Péntektől az érmekért vívunk a lipcsei vb-n!

júl 20, 2017 | Archív

A lipcsei világbajnokság második napján újabb három fegyvernem selejtezőit rendezték. Férfi tőrben, női párbajtőrben és női kardban tíz magyar lépett pástra, közülük négy jutott

A lipcsei világbajnokság második napján újabb három fegyvernem selejtezőit rendezték. Férfi tőrben, női párbajtőrben és női kardban tíz magyar lépett pástra, közülük négy jutott a 64-es főtáblára. Péntektől már  érmeket osztanak. Az első döntős napon a férfi kardozók és a női tőrözők osztoznak a medálokon – nyolc magyar, közte Szilágyi Áron küzd majd érte. Hajrá, magyarok!

Helyszíni tudósításunk a Volánbusz Zrt. támogatásával készült:

Mielőtt belekezdenénk a világbajnokság második napján történtek beszámolójába, néhány mondatot megér, hogy milyen körülmények között is szervezik egyre népszerűbb sportágunk vb-jét… Kezdjük a pozitívumokkal! Egy tökéletes infrastruktúrájú ország, rohamosan fejlődő városának, minden igényt kielégítő csarnokában rendezik a versenyeket. 

Azonban a “low budget”, avagy az érezhetően alacsony költségekre való törekvés szinte mindent beárnyékol. Az még akár a vb “zöld jellegeként” is felfogható, hogy a transzferen vagyonokat spórolnak a szervezők. A nyolc hivatalos szálloda egyikéből sem indítanak buszjáratokat – a valóban sűrű villamosvonalakra hivatkozva. Az akkreditáció egyben közlekedési bérletként is szolgál, és valóban, a magyar küldöttség szállásától két percnyire van a megálló, ahonnan tíz percet utazva, újabb ötperces sétára található a csarnok. Persze, egy fárasztó nap végén, mondjuk, a délutáni csúcsforgalomban, a harminc fokban, a hatalmas vívózsákkal a kézben ez sem túl kellemes, de fogjuk ezt fel – a takarékosság mellett… – környezetbarát intézkedésként. 

A pozitívumok azonban itt véget is értek. Csak két rendkívül fontos, illetve két apró (?) hiányosságot említenék meg annak igazolására, hogy ennél azért többet érdemelne egy vívó-világbajnokság 2017-ben. Kezdjük a fontosabbakkal! A csarnokban a rendezők nem kapcsolják be sem a légkondícionálást, sem a légforgatást. Odakint pedig harminc fokos a hőmérséklet, így délutánra elképesztő meleg alakul ki a teremben. És mivel tíz-tizenkét órás versenynapokról beszélünk, emellett nem fürdőruhában, hanem vívóruhában, sisakban sportolnak a versenyzők, ez hatalmas hiányosság – a másik oldalról pedig hatalmas spórolás… A másik: a biztonsági személyzetet gyakorlatilag teljessséggel megspórolták a helyiek. És ennek következménye az az előző tudósításban is említett mérhetetlen kupleráj, ami a pástok körül zajlik. Persze, aranyos, piros trikós önkéntes gyerekekkel tele a csarnok, ők azonban nem fogják, és nem tudják megakadályozni a vívókat és az edzőket abban, hogy kedvük szerint csellengjenek a pástok környékén. A FIE illetékesein látszott, hogy nem tetszett a nyitónap, saját hatáskörben változtattak is, de a hat fős főszervezői csapat nem tud rendet tenni kétezer vívó, edző és vezető között. Ehhez profi biztonságiakra, megfelelő kordonrendszerre lenne szükség – mindkettő hiányzik… 

És akkor egy-két apróság. A versenyt körülvevő vendéglátós intézményekben szinte kizárólag a jófajta német kolbászok, virslik, esetleg hamburgerek kaphatóak. Finom is a Bratwurst jófajta mustárral, ropogós pereccel. Csak éppen a világbajnokságon részt vevő sportolók verseny előtt és közben nem feltétlenül erre vágynak. Ez már csak azért is furcsa, mert egy megfelelő kínálatú gyorsétterem a csarnokban, vagy közvetlen közelében akár jó üzlet is lehetne az üzemeltető számára… A legviccesebb azonban számomra a press center. A puritán környezettel tényleg semmi gond, az újságíróközpont munkahely, és nem a Hotel Hilton. De hogy a média részére fenntartott wifi nem, vagy csak alig üzemel, és a nyitó sajtótájékoztatón nem működött az egyetlen mikrofon, az már már abszurd. 

