Pásztor Flóra az első magyar érmes – bronz lett a színe!

ápr 4, 2014 | Archív

Az első versenyszámban máris megszületett az első magyar érem a plovdivi kadet és junior világbajnokságon. A kadet női tőrözők versenyében Pásztor Flóra, a Törekvés 16 éves

Az első versenyszámban máris megszületett az első magyar érem a plovdivi kadet és junior világbajnokságon. A kadet női tőrözők versenyében Pásztor Flóra, a Törekvés 16 éves tehetsége bronzérmet nyert, míg Kálmán Eszter a hetedik helyen végzett.

 

Tudósításunk a Volánbusz támogatásával készült.

 

Nem szerencsés, ha a magyarokért szurkolók idegzete mindjárt a versenysorozat elején kissé labilissá válik. Na de mit lehet tenni, ha a kadet világbajnokság első, magyar érdekeltségű direkt kieséses asszója a 32-es táblán rögtön horrorisztikus elemekkel van teletűzdelve… Pontosabban a holtversenyes első magyar érdekeltségű meccsről beszélünk, mert miközben Pásztor Flóra hihetetlenül izgalmas asszóját vívta a sárga páston, addig a vele párhuzamos kéken Kálmán Eszter úgy győzte le Spanger-Riest, ahogy egy magyar vívónak illik egy dánt. Tusról tusra haladva, türelmes vívással, kidolgozott akciókkal és kellő magabiztossággal. A vége 15:11 lett, de volt már 14:7 is. 
 
Úgyhogy Flórára koncentráltunk, aki a korosztály élmezőnyéhez tartozó román Boldorral kezdett. Nos, volt itt minden. Sárga lap, technikai találat, videobíró, egy-két tusos előny hol itt, hol ott, olykor némi hiszti – ugyancsak hol itt, hol ott. És természetesen drámai végjáték. 14:14 a harmadik harmad utolsó másodperceiben. A magyar ekkor egy átvett támadással talált, melyet közel két percig elemzett a két bíró… De helyesen a javunkra döntött, és ezzel Flóra is bejutott a nyolcaddöntőbe. Sajnos, ez nem sikerült a harmadik magyarnak, Kondricz Katának. Ő is sokáig szoros asszót vívott az orosz Martyanovával, de a befejezés nem sikerült, és ezzel kiesett.
 
pasztor[1]
 Pásztor Flóra, a világbajnokság első magyar érmese! Gratulálunk!
 
A nyolcaddöntőben nem változott a szereposztás – legnagyobb örömünkre. Ugyancsak egyszerre, ugyanazon a két páston vívott a két törekvéses tehetség. És elsőként megint Kálmán Eszti győzött! A sem nevében, sem külsejében, kizárólag állampolgárságában kanadai Zhao ellen Eszti ugyanolyan fegyelmezett és taktikus vívással nyert, mint két órával korábban. Na jó, amikor 12:7 után 12:12-vel zárult a második harmad, akkor kicsit megijedtünk, de az egyperces pihenő, valamint Kiss-mester nagy tanácsai segítettek, több tust már nem adott Zhao. Eközben a kék páston Flóra vívott görög riválisával. Ezúttal végig higgadt marad, és kifejezetten szép, okos, látványos tusokkal végig vezetve 15:10-re győzött! És amellett, hogy ő a nyolcas döntőbe jutott, a vívással foglalkozó médiumok valamennyi munkatársa fellélegzett, ugyanis bizonyos Aikaterini-Maria Kontochristoupolounak hívták az ellenfelét, akinek nevét vereségénél fogva többet nem kellett leírni…
 
Ennél persze több százszor fontosabb, hogy két magyar vívó jutott a legjobb nyolc közé, ami tekintve, hogy a jeruzsálemi Eb-n senkinek sem jött össze, hatalmas fegyvertény, ráadásul ugyanez egyetlen más nemzetnek sem sikerült! És még valami, mindkét tőröző hölgy a Törekvés sportolója, emeljük kalapunkat a tőrbázis, és Beliczay Sándor, Szirmai Benedek, valamint Mazza Lorenzo mesterek előtt… Ugyanakkor reméltük, hogy ezzel még nem ér véget a kalaplengetés!
 
kaman[1]
 Kálmán Eszter hetedik helye értékes eredmény.
 
Mint ahogy nem is ért! Pásztor Flóra ugyanis a negyeddöntőben még rátett egy nagy lapáttal. És ha az előző asszójára a szép, okos és látványos jelzőket említettük, akkor ezeket most bátran fokozhatjuk tovább. A kellemetlen stílusú francia Guillaume-nak nem volt reális esélye ellene, a 15:8-as végeredmény tökéletesen tükrözi a két vívó közötti különbséget. Úgyhogy jöhetett az ezúttal teljesen jogos örömsikoly: a 16 esztendős Pásztor Flóra nyerte a magyar küldöttség első érmét a plovdivi korosztályos világbajnokságon, és ezzel egyben kvalifikálta magát a nyári nancsingi ifjúsági olimpiára!
 
A második medálra sajnos még várnunk kell. Pedig Kálmán Eszti is remekül kezdett, 11:5-re elhúzott a Kondriczot legyőző Martyanovával, ám addigra nagyon elfáradt, teljesen elkészült az erejével, és tíz tust kapott zsinórban az orosztól. Ezzel a hetedik helyen zárt, és teljesítményéért minden dicséretet megérdemel. 
 
