Öt női tőrözőnk és Mátyás Bálint a legjobb 64 között

febr 5, 2016 | Archív

Újabb állomásához érkezett a hét végén a tőr Világkupasorozat. Magyar szempontból bennünket az olimpiai kvalifikációs algíri női verseny érint jobban, ahol öten - Mohamed Aida,

Újabb állomásához érkezett a hét végén a tőr Világkupasorozat. Magyar szempontból bennünket az olimpiai kvalifikációs algíri női verseny érint jobban, ahol öten – Mohamed Aida, Hopka-Varga Gabriella, Pásztor Flóra, Gólya Fruzsina és Lupkovics Dóra – jutottak a 64-es főtáblára, míg a bonni férfi tőrversenyen ugyanez Mátyás Bálintnak sikerült. 

Algírban a reptéri viszonyok már-már rejtőjenői magasságokba érnek. Miután női tőrválogatottunk a Lufthansa járatával pontosan megérkezett az algíri Világkupaverseny színhelyére, azonnal betekintést nyerhetett a 1,5 milliós főváros mindennapjaiba. Miután hosszas várakozás után mindenki túlesett az útlevélellenőrzésen és az aggodalmak ellenére valamennyi poggyász is megérkezett, jöhetett a transzfer a szállodába. Na, az nem volt hétköznapi… Kezdődött azzal, hogy vagy négy-öt önkéntes fogadta nagy örömmel és széles mosollyal az egy géppel érkező magyar, lengyel és német válogatottat. Aztán az elkövetkező háromnegyed óra azzal telt, hogy ötven méterrel arrébb, majd arrébb és megint arrébb sétált mindenki a folyamatosan vigyorgó önkéntesek utasítására, busz azonban sehol…

Ez idő alatt viszont elleptek bennünket a valutaüzérek, akik “elképesztő jó” kurzusokat ajánlottak egymást felüllicitálva euró/algériai dínár tekintetében. Akadt, aki váltott is kicsi pénzt tőlük, ám önkénteseink két dologról villámgyorsan felvilágosítottak bennünket. A melegen javasolt kurzus egyáltalán nem jó, mindamellett annak is nagy a valószínűsége, hogy hamis pénzt kapunk. Ezért aztán pillanatok alatt össze is vesztek egymással arab-francia keverék nyelven a feketézők és az önkéntesek… A vitát eldöntendő, vissza akartunk menni a reptérre, megnézni a valós kurzust, azonban a reptér bejáratánál több egyenruhás udvariasan jelezte, hogy nem szabad visszamenni senkinek sem… Mondhatjuk, valami legalább történt, elvégre a busz természetesen továbbra sem érkezett meg. Mintegy másfél órával később végül befutott egy 16 személyes buszféleség, és az önkéntesek angyali mosollyal közölték, hogy mindenki felszállhat. Csakhogy ez mintegy 30 embert jelentett. 

Miután 24 ember, vívózsákkal a fején bepréselődött a buszba, valahogy előkerítettek egy újabb minijárművet, és mintegy 3 és fél órával a repülő érkezését követően meg is érkeztünk a tengerpart melletti, egyébként teljesen elfogadható hotelba, melyet azonban kizárólag lerobbant épületek vettek körbe. A magyar csapat mellé rendelt külön önkéntes azonnal “meg is nyugtatta” a hölgyeket azzal, hogy sötétedés után véletlenül se sétáljanak a környéken, de ha mégis, akkor semmiféle értéktárgyat ne vigyenek magukkal. Megnyugodtunk. 

Persze, miért is sétáltak volna estefelé a hölgyek, elvégre péntek reggel olimpiai kvalifikáló Világkupaverseny kezdődött, ráadásul az utolsó előtti a sorban. És magyar részről a cél továbbra is egyértelmű volt: a maximálisan megszerezhető két olimpiai kvóta begyűjtése. A versenyt a szervezők tájékoztatása szerint a Hilton Hotelben rendezték, ám ez ismét csak “rejtőjenői” túlzás. Annyiban igaz, hogy a Hilton Hotel valóban a verseny közvetlen szomszédságában volt. A versenyt viszont egy sátorban volt, félhomályban és botrányos körülmények között zajlott. 

sator algir „Sátoros buli” Algírban. Női tőr Világkupaversenynek hívják hivatalosan.

Bizony, nehéz így a versenyre koncentrálni, ugyanakkor a körülmények mindenkinek ugyanolyanok voltak, úgyhogy együtt sírt, együtt nevetett a mezőny… A magyaroknak az említett csoportmeccsek összességében jól sikerültek, mindenki továbbjutott a megszokottnál kisebb létszámú, de rendkívül sűrű és erős mezőnyben. Ugyanakkor egyetlen intő jel már ekkor akadt, a Rióért küzdő Knapek Edina küzdött, harcolt, de sérülése és betegsége után messze volt a százszázalékos formájától. Nagyszerű hírnek számított ugyanakkor, hogy a 18 esztendős Pásztor Flóra közvetlenül a csoportkörből a 64-es főtáblára jutott. Pályafutása során először, de garantálhatóan nem utoljára!

