Panka-ezüst, Liza 6. hely a moszkvai GP-n

máj 13, 2018 | Archív

Márton Anna nagyszerű vívással ezüstérmet nyert a szülés után visszatérő orosz Velikaja mögött a moszkvai kard GP-n. Pusztai Liza a hatodik helyen zárt. Gratulálunk a versenyzőknek és a mestereknek!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Igazi hollywoodi sztorikat hozott a moszkvai női kard Grand Prix ebben az évben, és mi, magyarok sem panaszkodhattunk a történtek okán. Mi több, örülhettünk, tán egy egészen apró bárányfelleg zavarta meg a felhőtlen örömöt. 

A sztori első része annyira nem vidám, miként az a kalironiai filmekben is gyakorta előfordul nyitóképként… Az elképesztően erős versenyről egy nagyon nagy név hiányzott. Az egyéni világbajnok, a világranglistát fölényesen vezető ukrán Harlan nem utazott el Moszkvába. Nem utazhatott, nem engedték. A lassan, de biztosan egyre romló orosz-ukrán helyzet okán férfi kardozó és vezető nem utazhatott el a csapattal, a “rend kedvéért” elküldtek néhány második vonalas női vívót az orosz fővárosba a kard csúcseseményére. 

Pusztai Liza (jobbra) 17 évesen is nagyszerűen helytállt a visszatérő klasszis Zagunis ellen, gratulálunk a 6. helyhez!

Nos, ezen kívül csak pozitív történteket rögzíthettünk – ugye, egy további szépséghibával. Kezdjük a mieinkkel! Pusztai Liza lassan, de biztosan döntögeti saját rekordjait. Most egy újabb volt soron, így, éppen Moszkvában betöltött 17. életévével. (Ez úton is boldog szülinapot!) Grand Prix döntőben ugyanis még sosem volt, most ezen a nagyon erős viadalon debütált egy nagyon értékes hatodik hellyel. Ezért előbb a német Gettét (15:12), majd az olasz Mormilét (15:12) kellett legyőznie, majd a nyolcaddöntőben jöhetett a nagy skalp. A világranglista élmezőnyébe tartozó román Pascunak esélyt sem hagyott kétszeres kadet világbajnokunk, 15:8-ra győzött. A negyeddöntőben az egyik nagy visszatérő, az amerikai Zagunis ellen már nem jött össze a siker, 15:10-re kikapott Liza, de hatodik helyével ismét nagyot alakított Bódy István és Bódy Benjámin tanítványa. 

Márton Anna egész nap nagyszerűen vívott, ezüstéremmel zárt.

És akkor jöjjön Panka, meg a hollywoodi folytatás, melynek ezúttal ő egy nagyon fontos mellékszereplője volt, számunkra persze övé a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díj… A magyar klasszis a szezonban talán a legjobb formáját futotta, egészen elképesztően sima győzelmekkel masírozott be a négyes döntőbe. Kezdte a 64-ben a kanadai Page ellen (15:7), majd jött a kellemetlen kínai Sao (15:10), aztán a nyolcaddöntőben a legjobb lengyel, Kozaczuk (15:5). Gárdos Gábor tanítványának igazából meg sem kellett izzadnia, miként különösebben a negyeddöntőben sem, ahol a japán Takasimát verte végig vezetve 15:7-re. 

Három olimpiai bajnok, és a világ egyik legjobbja. Nem akármilyen dobogó: Márton Anna, Velikaja, Zagunis, Kim.

A nagy sztori tulajdonképpen itt kezdődött. Ezen a versenyen tért ugyanis sikerrel vissza fegyvernem két, tán legnagyobb klasszisa, az egyaránt jóval harminc felett járó amerikai Zagunis és az orosz Velikaja. Egyaránt olimpiai és világbajnokok, a legfiatalabb vívó szakág többször koronázott királyai. Bármilyen hihetetlen, de egy napon adtak életet gyermeküknek, mindketten szülés után tértek vissza, mi több, Velikaja 5-6 hónapos lánya az édesapa nyakában-karjában-ölében a helyszínen követte az eseményeket. Azt az ifjú hölgy nyilván nem konstatálhatta még, hogy az édesanyja megváltozott hajszínnel, “kezelhető” súlytöbblettel, de szenzációs formában tért vissza. Ugyanez elmondható Zagunisról is – lásd Liza… -, és ott már súlytöbblet sincs. Hogy teljes legyen a sztori, a két “szuperanya” mellé még bejutott a 4 közé a londoni egyéni olimpiai bajnok koreai Kim, no meg az előző világranglista győztese, Panka…

Tizenöt éve együtt: Márton Anna és Gárdos Gábor. Most éppen egy GP-ezüsttel és egy akkreditációval.

A “szuperdöntőben” Márton Anna az elődöntőben Zagunist is legyőzte, láthatóan nagyszerű erőben és nagyszerűen vívott, 15:12-re nyert végül, és jöhetett a döntő Velikaja ellen. Mi tagadás, a helyiek előtt le a kalappal. Egyébként is nagyszerű körülményeket teremtettek, és ebben a helyzetben vagy 2000 ember felállva szurkolt Velikajának a Panka elleni fináléban. És akkor itt jöhet a már említett apró bárányfelhő. Tán egy kicsit az olasz zsűri is a visszatérő anyukának szurkolt magában, több kétes tust is az orosz javára ítélt, aki végül így 15:12-re győzött. 

Ne legyünk igazságtalanok, Sofia Velikaja nagyszerűen vívott, és valóban óriási a visszatérése, ilyen széles mosolyt nem sokszor láthatunk a dobogó tetejéről orosz hölgytől, mint ezúttal tőle. Ráadásul a lekes közönség mellett a néhány méterre tőle álló férfének és kislányának is integethetett. Úgyhogy tegyük a következőket! Gratuláljunk a nagyszerű ezüstérméhez Márton Annának, és mesterének! Kívánjunk neki legalább ilyen formát a közelgő világversenyekre! És akár kívánhatjuk neki azt is, hogy egyszer úgy térjen vissza a pástra boldog édesanyaként, mint most Sofia Velikaja!

Márton Anna: “A döntő után közvetlenül nem voltam boldog. Ám amikor három nagyszerű olimpiai bajnok mellett álltam a dobogó második fokán, akkor kicsit átértékelődtek a dolgok…. Nagyon kemény időszakon vagyok túl, sokat dolgoztunk mesteremmel, változtattunk is egy-két dolgon. A vívás egyáltalán nem ment rosszul, és az ezüstérem mellett ennek is nagyon örülök!”

Eredmények. Női kard egyéni Grand Prix, Moszkva, 142 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Márton-Page (kanadai) 15:7, Pusztai-Gette (német) 15:12.

A legjobb 16 közé jutásért: Márton-Sao (kínai) 15:10, Pusztai-Mormile (olasz) 15:12.

Nyolcaddöntő: Márton-Kozaczuk (lengyel) 15:5, Pusztai-Pascu (román) 15:8.

Negyeddöntő: Márton-Takasima (japán) 15:7, Pusztai-Zagunis (amerikai) 10:15.

Elődöntő: Márton-Zagunis (amerikai) 15:12.

Döntő: Márton-Velikaja (orosz) 12:15.

Végeredmény: 1. Velikaja (orosz), 2. Márton Anna (edző és válogatott edző: Gárdos Gábor), 3. Kim (koreai) és Zagunis (amerikai), …6. Pusztai Liza (edző: Bódy István és Bódy Benjámin, válogatott edző: Gárdos Gábor), …83. Mikulik Júlia.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események