Panka Szöulban ért Rióba, kardozóink harcban a tizedik kvótáért

márc 25, 2016 | Archív

Úgy jutott ki végérvényesen a riói olimpiára legjobb női kardozónk, Márton Anna, hogy pástra sem kellett lépnie. A szöuli Grand Prix-versenyen vb-bronzérmesünk kiemelt volt, riválisa

Úgy jutott ki végérvényesen a riói olimpiára legjobb női kardozónk, Márton Anna, hogy pástra sem kellett lépnie. A szöuli Grand Prix-versenyen vb-bronzérmesünk kiemelt volt, riválisa azonban nem jutott a 64 közé, így matematikailag is megvan a kilencedik magyar kvóta! A férfiak selejtezőjéből mind az öt magyar a 64 közé került, szombaton jöhet a java!

A matematika Szöulban megadta magát! Az utolsó olimpiai kvalifikáló női kardverseny előtt kizárólag a számtan szabályai, no meg a mindig kötelező óvatosság okán nem lehettünk száz százalékig bizonyosak Márton Anna riói kvótájában. Világbajnoki kardozónk abban az esetben kényszerült volna pótkvalifikációra, ha az azeri Mikina megnyeri a versenyt, ő pedig nem jut a legjobb 16 közé. Utóbbira csak holnap derül fény, lévén 21 esztendős világbajnoki bronzérmesünk kiemeltként nem lépett pástra a selejtezőkön. Mikina azonban a “lehetetlen küldetés” első állomásán megbukott: a 64 közé kerülésért vereséget szenvedett 15:10-re az olasz Mormilétől.

panka ül Márton Anna kiemeltként, a tribünön ülve jutott ki végérvényesen Rióba – előtte azonban rengeteget tett a sikerért!

Vasárnap, a női párbajtőr WestEnd Grand Prix-n Szász Emese a call room-ban ülve ünnepelhette riói kvótáját, most Panka a tribünön ülve tehette meg ugyanezt… No persze, mindketten rengeteget tettek azért, hogy ott legyenek a legnagyobb viadalon, az lett volna a sors igazságtalansága, ha mindez nem így történik. Ezúttal tehát Márton Annának és mesterének, Gárdos Gábornak gratulálunk a rendkívül fontos részsikerhez! Panka szombaton már a páston bizonyíthat, elvégre a másfélszeres szorzójú versenyen sokat tehet majd azért, hogy Rióban minél kedvezőbb pozícióból induljon majd. 

A 64-es főtáblán egyetlen társa lesz, Garam Nóra, aki egyben barátnője, klubtársa és állandó szobatársa is… Nóri a csoportkör után az ukrán Kravatskát győzte le 15:11-re. A direkt kieséses szakaszban búcsúzott az Amerikában élő Várhelyi Kata, míg László Luca a csoportkörben esett ki. 

A hölgyek után rögtön az urak következtek a koreai fővárosban, és a mieink nagyszerűen teljesítettek! Szilágyi Áronnak kiemeltként értelemszerűen nem akadt dolga, de a többiek egymást múlták felül. Decsi Tamás és Gémesi Csanád veretlen csoportkört produkált, Iliász Nikolász és Szatmári András pedig egyetlen vereséget szenvedett. Ez azt jelentette, hogy előbbi három a csoportkörből közvetlenül a 64-es főtáblára jutott, míg Andrisnak ugyanezért egyetlen asszót kellett vívnia, melyben 15:9-re győzte le a venezuelai Quinterót.

Az olimpiai kvalifikáció szempontjából Áron már korábban megszerezte a kvótát, a második magyar hely szempontjából annyi mondható el, hogy túl vagyunk a kötelezőkön… Azok is bejutottak a 64-es főtáblára – élén a magyarokkal! – akiknek szurkoltunk, és azok is, akiknek kevésbé… Minden lényeges szombat délután, magyar idő szerint reggel következik. Tét a kétszámjegyű, azaz a tizedik kvóta, HAJRÁ, MAGYAROK! 

Eredmények. Férfi kard egyéni Grand Prix, Szöul, 144 induló. A csoportmérkőzéseken: Szilágyi Áron kiemelt, Decsi Tamás 6 győzelem/0 vereség, Gémesi Csanád 6/0, Iliász Nikolász 5/1 (a legjobb 64 közé jutottak), Szatmári András 4/1 (továbbjutott).

A legjobb 64 közé jutásért: Szatmári-Quintero (venezuelai) 15:9.

Szombaton a legjobb 64 között: Szilágyi-Agresta (brazil), Decsi-Hübers (német), Gémesi-Elsissy (egyiptomi), Iliász-Resetnyikov (orosz), Szatmári-Spear (amerikai).

Női kard egyéni, Grand Prix, Szöul, 133 induló. A csoportmérkőzéseken: Márton Anna kiemelt, Várhelyi Kata 4 győzelem/2 vereség, Garam Nóra 3/2, (továbbjutottak), László Luca 2/4 (kiesett).

A legjobb 64 közé jutásért: Garam-Kravatska (ukrán) 15:11, Várhelyi-Pundik (ukrán) 8:15.

Szombaton a legjobb 64 között: Márton-Ho (hongkongi), Garam-Kozaczuk (lengyel).

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM