Nyolcaddöntők jutottak vasárnapra

júl 23, 2017 | Archív

A lipcsei világbajnokság egyéni versenyeinek utolsó napján nyolcaddöntős helyezések jutottak a magyaroknak. Női párbajtőrben az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese drámai meccsen

A lipcsei világbajnokság egyéni versenyeinek utolsó napján nyolcaddöntős helyezések jutottak a magyaroknak. Női párbajtőrben az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese drámai meccsen szenvedett hosszabbításos vereséget, míg Várnai Vivienn kellemes meglepetésre jutott el idáig. Férfi tőrben Dósa Dani a 32 között búcsúzott. A vb hétfőtől a csapatversenyekkel folytatódik.

Helyszíni tudósításunk a Volánbusz Zrt. támogatásával készült:

A világbajnokság utolsó egyéni versenyein mindösszesen három magyar volt érdekelt a legjobb 64 között. Igaz, ők mindannyian “utolsó lehelletükig” küzdöttek, de ezúttal nem mi, magyarok játszottuk a főszerepeket a lipcsei vasárnapon. 

Szász-Kovács Emese drámai asszóban kapott ki egyetlen tussal a hosszabbításban.

A sor elejére mindenképpen Szász-Kovács Emese története kívánkozik. Elsősorban azért, mert olimpiai bajnokként természetesen őt övezte a legnagyobb figyelem, másodsorban pedig azért, mert valóban drámai, fordulatos meccsen búcsúzott. A legjobb 16-ig minden úgy ment, ahogy abban bíztunk. Emese az első körben azt a venezuelai Lugót búcsúztatta, aki a korábbi selejtezőkön két magyarral, Budai Dorinával és Mihály Katával is kibabrált. Nos, Kulcsár Győző tanítványával szemben semmi esélye sem volt, 15:10-re nyert Emese. A következő körben az ukrán Pocskalova érkezett, aztán távozott is vesztesen egy egészen magabiztos 15:8 után. Így jutottunk el a nyolcaddöntőig, amely előtt azért bújkált bennünk a kisördög. A német Ndolo nem szerepelt a kiemeltek között, de nemrégiben az Eb-n ezüstérmet nyert, ráadásul ugyancsak az Eb-n, csapatban ő volt a németek befejező embere, és nem tudott fordítani ellene Emese. Emellett a 2-3000 német néző valóban nagyszerű hangulatot teremtett az Arenában, és érthetően nem Emese tusainál robbant fel rendre a csarnok. A meccs izgalmasan alakult, sokáig fej fej mellett haladtak a felek, de aztán Emesének sikerült 9:7-re meglépnie, és valamelyest megnyugodtunk. Nem lett volna szabad. A nagyszerű formában vívó német nemcsak egyenlített, hanem 14:11-re el is húzott. Klasszisunknak nagyjából egy perce maradt az egyenlítésre, és három gyönyörű találattal ezt meg is tette, így a hosszabbításban dőlt el a meccs. Ndolo javára. Egy együttes után a “Kész? Rajt!” vezényszóra Ndolo azonnal meglepte Emesét, és olimpiai bajnokunk ezzel a kilencedik helyen végzett.

Ehhez hasonló látványos tusokkal jutott el Emese a legjobb 16 mezőnyéig.

Ugyancsak a nyolcaddöntőig jutott másik főtáblára kerülő versenyzőnk, Várnai Vivienn. A Honvéd 23 éves párbajtőrözője, Dancsházy-Nagy Tamás tanítványa ugyanakkor ennek okán teljes joggal lehet elégedett, karrierjének ez eddigi legszebb felnőtt eredménye. Vivien az Eb után került be a világbajnoki csapatba, és már a selejtezők során is jó formában vívott. A főtáblán pedig előbb a svájci Brunnert verte meg izgalmas, fordulatos meccsen 15:12-re, majd a 32 között a fegyvernem egyik nagyhatalmának, Kínának a képviselőjét, Zsut búcsúztatta egészen simán 15:10-re. (Az asszó folyamán ennél jóval nagyobb különbséggel is vezetett Vivi…) A nyolcaddöntőben világklasszis ellenfél, az orosz Logunova következett, és a magyar itt is szépen helytállt. 10:10-nél még egyenlő volt az állás, aztán viszont az orosz zseni nem kegyelmezett, befejezte a meccset. Vivien 15. helye így is értékes eredménynek számít, gratulálunk!

