Női tőrben Aida nyolcaddöntője a végállomás

aug 10, 2016 | Archív

A riói olimpia egyéni versenyeinek utolsó versenynapján négy magyar vívónk is pástra lépett. Ekkor rendezték ugyanis a női tőr és a férfi kard egyéni versenyét, azét a két

A riói olimpia egyéni versenyeinek utolsó versenynapján négy magyar vívónk is pástra lépett. Ekkor rendezték ugyanis a női tőr és a férfi kard egyéni versenyét, azét a két fegyvernemét, melyben nem rendeznek ezúttal csapatversenyt. Időrendben először a hölgyek 32-es tábláját rendezték meg. Knapek Edina a 32 között kínai vívótól kapott ki, míg Mohamed Aida egy győzelem után a nyolcaddöntőben az aktuális egyéni világbajnok, későbbi olimpiai bajnok orosz Deriglazovától szenvedett vereséget. 

Tudtuk, hogy női tőrben nagyon nehéz dolguk lesz a mieinknek – hát az is lett… Már az is kisebbfajta bravúrnak számított, hogy a kétgyermekes édesanya, Mohamed Aida, illetve az ugyancsak édesanya Knapek Edina 40, illetve 38 évesen kvalifikálta magát a világ legjobb 32 vívónője közé. A sorsolás alapján pedig nyilvánvaló volt, hogy a nyolc közé jutásért csak szenzációs győzelemmel lehetne bekerülni. Persze, az első lépés a 16 közé jutásért zajlott. A két magyar egyszerre lépett pástra a Carioca Arénában, és Edina asszója ért hamarabb véget a kínai Liu ellenében. Az ázsiai már az elején elhúzott 4:0-ra, és a Honvéd versenyzője, Marco Goncalves tanítványa csak zárkózni tudott, azt is csak egy ideig. A vége 9:15 lett, de azonnal tegyük hozzá, hogy Edinát az egész szezon során sérülések hátráltatták, korántsem volt zavartalan a felkészülése. Mindent megtett a sikeres riói szereplésért, de hatalmas teljesítmény lett volna, ha igazán eredményes olimpiát tudott volna zárni.

edina rio Knapek Edina mindent megtett a győzelemért.

Aida az első asszójában a francia-kolumbiai Van Erven Garciával került szembe a 16 közé jutásért. Tudtuk, hogy egyáltalán nem lesz könnyű dolga Solti Antal tanítványának – nem is volt… Ugyanakkor végig helyén volt a szíve és az esze, no meg a tudása, és tulajdonképpen az asszót végig vezetve és irányítva lépett tovább egy 15:12-vel. A nyolcaddöntőben aztán a világbajnoki címvédő, Inna Deriglazova következett. Az orosz klasszist Aida szűk két hónappal ezelőtt, a toruni Európa-bajnokságon egy remek asszóban legyőzte, és reméltük, hátha ismét sikerülhet a bravúr. Csakhogy ezúttal Deriglazova ellenálhatatlan volt. Nagyszerűen és taktikusan vívott, ami ellen ezúttal nem volt ellenszere Aidának – 6:15 lett a vége. Mindazonáltal őszintén gondoljuk azt, hogy Aida zavartalan és sérülésmentes időszak esetén képes lehet arra a bravúrra, hogy a magyar sportban egyedülálló módon hetedik olimpiáján és ott lehessen 2020-ban, Tokióban. Ehhez kívánunk neki ez úton is sok-sok sikert. 

aida rio Mohamed Aida a nyolcaddöntőig jutott a hatodik olimpiáján.

Eredmények. Női tőr egyéni, 35 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Mohamed-Van Erven (kolumbiai) 15:12, Knapek-Liu (kínai) 9:15.

Nyolcaddöntő: Mohamed-Deriglazova (orosz) 6:15.

Végeredmény: 1. Deriglazova (orosz), 2. Di Francisca (olasz), 3. Boubakri (tunéziai), …14. Mohamed Aida, …19. Knapek Edina.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.