Következtek máris a férfi kardozók, és e bekezdés kezdődjék egy látványos, de annál örömtelibb hamuszórással. Előző anyagomban ugyanis azt említettem, hogy az egyedül versenyben maradó magyarnak, Darkó Botondnak a 32 között nincs sok esélye az olasz táblaegyes Dreossival szemben. Namármost vagy tévedtem, vagy azt a kis esélyt ragadta meg remekül Botond, ugyanis tökéletes vívással verte 15:12-re az itáliait, és foglalta el helyét az ágon. Márpedig ez azt jelentette, hogy a nyolcaddöntőben papíron jóval könnyebb rivális következett. Papíron. Gyakorlatilag azonban a táblára nyolcvanadikként feljutó kazah Kaszimov 4:0-ra elhúzott, és ezt az előnyét végig tartva 15:11-re nyert, és ezzel Darkó búcsúzott.
 
Úgyhogy vissza a női tőrhöz, Pásztor Flóra a tavalyi kadet vb ezüstérmesével, az amerikai Massialas-szal találkozott. És sokáig minden úgy alakult, ahogy azt a legszebb álmainkban terveztük. A találatok villámgyorsan estek, egy ideig mindkét oldalon. 6:6 után aztán Flóra maximumra kapcsolt, és másodpercek alatt 14:8-ra elhúzott! Úgy vívott, ahogy egész nap, és az amerikai úgy tűnt, nem találja az ellenszert. Aztán, ugyanolyan gyorsan, mint ahogy elhúzott, elkezdte kapni a tusokat. Massialas folyamatosan jött előre, szúrt és talált. A felek úgy jutottak el 14:14-ig, hogy alig használtak el két percet a vívóidőből. Az utolsó tusnál Flóra támadott, de ő kapta az egylámpás tust, és ezzel bronzérmet nyert. 
 
Így aztán jelen esetben valóban egyik szemünk sír, a másik nevet. Mert egyfelől a bronzérem remek eredmény, a nap elején mindenki aláírta volna, Flóra ráadásul még nincs 16 éves, jövőre is kadet. Na de mégiscsak 14:8-ról kapott ki az elődöntőben… Az idő azonban mindent megold. Egyet alszunk rá, és akkor már csak az jut az eszünkbe a versenynapról, hogy a bronzérem, no meg a hetedik hely szép siker, nagyszerű helytállás a fegyvernemtől. 
 
És ez igaz is!
 
Eredmények. Kadet női tőr egyéni világbjnokság, 88 induló. A legjobb 32 között: Pásztor-Boldor (román) 15:14, Kálmán-Spanger-Ries (dán) 15:11, Kondricz-Martyanova (orosz) 12:15.
Nyolcaddöntő: Pásztor-Kontochristopoulou (görög) 15:10, Kálmán-Zhao (kanadai) 15:12.
Negyeddöntő: Pásztor-Guillaume 15:8, Kálmán-Martyanova 11:15.
Elődöntő: Pásztor-Massialas (amerikai)
Végeredmény: 1. Martyanova (orosz), 2. Massialas (amerikai), 3. Pásztor Flóra és Borella (olasz), …7. Kálmán Eszter, …20. Kondricz Kata.
 
Kadet férfi kard egyéni világbajnokság, 104 induló. A legjobb 32 között: Darkó-Dreossi (olasz) 15:12.
Nyolcaddöntő: Darkó-Kaszimov (kazah) 11:15.
Végeredmény: 1. Iljin (orosz), 2. Giakoumatos (görög), 3. Metryka (amerikai) és Lohanov (orosz), …15. Darkó Botond, …58. Mészáros Balázs, …64. Dobó István.
 
A hagyományokhoz híven a férfi és a női párbajtőrverseny hozta a legtöbb indulót a kadet világbajnokságon. A nők mezőnyében Nagy Kinga és Ladányi Nelli egyaránt jó és eredményes vívással került a 32-es táblára. A fiúk pedig esélyesekhez méltóan versenyeztek, Siklósi Gergely, Tóth Gergely és Esztergályos Patrik egyaránt ott lesz a szombati folytatásban!
 
Kadet női párbajtőr egyéni világbajnokság, 115 induló. A csoportmérkőzéseken: Ladányi Nelli 5 győzelem/0 vereség, Nagy Kinga 4/1, Balog Alexandra 3/3.
A legjobb 64 közé jutásért: Balog-Fosu (ghánai) 15:4.
A legjobb 32 közé jutásért: Ladányi-Mesic (horvát) 15:10, Nagy-Roosimaa (észt) 15:11, Balog-Filina (orosz) 13:14.
Szombaton a legjobb 32 között: Ladányi-Vierheller (amerikai), Nagy-Ho (hongkongi).
 
Kadet férfi párbajtőr egyéni világbajnokság, 143 induló. A csoportmérkőzéseken: Tóth Gergely 5 győzelem/1 vereség, Esztergályos Patrik 5/1, Siklósi Gergely 4/2.
A legjobb 64 közé jutásért: Siklósi-Alimov (üzbég) 15:8.
A 32 közé jutásért: Siklósi-Dikov (bolgár) 15:8, Esztergályos-Andrews (ír) 15:4, Tóth-Elsokkary (egyiptomi) 15:14.
Szombaton a legjobb 32 között: Siklósi-Vismara (olasz), Esztergályos-Brujev (orosz), Tóth-Cipar (szlovák).

2014. április 04.

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM