Pénteken avatják a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokot

nov 17, 2015 | Archív

Befejeződött a valaha volt legeredményesebb magyar olimpikonról, a kardozó Gerrevich Aladárról elnevezett “régi Nemzeti Sportcsarnok” felújítása. A létesítményt pénteken,

Befejeződött a valaha volt legeredményesebb magyar olimpikonról, a kardozó Gerrevich Aladárról elnevezett “régi Nemzeti Sportcsarnok” felújítása. A létesítményt pénteken, ünnepélyes keretek között avatják fel. A nagyteremben, illetve a korábbi birkózóteremben összesen 35 páston készülhetnek és versenyezhetnek majd a vívók.

 

Hivatalos is bejelenthető: megújult a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, amely legjobb vívóink több évtizedes állandó otthonának tekinthető. A korábbi vívóterem mellett az eddigi birkózóterem is sportágunk felkészülését segíti majd. 

 

A teljes “arcfelvarrásnak” köszönhetően a jövőben 35 páston edzhetnek a mieink, és természetesen a rangos hazai és nemzetközi versenyeket is ideális helyszínen rendezheti a Magyar Vívó Szövetség. A nemhivatalos debütáláson már túl vagyunk, mivel szeptember 12-én és 13-án a hétszeres kardvívó olimpiai bajnokunkról elnevezett csarnokban európai kadet körversenyt, majd junior Világkupa-versenyeket tartottunk, összesen közel ezer indulóval. Az igazi nyitány pedig decemberben lesz, amikor december 18. és 20. között a hatfegyvernemes országos bajnokságot bonyolítjuk le, melynek keretén belül december 19-én lesz az immár hagyományos “Magyar Vívás Napja” elnevezésű rendezvényünk. Ennek programjáról a későbbiekben természetesen részletesen beszámolunk. 

 
A Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok felújításának pénzügyi alapja a központi sportágfejlesztésnek köszönhető, melyben a vívás is kiemelt helyen szerepel. A Magyar Vívó Szövetség elnöksége Csampa Zsoltelnök javaslatára úgy döntött, hogy az ebből számunkra befolyó összeg legjelentősebb részét infrastruktúrális fejlesztésekre költi, ennek eredménye a Gerevich csarnok felújítása is. A pástokat és a felszereléseket sportágunk egyik támogatója, a Pbt. szerelte fel, és az elmúlt hónapokban minden apró részlet a helyére került, az orvosi szoba, az edzői öltözők, a konditerem, a fegyvermesteri szoba, stb.
 
A “sportcsarnok” múltjára hosszasan lehetne emlékezni, elvégre közel hat évtized(!) számtalan rangos világeseménye fűződik hozzá. Hungária Kupák, Tokaj Expresszek, Caola Kupák, Törley Kupák, Bajnokcsapatok Európa Kupája, no meg a számtalan országos bajnokság. Lehetetlen összeszámolni, hogy hány olimpiai és világbajnok fordult meg a patinás épület pástjain Gerevich Aladártól, Kulcsár Győzőn, Fenyvesi Csabán, Pézsa Tiboron, Rejtő Ildikón, Szabó Bencén és Nagy Tímeán át, Szilágyi Áronigbezárólag. Két vívó világbajnokságnak is otthont adott a sportcsarnok: 1959-ben, majd 1975-ben telt ház, kétezer néző előtt rendezték itt a vb döntőit. (Sportágunk 2013-ra már kinőtte a termet, a szomszédba, a SYMA csarnokba költöztünk, de a magyar vívók ekkor is itt végezték az “utolsó simításokat”.)
 

Péntek délelőtt 11 órakor pedig eljön a hivatalos és ünnepélyes átadás pillanata is. Igen rangos vendégek avatják majd fel a Gerevich Aladár Sportcsarnokot. Vendégünk lesz majd Simicskó István honvédelmi miniszter, Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára, Szabó Bence kettős szerepben, a MOB főtitkáraként és kétszeres kardvívó olimpiai bajnokként. Természetesen ott lesz szövetségünk vezérkara is Csampa Zsolt elnök, Polgár Pál főtitkár és Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány vezetésével. És reményeink szerint nem hiányoznak majd azok a meghívott, sportágunkhoz kötődő vendégeink sem, akiknek kivétel nélkül akad szép emlékük a vívósport számára meghatározó épülettel kapcsolatosan.  

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.