Ötödik lett Szatmári András a GKK Világkupán

dec 2, 2017 | Archív

A környezeten nem múlott… A győri Audi Arénában, a névadókhoz méltó körülmények között rendeztük a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard Világkupát, melyen Szatmári András az ötödik helyen végzett.

Hat magyar kezdte meg reggel a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard Világkupa-verseny 64-es főtábláját a győri Audi Arénában. A minden igényt kielégítő helyszínen ezen a napon csak a négy színes páston, illetve délután a pódiumon léptek pástra a világ legjobb kardozói. Az első kör magyar szempontból kifejezetten jól sikerült. Igaz, Gémesi Huba kikapott a világranglistát vezető koreai Gu Bongiltől (8:15), de a további öt magyar egyaránt győztesen távozott a pástról. Világbajnoki ezüstérmes kardcsapatunk (Szatmári András, Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Decsi Tamás) valamennyi tagja győzött, de a legnagyobb fegyvertényt a 21 éves Péch Miklós “követte el”, aki 15:9-re verte az olasz válogatott Berrét. 

Így ünnepelte Decsi Tamás a legjobb 32 közé kerülését Győrben.

A következő kör ugyanakkor nem sikerült túl fényesen. Azzal kezdődött, hogy Decsi Tomi nem bírt a német Wagnerrel (6:15), és Csanád is alulmaradt egy kiélezett asszóban (14:15) a francia Lambert-rel szemben. A következő körben Péch Miki lépett pástra a kanadai Gordonnal, és 9:5-ről kapott ki 15:12-re – a bravúr után nagy lehetőséget puskázott el ezzel fiatal junior Eb-bronzérmesünk. A 32-es tábla utolsó körében jött két klasszisunk, a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron és az idei világbajnok Szatmári András. Előbbinek nem ment igazán a koreai Hvanggal szemben, 8:14-ről 11:14-re még feljött, de tovább nem tudott zárkózni. És amikor Andris 12:12-re állt a korábbi Európa-bajnok román Dolniceanuval szemben, akkor felvetődött az is, hogy nem lesz magyar a nyolcaddöntőben… Szerencsére, ez a Vasas 24 éves sztárja fejében ez meg sem fordult. Előbb adott három tust a románnak (15:12), majd a nyolcaddöntőben az iráni Pakdamant is legyőzte! Igaz, ez sem alakult izgalommentesen, de a lényeg, hogy Gárdos Gábor tanítványa 15:13-ra győzött, és ezzel bejutott a délutáni nyolcas döntőbe. 

Az ötszörös világbajnok kardozó, a legendás Gerevich Aladár fia, Gerevich Pál és az idén 80 esztendős Kamuti Jenő beszélget a GKK döntőjén.

A nyolcas döntő előtt sorra érkeztek vendégeink az Aréna különtermébe. Ott volt két olimpiai és világbajnok női tőröző klasszisunk, Sákovicsné Dömölky Lídia és Rejtő Ildikó, akiket a döntő előtt külön köszöntött Csampa Zsolt, a szövetség elnöke. Lidi néni kérdésünkre elmondta, hogyha teheti, nem hiányzik egyetlen nagy versenyről sem, a férfi kardot pedig kifejezetten kedveli. “Imádom Andris vívását! Tiszta és látványos tusok sorát adja, melyeket még én is tudok követni. Igaz, ugyanezt már nem mondhatom el a villámgyors koreaiakról… Örülök, hogy itt lehetünk, nagyon elegáns körülmények között fogadjuk a világ egyik legnagyobb versenyén a világ legjobb kardozóit!” 

Csampa Zsolt MVSZ elnök köszönti Hámori Jenőt, a legidősebb magyar kardvívó olimpiai bajnokot, aki 1956-ban, a verseny három névadójával, Gerevich Aladárral, Kovács Pállal és Kárpáti Rudolffal nyert aranyérmet Melbourne-ben.

Az MVSZ elnöke ugyancsak köszöntötte a döntő előtt az ötszörös világbajnok Gerevich Pált, a verseny egyik névadójának, hazánk legeredményesebb olimpikonjának, a hétszeres olimpiai bajnok Gerevich Aladárnak a fiát. (Gerevich Pállal később közlünk interjút honlapunkon.) Ezzel nem volt vége a díjazásoknak, a bemutatásnál ugyanis világbajnoki címéért Kossuth-kardot adott át Csampa Zsolt Szatmári Andrásnak, akinek köszönhetően 27 év után nyert ismét egyéni vb-aranyat magyar kardozó. 