Várnai Vivienn jó vívással, vb-újoncként jutott a legjobb 64 közé.

Ennyit erről, és ezt a témát hagyjuk is most már rá, elvégre úgyis a mieink eredményességétől függ majd, hogy milyen élményekkel távozunk majd Lipcséből! A második selejtezőnap reggelén jutott kellemesből és kellemetlenből egyaránt. A női párbajtőr egyéni versenyében az az érdekes helyzet fordult elő, hogy miközben három magyar pástra lépett az Arenában, addig a negyedik még Budapesten készült. Őt ugyanis Szász-Kovács Emesének hívják, és mivel a 64-es tábla küzdelmeit majd csak vasárnap rendezik, olimpiai bajnokunk pénteken utazik Lipcsébe. A többiek viszont pástra léptek, és essünk túl a rossz híren: Budai Dorina egyetlen győzelemmel kiesett a csoportjából. Miként a szezon során sokszor, ezúttal is háromszor kapott ki egy tussal… Várnai Vivien és Mihály Kata viszont kifejezetten bíztatóan, mi több jól vívott. Előbbi egy, utóbbi nehéz csoportjában két vereséggel jutott tovább. Indexüknek köszönhetően a legjobb 64 közé jutásért egyetlen további mérkőzés várt rájuk. Kata ellen a venezuelai Lugo 2:3-nál vette át a vezetést, és ettől kezdve, sajnos, folyamatosan növelte az előnyét a dél-amerikai – egészen 10:15-ig. Viviennek a portugál Bonito jutott. Azt hittük a reggeli forma láttán, hogy simább lesz, de optimizmusunk már Kata esetében sem jött be… Szoros meccs volt, de happy end-del, és ez a lényeg! A ráadás egy percet Vivien uralta, és végül 13:9-re nyert, így Emese mellett ő lesz a második magyar a 64-es főtáblán. “Azt hittem, kicsit könnyebb lesz a portugál ellen. Viszont a végjáték az jól sikerült, és úgy érzem, nem ment rosszul a csoportkörben sem. Már azt is tudom, hogy a direkt kieséses folytatásban a svájci Brunner lesz az ellenfelem. Őt is meg szeretném verni! – nyilatkozta vb-újoncunk.

A programban a női kardozóink következtek, természetesen Márton Anna kivételével, mivel ő a kiemeltek között szerepelt. Csöppet sem volt megilletődött a küldöttség legfiatalabbja, a 16 esztendős Pusztai Liza. Egyetlen meccset vesztett kadet világbajnokunk, és felnőtt Eb-bronzérmesünk, és ez elég volt számára ahhoz, hogy közvetlenül a legjobb 64 közé jusson. Tehetségünk így foglalta össze a napot: “Nagyon izgultam az első felnőtt vébém előtt, még ha ezt igyekeztem is leplezni. Nem ment rosszul, de az utolsó, elvesztett asszómat sajnálom, négy hülye tust is kaptam a spanyoltól. Várom a folytatást!”

A köztes utat járta be Katona Renáta. A Vasas ugyancsak világbajnoki újonca a csoportból 4/2-es indexszel lépett tovább, így még egyet vívnia kellett a főtáblára jutásért. Az, sajnos, nem sikerült, 15:13-ra kikapott a legyőzhetőnek tűnő spanyol Pereztől. A harmadik pástra lépő magyar, Garam Nóra pedig kicsiben megjárta a pokolt és a mennyet. A csoprtban nem ment neki, egyetlen győzelemmel zárt, és némileg joggal elkönyvelte a kiesését. Aztán kiderült, hogy egyedüli egy győzelmesként, egyetlen tussal, utolsóként továbbjutott. És ha már így alakult, akkor rendkívül magabiztosan, 15:7-re legyőzte azt a thaiföldit, akinek nevét kizárólag a ctrl c-ctrl v gombok segítségével lehet leírni – már bocsánat. Ngernrungruanggrojt. Ugyanakkor ára is volt a rossz csoportkörnek, a szombati folytatásban ugyanis Nóri csapattársával, szobatársával, barátnőjével, Márton Annával kerül majd szembe. Egy magyar már bizonyosan lesz a 32-ben, és Nóri a hírt megtudva azért tudott mosolyogni azon a megjegyzésen, mely szerint “Nóri, aztán ne elégedj meg a 64 közé jutással…”. 

