Örömök Törökbálintról

szept 22, 2014 | Archív

Sorozatot indítunk honlapunkon: olyan szakosztályokat, műhelyeket szeretnénk bemutatni, melyek az utóbbi években alakultak, nőttek föl a semmiből. Amelyek a sportágfejlesztési

Sorozatot indítunk honlapunkon: olyan szakosztályokat, műhelyeket szeretnénk bemutatni, melyek az utóbbi években alakultak, nőttek föl a semmiből. Amelyek a sportágfejlesztési támogatásnak, no meg önmaguknak köszönhetően ma már szerepelnek vívótérképünkön, és erre joggal büszkék is. Ezúttal a Törökbálinti TC-ről beszélgettünk Győrffy Katalin elnökkel és ötletgazdával.

“Az egész úgy kezdődött, hogy egy közös vacsoránál megemlítettem Jánosi Zsuzsinak, létre kellene hoznunk Törökbálinton egy vívóklubot. Zsuzsi és Zsolt nem szerettek volna ebben részt venni, de sok sikert kívántak hozzá.” – mesélte Győrffy Katalin korábbi válogatott, világbajnoki ezüstérmes, magyar bajnok tőrvívó.

 
„A gondolatot tett követte. Gulácsi Ferenc kardmesterrel szerveztünk 2010 elején egy élménybeszámolót a helyi iskolában, melyen a világbajnok férfi kardcsapat valamennyi tagja, közte Szilágyi Áron is ott volt, és amely nagyszerűen sikerült. Miként az ezt követő toborzás is. A szezont huszonhat gyerekkel kezdtük, és én lettem a megalapuló szakosztály elnöke.”
 
Éremmel a nyakukban a törökbálinti kardozók. Már nem szokatlan a látvány…
 
Ennyit a kezdetekről. És hogy négy szűk esztendő egyáltalán nem szűk, ha valaki tenni és dolgozni akar, arra álljanak itt azok a számok, hogy hol is tart mostanság a Törökbálint TC Gerevich Aladár Vívószakosztály. Ami már messze nem csak Törökbálint. A kis kardszakosztály pedig már nem is olyan kicsi. Az “alaptelepülés” mellett Budaörsön és Biatorbágyon is vívnak a fiatalok, öt edző összesen kilencven gyerekkel foglalkozik. Méltán büszkélkedett Győrffy Kati azzal is, hogy a szeptemberi szezonkezdetkor mindössze öt gyerek morzsolódott le. Ennél ékesebb bizonyíték aligha szükséges a jó munka igazolásához. Törökbálinton ettől a tanévtől órai keretek között folyik vívásoktatás a Zimándy Ignác Általános Iskolában. A másik iskolában ígéretet kaptunk arra, hogy a következő évtől beindulhat. Emellett a budaörsi Szent Benedek Gimnáziumban is folyik a vívás oktatás tornaóra keretén belül. Utóbbiban Gulácsi Ferenc, Törökbálinton Balla Nándor vezeti a tanórákat. Persze, mindez nem jöhetett volna létre, ha…
 
A minden igényt kielégítő vívóterem.
 
“…nincs sprtágfejlesztési támogatás. És ez hidd el, hogy nem politikai blabla, hanem abszolút igaz! Ezen a fórumon nem kell bizonygatnom, hogy a vívás nem olcsó játék, és mi kilenc elektromos pástot építhettünk fel, és harminc kezdő felszerelést kaptunk. Sisakot, kardot és vívóruhát. Nagyszerű termünk van, jók a kapcsolataink a helyi iskola vezetésével és az önkormányzattal is. És az sem kizárt, hogy a közeljövőben még tovább terjeszkedhetünk, nőhetünk, ez ügyben már Csampa Zsolt elnöktől is kaptunk segítséget. Úgyhogy tényleg öröm itt dolgozni, és reméljük, hogy ez még csak a kezdet!” – folytatta Győrffy Kati. 
 
Együtt a törökbálinti vívócsalád, középen ül Győrffy Katalin.
 
Persze, az is törvényszerű, hogy egy klubban folyó munkát leginkább az eredmények igazolják. Nos, négy év alatt csodát természetesen nem lehetett tenni, de kisebb és fontos sikereket el lehetett érni. A korosztályos vidékbajnokságon aranyérmeket is nyertek a törökbálintiak, és az országos reménység körversenyeken döntős helyezést ért el Jákli Zsófi, illetve Szentgyörgyvölgyi Bálint. De az igazi “felfutás” a közeljövőben következhet, hiszen a gyerekek nagy része 2001 és 2004 között született, és ők csak mostanság kezdenek versenyezni. 
 
“Manapság már Törökbálintról, Budaörsről vagy Biatorbágyról nem fognak a gyerekek a Vasasba, az Újpestbe vagy az MTK-ba járni vívni. Mi megpróbálunk a tőlünk telhető legtöbbet nyújtani az itteni gyerekeknek, akik szüleikkel együtt ezt értékelik is. Úgy érzem, jó úton járunk, mindannyian élvezzük ezt a munka utáni munkát, a vívást, ami egyben családilag is évtizedek óta életünk része.” 

2014. szeptember 22.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események