Várnai Vivienn (szemben) legjobb felnőtt eredményét érte el a világbajnoki nyolcaddöntővel.

Férfi tőrben a legjobb magyar, Dósa Dániel egyedüliként került fel a 64-es táblára. Nem volt könnyű ága, rögtön francia ellenféllel kezdett, és egy izgalmas, látványos asszóban nagyon szép, 15:12-es győzelmet aratott Mertine ellen. A következő körben azonban még nevesebb rivális, az olasz Cassara várt rá. Az itáliai amellett hogy egyéniben egyszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok, pályafutása során eddig nem kevesebb, mint 27 Világkupa-, illetve Grand Prix-versenyen győzött, ami egészen különleges bravúr. Leginkább abban bízhattunk, hogy 33 évesen talán már nincs ereje teljében, de abban volt… Végig vezetve 15:8-ra győzött, ezzel Dani búcsúzott. Elmondható, hogy talán egy kicsinykét ismét lépett előre, de a “nagy áttörést” továbbra is várjuk tőle – képességei alapján okkal.

Dósa Dani (balra) szép asszóban győzte le a francia Mertine-t, Cassara még túl kemény diónak bizonyult.

Ha nem is közvetlenül a versennyel, de a világbajnoksággal, legalábbis annak helyszínével kapcsolatos az a kellemetlen közjáték is, melybe belecsöppent a magyar küldöttség. Fényes nappal, a délutáni órákban történt az az incidens, melynek több magyar vívó is szemtanúja volt, és Boczkó Gábor csapatvezető osztott meg velünk. “A hotelból az utcára kilépve arra lettem figyelmes, hogy a közvetlen közelünkben egy idősebb hölgy hangosan sikoltozni és kiabálni kezd. Mint kiderült, egy ott csellengő férfi kikapta a gyerekkocsijából az unokáját, és nem volt hajlandó visszaadni neki. Rövid időn belül rengeteg rendőr került elő, de ők is hiába kérték a férfit, hogy adja vissza a kisgyereket, ő ezt nem tette meg. Végül komolyabb dulakodás kezdődött, három rendőr teperte le az embert, és szerezte vissza a kisfiút.”

A magyar csapat szálláshelye közvetlenül a főpályaudvar melletti téren található, amely egyébként a legfrekventáltabb helyen, a belváros kellős közepén, elegáns környéken található. Ahol esténként a hajléktalanok, hontalan bevándorlók, migránsok gyülekeznek, és éjszakánként rendszeresek az atrocitások, igen komoly a rendőri jelenlét. Ezért Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány Boczkó Gáborral egyeztetve úgy döntött, hogy előrébb hozza a takarodót, legkésőbb a sötétedésig mindenkinek vissza kell érnie a szállodába. 

Erről ennyit, hétfőtől szeretnénk ismét csak a versenyekre koncentrálni. Következik a vb utolsó szakasza, a csapatversenyek, melyek során elsőként a férfi kard- és a női tőrcsapatok versenyeznek. Hajrá, magyarok!

Eredmények. Világbajnokság, Lipcse.

Női párbajtőr egyéni. A legjobb 32 közé jutásért: Szász-Kovács-Lugo (venezuelai) 15:10, Várnai-Brunner (svájci) 15:12.

A legjobb 16 közé jutásért: Szász-Kovács-Pocskalova (ukrán) 15:8, Várnai-Zsu (kínai) 15:10.

Nyolcaddöntő: Szász-Kovács-Ndolo (német) 14:15, Várnai-Logunova (orosz) 10:15.

Végeredmény: 1. Gudkova (orosz), 2. Nelip (lengyel), 3. Beljajeva (észt) és Krivicka (ukrán), …9. Szász-Kovács Emese, …15. Várnai Vivienn, …66. Mihály Kata, …118. Budai Dorina.

Férfi tőr egyéni. A legjobb 32 közé jutásért: Dósa-Mertine (francia) 15:12.

A legjobb 16 közé jutásért: Dósa-Cassara (olasz) 8:15.

Végeredmény: 1. Zserebcsenko (orosz), 2. Szaito (japán), 3. Sikine (japán) és Garozzo (olasz), …22. Dósa Dániel, …82. Mátyás Bálint, …84. Németh András, …133. Hári Máté.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események