Dósa Dani a veretlen csoportkör után átöltözhetett – a főtábláról folytathatja.

Délután fél 4-kor kezdték versenyüket a férfi tőrözők, ami megint csak furcsa döntésnek tűnt. Elvégre az övék volt a második legnagyobb mezőny (159 induló), nehezen magyarázható, hogy miért kellett nekik, késő estébe nyúlóan zárni a napot, miközben a női kardozók negyed 3 körül már végeztek… No mindegy, ennél sokkal fontosabb, hogy legjobb tőrözőnk ismét igazolta, hogy lassan, de biztosan lép előrébb és előrébb. Dósa Dani veretlen csoportkörrel és jó tusaránnyal zárt, így számára az esti befejezésből délutáni lett – közvetlenül bejutott a 64-es főtáblára. “Nem vívtam rosszul, de nem is vagyok maradéktalanul elégedett. De rendben van ez így, majd a legjobb 64 között szeretnék igazán jól vívni.” – értékelt röviden Dani. 

A többeikre jóval rögösebb út várt. Hári Máténak a csoportmérkőzések jelentették a végállomást, egy győzelemmel búcsúzott. Mátyás Bálint és Németh András hasonló utat járt be. Előbb 3-3 győzelemmel továbbléptek a csoportból, majd a 96 közé jutásért biztos győzelmet arattak dominikai, illetve chilei riválisukkal szemben. A főtáblára jutás azonban egyiküknek sem sikerült. Itt is mindkét páston a hajrával akadt gond. Bálint 10:9-es vezetés után 15:10-re kapott ki a dán Tsoronistól, András pedig 11:12 után nem tudott több tust szúrni a francia Mertine-nek. Így aztán Dani egyedüliként maradt a főtáblán, és a második selejtező napot a mieink a tízből négy továbbjutós mutatóval zárták. 

Ezzel véget ért a világbajnokság “felvezető szakasza”. Pénteken két számban osztanak érmeket, női tőrben és férfi kardban. Ugye, felesleges azzal folytatni, hogy utóbbi számban milyen esélyekkel lép majd pástra többek között kétszeres olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron. Úgyhogy, most aztán igazán: hajrá, magyarok!

Eredmények. Világbajnokság, Lipcse.

Női párbajtőr egyéni, 138 induló. A csoportmérkőzéseken: Szász-Kovács Emese kiemelt, Várnai Vivienn 4 győzelem/1 vereség, Mihály Kata 4/2 (továbbjutottak), Budai Dorina 1/5 (kiesett).

A legjobb 64 közé jutásért: Várnai-Bonito (portugál) 13:9, Mihály-Lugo (venezuelai) 10:15.

Június 23-án, a legjobb 64 között: Szász-Kovács-Lugo (venezuelai), Várnai-Brunner (svájci)

Női kard egyéni, 110 induló. A csoportmérkőzéseken: Márton Anna kiemelt, Pusztai Liza 5 győzelem/1 vereség (a legjobb 64 közé jutott), Katona Renáta 4/2, Garam Nóra 1/4 (továbbjutottak). 

A legjobb 64 közé jutásért: Garam-Ngernrungruanggroj (thaiföldi) 15:7, Katona-Perez (spanyol) 13:15.

Június 22-én, a legjobb 64 között: Márton-Garam, Pusztai-Bunyatova (azeri).

Férfi tőr egyéni, 159 induló. A csoportmérkőzéseken: Dósa Dániel 5 győzelem/0 vereség (a legjobb 64 közé jutott), Mátyás Bálint 3/2, Németh András 3/3 (továbbjutottak), Hári Máté 1/5 (kiesett). 

A legjobb 96 közé jutásért: Mátyás-Samora (dominikai) 15:5, Németh-Alarcon (chilei) 15:10.

A legjobb 64 közé jutásért: Mátyás-Tsoronis (dán) 10:15, Németh-Mertine (francia) 11:15.

Június 23-án, a legjobb 64 között: Dósa-Mertine (francia).

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események