Szatmári András ötödik lett a győri Vk-n.

Más kérdés, hogy ezúttal nem jutott neki érem. A francia Anstett a negyeddöntő első felében 8:3-ra elhúzott, és a szünet után csak a felzárkózás sikerült, a fordítás nem (11:15). Szatmári András ezzel az ötödik helyen zárt, ami szép eredmény, még akkor is, ha mestere, Gárdos Gábor nem volt maradéktalanul elégedett. “Ment már ennél sokkal jobban is a vívás Andrisnak. Természetesen hazai páston nagyon akart, ezúttal ez az ötödik helyhez volt elég. Mindenesetre soha rosszabbat…”

A francia Anstett győzte le Szatmári Andrást a verseny negyeddöntőjében.

A Gerevich-Kovács-Kárpáti verseny döntője előtt újabb köszöntések zajlottak. Csampa Zsolt Kossuth-kardot adott át Kamuti Jenőnek, legendás tőrözőnknek és sportdiplomatánknak, aki idén ünnepelte nyolcvanadik születésnapját. Valamint díjat adott át legidősebb kardvívó olimpiai bajnokunknak, az Amerikában és Győrben élő, 84 éves Hámori Jenőnek, aki az 1956-os, melbourne-i olimpián csapattársa volt a verseny három névadójának, Gerevich Aladárnak, Kovács Pálnak és Kárpáti Rudolfnak. 

“Nagyon élvezetes a mai kardvívás, amelyben a mieink ismét kimagasló szerepet töltenek be, aminek igazán örülök. Ez a verseny is magas színvonalú, és a környezet is nagyon elegáns. Hogy velem mi tőrténik mostanában? Csöndes, de boldog nyugdíjas éveimet élem. A nyarat többnyire itthon, Magyarországon, közelebbről Győrben töltöm, most valamivel tovább maradok, januárban megyek vissza New Orleans-be.” – mesélte Hámori Jenő. 

A verseny döntőjét a 2013-as budapesti világbajnokság egyéni aranyérmese, az orosz Resetnyikov és a tavalyi győri GKK-aranyérmes, Oh Sanguk vívta, utóbbi győzött, ezzel 21 évesen megvédte vímét. 

A koreai Oh (jobbra) ehhez hasonló akrobatikus mozdulatokat bemutatva nyerte meg a versenyt.

Eredmények. Férfi kard egyéni Gerevich-Kovács-Kárpáti Világkupa, Győr, 200 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szatmári-Miller (brit) 15:11, Szilágyi-Loss (amerikai) 15:10, Gémesi Cs.-Barloy (francia) 15:8, Decsi-Abedini (iráni) 15:14, Péch-Berre (olasz) 15:9, Gémesi H.-Gu Bongil (koreai) 8:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Szatmári-Dolniceanu (román) 15:12, Szilágyi-Hvang (koreai) 11:15, Péch-Gordon (kanadai) 12:15, Gémesi Cs.-Lambert (francia) 14:15, Decsi-Wagner (német) 6:15.

Nyolcaddöntő: Szatmári-Pakdaman (iráni) 15:13.

Negyeddöntő: Szatmári-Anstett (francia) 11:15.

Rejtő Ildikó, Hámori Jenő, a verseny nyolc döntőse, Dömölky Lídia és Gerevich Pál az eredményhirdetés után.

Végeredmény: 1. Oh Sanguk (koreai), 2. Resetnyikov (orosz), 3. Apithy (francia) és Anstett (francia), 5. Szatmári András (edző: Gárdos Gábor, válogatott edző: Decsi András), …18. Szilágyi Áron, …20. Gémesi Csanád, …30. Decsi Tamás, 31. Péch Miklós, …73. Iliász Nikolász, …86. Habony Viktor, …89. Puy Sebestyén, …98. Nagy Pál, …114. Nagy Martin, …129. Kossuth Bálint, …148. Kovács István, 149. Galgóczy Tamás és Valkai Ferenc, …167. Morvai Ákos, …178. György Lehel, …186. Gémesi Bence és Milassin Mór, …192. Rabinowitz Benjámin.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események