A folytatásban igencsak kétes értékű világrekordot állítottak fel a szervezők. A csoportmeccsek és a direkt kieséses tábla között ugyanis 3 óra és 25 perc (!!!) telt el, mire összeállították a folytatás menetrendjét. Az érthetően feszültté vált hangulatot a hölgyek próbálták lazán kezelni, akadt, akinek sikerült, volt, akinek kevésbé. Egy-egy asszó várt a mieinkre, és Hopka-Varga Gabi sikeréhez egyetlen másodpercnyi kétség sem férhetett, válogatottunk 15:4-re győzte le az egyiptomi El Sharkawyt, és ezzel a kiemelt Mohamed Aida és Flóra után harmadik magyarként jutott a főtáblára. Nem sikerült viszont ugyanez Edinának. A már említett “hátráltató tényezők” a 15 tusos asszóban kétszeresen visszaütöttek, és 11:10-re még a magyar vezetett, de a lengyel Walczyk 15:11-re fordított. Ám hogy ez mennyire befolyásolja az olmipiai kvalifikációt, arra majd szombaton lehet csak megadni a választ…

flora algir Pásztor Flóra karrierje során először jutott a 64 közé felnőtt Világkupaversenyen.

Hátravolt még további három magyar, és közülük ketten sikerrel vették az akadályt. Egyiküknek sem olt könnyű dolga, Lupkovics Dóri a lengyel válogatott Marta Lyczbinskánál bizonyult jobbnak (15:13), míg Gólya Fruzsina a francia Castaniet verte15:11-re. Varga Kati ugyanakkor 15:6-ra kikapott az amerikai Lutól. A szombati főtáblára így öt magyar jutott, ami értékes részeredménynek mondható, de azt gyorsan hozzá kell tenni, hogy a folytatásban mindannyian rendkívül kemény ellenféllel találkoznak…

Férfi tőrben Bonnban léptek pástra a világ legjobb férfi tőrözői, és a 200 fölötti mezőnyben hat magyar is szerencsét próbált. Pontosabban csak öt, Bakó Tamás ugyanis a melegítésnél megsérült, és vissza kellett lépnie. A csoportmérkőzések során Mátyás Bálint és Dósa Dani magabiztosan, Mészáros Tamás éppenhogy jutott tovább, kiesett viszont Valicsek Péter és Balogh Boldizsár. A direkt kieséses folytatásban előbb Mészáros Tomi, majd a következő körben Dósa Dani vérzett el, viszont Mátyás Bálint előbb német, majd mexikói riválist búcsúztatva bejutott a szombati főtáblára, ami számára feltétlenül nagy teljesítmény, és a fegyvernemnek is értékes részeredmény, elvégre felnőtt férfi tőrvívásunkra igazán elmondható a “Ki a kicsit nem becsüli…” kezdetű közmondás. 

Ügyhogy szombaton tovbbra is két helyszínen: HAJRÁ, MAGYAROK!

Eredmények. Férfi tőr egyéni Világkupaverseny, Bonn, 218 induló. Csoportmérkőzések: Mátyás Bálint 5 győzelem/1 vereség, Dósa Dániel 4/2, Mészáros Tamás 2/4 (továbbjutottak), Valicsek Péter 1/5, Balogh Boldizsár 0/6 (kiestek), Bakó Tamás sérülés miatt visszalépett.

A legjobb 160 közé jutásért: Mészáros-Wohlgemuth (osztrák) 11:15.

A legjobb 96 közé jutásért: Mátyás-Schoppa (német) 15:9, Dósa-Leal (venezuelai)15:9.

A legjobb 64 közé jutásért: Mátyás-Gomez (mexikói) 13:12, Dósa-Saucedo (argentin) 12:15.

Szombaton a legjobb 32 közé jutásért: Mátyás-Kim (koreai).

Női tőr egyéni Világkupaverseny, Algír, 128 induló. A csoportmérkőzéseken: Mohamed Aida kiemelt, Pásztor Flóra 5 győzelem/1 vereség (a legjobb 64 közé jutott), Gólya Fruzsina 5/1, Varga Katalin 4/2, Hopka-Varga Gabriella 3/3, Lupkovics Dóra 3/3, Knapek Edina 2/3 (továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Hopka-Varga-El Sharkawy (egyiptomi) 15:4, Gólya-Castanie (francia) 15:11, Lupkovics-M. Lyczbinska (lengyel) 15:13, Knapek-Walczyk (lengyel) 11:15, Varga K.-Lu (amerikai) 6:15.

Szombaton a legjobb 64 között: Mohamed-Birjukova (orosz), Hopka-Varga-Volpi (olasz), Pásztor-Hong (koreai), Gólya-Erba (olasz), LupkovicsKorobejnyikova (orosz).

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM