Nyolc hölgy és két úr alkotja a szombati „kezdő tizet”

nov 18, 2016 | Archív

Nagyszerűen indult magyar szempontból a női kardozók szezonnyitó orleans-i Világkupa-versenye. A népes mezőnyben ugyanis a kiemelt Márton Anna mellé további hét magyar került be a 64-es

Nagyszerűen indult magyar szempontból a női kardozók szezonnyitó orleans-i Világkupa-versenye. A népes mezőnyben ugyanis a kiemelt Márton Anna mellé további hét magyar került be a 64-es főtáblára! A nyolc továbbjutó hölgy mellé a Buenos Aires-i férfi párbajtőr Vk-n ketten csatlakoztak, így a két küldöttség kis híján összehozta a szombati magyar „kezdő tizenegyet”.

Ilyen sem volt még! Legalábbis az álalakított, szezononként nyolc plusz két állomásos világranglista-rendszer bevezetése óta bizonyosan nem. Nyolc magyar női kardozó jutott ugyanis a legjobb 64 közé a 149 indulós, igen rangos Világkupa-versenyen, és ez értékes szakmai lépés előre az elmúlt időszak után. Ez a fegyvernem kezdte meg legkésőbb 2016/17-es sorozatát, mivel a pekingi nyitóállomás időpontját jövő tavaszra tolták. Orleans-ban népes és erős mezőny jött össze, igaz, a fegyvernem három, többször koronázott királynője ezúttal nem lépett pástra. Az ukrán Harlan részéről bizonyosan nem végleges a visszavonulás, az idősebb generációhoz tartozó orosz Velikaja és az amerikai Zagunis esetében majd meglátjuk…

mikulik-zahonyi Mikulik Júlia és Záhonyi Petra a főtábláról folytathatja szombaton.

A mieink közül világbajnoki bronz- ésEurópa-bajnoki ezüstérmesünk, Márton Anna természetesen a kiemeltek között szerepelt, a további tíz magyar induló viszont nekivágott a pénteki selejtezőknek. Mindhárom rostán mindössze egyetlen vívónk hullott el. A csoportkörből Bérczy Dorottya, az első direkt kieséses forduló után Péntek Brigitta, a 64 közé jutásért pedig Garam Nóra. A többiek azonban szombaton folytathatják! Már az elismerésre méltónak számított, hogy a csoportmeccsek után Katona Renáta és Mikulik Júlia közvetlenül a főtáblára jutott. Aztán sorra jöttek a társak is. László Luca, Kelecsényi Léna, akit követett húga, a junior korú Mira, majd az ugyancsak húszon aluli Záhonyi Petra. Végül pedig a 15 esztendős, élete első felnőtt Vk-ján pástra lépő “minizseni”, Pusztai Liza. Így aztán szombat reggel nyolc magyar érdekeltje lesz a 64-es főtáblának – lesz hová szaladgálnia Gárdos Gábor és Gulácsi Ferenc válogatott edzőnek, csak így tovább…

laszlo-luca László Lucának is sikerült a 64 közé jutás.

A verseny további érdekessége, hogy a női tőrmezőny egyik legnagyobbja, a csapatban olimpiai, egyéniben világbajnok olasz Arianna Errigo is rajthoz állt, és be is jutott a főtáblára.

errigo-kardozik Páston a világ egyik legjobb női tőrözője, Arianna Errigo – karddal a kezében…

A hölgyek teljesítményét férfi párbajtőrözőink Buenos Aires-ben eleve meg sem közelíthették. Egyrészt Buenos Aires-t és a közelséget emlegetni eleve képzavar, de a matekot se feledjük, négy indulóból nehezen lesz nyolc továbbjutó… Márpedig a távoli helyszínen rendezett Világkupa-versenyre mindösszesen négy magyar vívó utazott el. Imre Géza és Boczkó Gábor továbbra is kivár, Rédli András térdműtétje után lábadozik, így az olimpiai bronzérmes csapatból Somfai Péter maradt, aki magabiztos vívással be is masírozott a legjobb 64 közé. Ugyanez közvetlenül a selejtezőből sikerült Bányai Zsombornak, aki veretlenül zárt a csoportkörben. Nem sikerült viszont ugyanez Berta Daninak és Siklósi Gergelynek, előbbi a kellemetlen cseh Pokornytól, utóbbi a japán Naritától szenvedett egyaránt egytusos vereséget a 96, illetve a 64 közé jutásért. 

Eredmények. Férfi párbajtőr egyéni Világkupa, Buenos Aires, 166 induló. A csoportmérkőzéseken: Bányai Zsombor 6 győzelem/0 vereség (a legjobb 64 közé jutott), Berta Dániel 4/2, Somfai Péter 3/2, Siklósi Gergely 3/3.

A legjobb 96 közé jutásért: Somfai-Casado (spanyol) 15:13, Siklósi-Taranenko (ukrán) 15:9, Berta-Pokorny (cseh) 14:15.

A legjobb 64 közé jutásért: Somfai-Mendez (argentin) 15:4, Siklósi-Narita (japán) 13:14.

Szombaton a legjobb 64 között: Bányai-Alekszanyin (kazah), Somfai-Heinzer (svájci).

Női kard egyéni Világkupa, Orleans, 149 induló. A csoportmérkőzéseken: Márton Anna kiemelt, Katona Renáta 6 győzelem/0 vereség, Mikulik Júlia 5/1 (a legjobb 64 közé jutottak), Kelecsényi Léna 5/1, Garam Nóra 4/2, László Luca 4/2, Kelecsényi Mirabella 4/2, Záhonyi Petra 3/3, Pusztai Liza 2/3, Péntek Brigitta 2/4 (továbbjutottak), Bérczy Dorotta 1/4 (kiesett).

A legjobb 96 közé jutásért: Záhonyi-Ndao (szenegáli) 15:9, Pusztai-Pallot (francia) 15:4, Péntek-Criscio (olasz) 11:15.

A legjobb 64 közé jutásért: Kelecsényi M.-Gimalac (francia) 15:12, László-Vorobjeva (orosz) 15:7, Záhonyi-Gargano (olasz) 15:11, Kelecsényi L.-Daykin (brit) 15:4, Pusztai-Stone (amerikai) 15:12, Garam-Bunyatova (azeri) 12:15.

Szombaton a legjobb 64 között: Márton-Pusztai, Kelecsényi L.-Bashta (orosz), Záhonyi-Lembach (francia), Katona-Ostojska (lengyel), Kelecsényi M.-Voronina (ukrán), László-Mormile (olasz), Mikulik-Komisarczyk (lengyel).

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események