó hölgyek az esztendő első fegyvernemi Grand Prix-versenyein. Gdanskban, illetve Orleans-ban egyaránt négy-négy magyar folytathatja szombaton a vívást a legjobb 64 között.

Pontosan százan rajtoltak Gdanskban, az esztendő első Grand Prix-viadalán, amely az “előversenye” a jövő heti budapesti WestEnd Vk-eseménynek. Az indulólistán öt magyar szerepelt – a verseny nálunk nem számít a válogatási ranglistába. A GP-versenyeken – ebben a szezonban utoljára országonként csak nyolcan indulhatnak, ezért a mezőny nem túl népes, viszont rendkívül sűrű. Olyannyira, hogy a 2 győzelem sem volt elegendő mindenkinek a továbbjutáshoz, így esett ki a mieink közül Lupkovics Dóra. Három válogatottunk, Varga Gabi, Knapek Edina és Varga Kati viszont nem sokkal jobb teljesítménnyel (4, illetve 3 győzelemmel) közvetlenül a 64-es főtáblára került. Alaposan meg kellett küzdenie ugyanezért Gólya Fruzsinának, aki a lengyel Marta Lyczbinskát győzte le 12:14-ről 15:14-re – amiért mindenképpen jár a dicséret a még junior korú magyarnak. Ezzel szombaton négyen folytathatják a versenyt a legjobb 64 között – igaz, alaposan fel kell kötni már az első kanyarban a mieinknek a fehérneműt…

 
Kísértetiesen hasonlóan alakult női kardozóink számára az orleans-i GP-verseny. Talán annyi különbség azért akad, hogy ott valamivel (hússzal) többen léptek pástra, és valamivel (hárommal) több volt a magyar induló is. Viszont ugyanúgy egyetlen versenyzőnk – és szintén két győzelemmel – búcsúzott a csoportmeccsek után (Várhelyi Kata), és ugyancsak négy magyar került a legjobb 64 közé – Márton Anna, Gárdos Judit, Varga Dóra és Várhelyi Anna. Befejezésként egy újabb hasonlóság: itt sem tűnik egyszerűnek a szombati első kör…
 
Eredmények. Női tőr Grand Prix-verseny, Gdansk, 100 induló. A csoportmérkőzéseken: Varga Gabriella 4 győzelem/2 vereség (továbbjutott), Knapek Edina 3/3 (továbbjutott), Varga Katalin 3/3 (továbbjutott), Gólya Fruzsina 2/4, Lupkovics Dóra 2/4 (kiesett).
A 64 közé jutásért: Gólya-M. Lyczbinska (lengyel) 15:14.
Szombaton a 64 között: Varga G.-Gebet (francia), Knapek-Maitrejean (francia), Varga K.-Birjukova (orosz), Gólya-Deriglazova (orosz).
 
Női kard Grand Prix, Orleans, 120 induló. A csoportmérkőzéseken: Márton Anna 5 győzelem/1 vereség (továbbjutott), Gárdos Judit 4/2, Garam Nóra 4/2, Péntek Brigitta 4/2, Varga Dóra 3/3, Mikulik Júlia 3/3, Várhelyi Anna 2/3, Várhelyi Kata 2/4 (kiesett)
A 64 közé jutásért: Gárdos-Garam 15:7, Várhelyi A.-Pressmar (német) 15:12, Varga-Stagni (olasz) 15:12, Péntek-Kim A. (koreai) 8:15, Mikulik-Gimalac 14:15 (francia).
Szombaton a 64 között: Márton-Csoj (koreai), Varga-Vecchi (olasz), Várhelyi A.-Djacsenko (orosz), Gárdos-Limbach (német).

2014. január 31.

 
Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események