Petri Renáta: újabb bronzba öntött siker!

ápr 3, 2016 | Archív

A kadet egyéni versenyek utolsó versenynapján megszületett a második magyar érem - Petri Renáta jóvoltából. A békéscsabai párbajtőröző a csoportmérkőzésből történő kiesés

A kadet egyéni versenyek utolsó versenynapján megszületett a második magyar érem – Petri Renáta jóvoltából. A békéscsabai párbajtőröző a csoportmérkőzésből történő kiesés széléről jutott el a világbajnoki dobogóig, utolsó két nyertes asszóját egyaránt a hirtelen halálban döntötte el. Gratulálunk Renátának, és mesterének, Galli Zsoltnak egyaránt!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Bourges-ba végre beköszöntött a tavasz! A kadet és junior világbajnokság fiatalabb korosztályának egyéni zárónapján négy nap után végre kisütött a nap, és tíz fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála. A vívás azonban teremsport, kiderült, hogy ennek sem lehet maradéktalanul örülni, elvégre akadt olyan pást, ahol félbe kellett szakítani a küzdelmeket, mivel annyira zavaró volt a sisak alatt szembe sütő napfény…

Na, de hagyjuk az ilyen apróbb kellemetlenségeket, elvégre a kadet férfi tőr, illetve a női párbajtőr egyéni versenyen ennél sokkal fontosabb, és számunkra örömteli dolgok is történtek. Száz induló fölötti mammutmezőnyökkel bizonyította a kadet korosztály, hogy az egész világon egyre népszerűbb a sportágunk. Persze, ezen a napon ennél számunkra fontosabb volt, hogy a csoportmérkőzések után valamennyi magyar versenyben maradt. Igaz, Petri Renáta esetében igencsak rezgett a léc, az újvidéki Eb-n döntős magyar három vereséggel nyitott, és végül két győzelemmel evickélt tovább… Sírásra hajló tekintettel ült a pástja mellett, nyilván nem fordult meg ekkor a fejében, hogy lesz ezen a napon még olyan pillanat, amikor örömében könnyezhet majd… 

Pedig lett, de erről majd később. A folytatásban először a férfi tőrözők következtek, és az igencsak közepesre sikerült csoportkör után Mendrey Tamás és Bényei Erik is bravúros győzelmet aratott a 64-es táblán jóval előrébb rangsorolt riválisával szemben. Tamás a hongkongi Lee-t, Erik az orosz Anton Borodacsevet verte 15:12-re, illetve 15:11-re. A folytatásban Tamásra egy újabb Lee várt, Ázsiában ez olyasmi, mintha egy újabb Kovács jönne soron. Az sem meglepő, hogy ezúttal nem hongkongi, hanem koreai volt az újabb rivális. Pontosabban ez azért problémát okozott, mivel “Lee 2” 15:13-ra győzött. Erik viszont rendkívül magabiztosan használta ki az ág kínálta lehetőséget, az argentin Varast 15:6-re verte, és a nyolcaddöntőbe került. Ott pedig nagyszerűen kezdett hongkongi riválisa, a kimondhatatlan nevű Ng ellen, 14:10-re is vezetett, csakhogy eztán zsinórban öt tust kapott, és búcsúzott. A nyolcaddöntő szép eredmény, ugyanakkor nagyon közel volt a bravúr… 

bényei örül Bényei Eriknek volt oka az örömre, a végén mégis bosszankodnia kellett.

Következtek a hölgyek, a 32-es táblára hármójuk közül ketten kerültek fel, igaz, a balszerencsét ennek kapcsán igencsak okolhattuk. Renáta ugyanis a csoportmérkőzés  bukdácsolása okán már a 128 között szembe került a szintén nem remeklő Gnám Tamarával… A két magyar csatájából előbbi került ki győztesen, így a százszázalékos csoportkör után egytusos győzelemmel a 32 közé jutó Borsody Emmával együtt Petri Renáta folytathatta a versenyt. A következő kör mindkettejüknek jól sikerült, Emma nagy csatában győzte le 15:13-ra amerikai riválisát, Reni viszont simán nyert 15:7-re a lengyel Janicka ellen – nyoma sem volt ekkor már a reggeli bizonytalanságnak. 

petri mosolyog Petri Reni nagyszerű szezont koronázott meg világbajnoki bronzérmével.

Következtek a nyolcaddöntők, ahol Emma alulmaradt Loittal szemben, pedig az észt lány édesapja sokszor szenvedett a magyar mesterének, Kovács Ivánnak párbajtőrétől. Ezúttal a Loit család győzött, de lesz még itt visszavágás, helyesebben visszaszúrás… Petri Renáta viszont tovább menetelt, méghozzá nem is akárhogyan! A nyolcaddöntőben a koreai Kimet – folytatva a korábbi gondolatsort, Kim a Szabó vezetéknév koreai megfelelője… -, a negyeddöntőben a kanadai Gaót győzte le egyaránt a hosszabbításban, egyetlen tussal, és ezzel 16 esztendősen világbajnoki éremhez jutott!

petri vív Reni a levegőben, világbajnoki bronzérmesként érkezett a talajra, gratulálunk!

A nem mindennapi izgalmak után jól jött a pihenő az esti négyes döntő előtt, ugyanakkor talán rosszul is… Erre a meccsre ugyanis már nem tudott felpörögni Galli Zsolt békéscsabai tanítványa, az olasz Bozza végig vezetve 15:9-re győzött, Renátának így az ezúttal rendkívül fényesen csillogó bronzérem jutott!

Nagyszerű teljesítmény, csak gratulálni szabad hozzá, és ezzel két, a harmadik évezredben született magyar vívónő szerezte a bourges-i kadet és junior világbajnokság első két magyar érmét (szombaton a kardozó Pusztai Liza állhatott dobogóra), egyaránt bronzot. A korosztály világbajnoksága hétfőn a vegyes csapatversennyel fejeződik be, HAJRÁ, MAGYAROK!

Eredmények. Kadet és junior világbajnokság, Bourges.

Kadet férfi tőr egyéni, 110 induló. A csoportmérkőzéseken: Mendrey Tamás 3 győzelem/3 vereség, Bényei Erik 2/3, Wolf Ádám 2/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Mendrey-Villacreses (ecuadori) 15:5, Bényei-Landorph (dán) 15:5, Wolf-Fauconnier (belga) 15:7.

A legjobb 32 közé jutásért: Mendrey-Lee (hongkongi) 15:12, Bényei-A. Borodacsev (orosz) 15:11, Wolf-Velluti (olasz) 7:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Bényei-Varas (argentin) 15:6, Mendrey-Lee (koreai) 13:15.

Nyolcaddöntő: Bényei-Ng (hongkongi) 14:15.

Végeredmény: 1. Bozza (olasz), 2. Stewart (amerikai), 3. Marini (olasz) és Klein (német), …16. Bényei Erik, …32. Mendrey Tamás, …57. Wolf Ádám. 

Kadet női párbajtőr egyéni, 115 induló. A csoportmérkőzéseken: Borsody Emma 6 győzelem/0 vereség, Gnám Tamara 3/3, Petri Renáta 2/4 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Petri-Gnám 15:12.

A legjobb 32 közé jutásért: Borsody-Simms-Lynn (jamaikai) 15:14, Petri-Agob (örmény) 15:7.

A legjobb 16 közé jutásért: Borsody-Candreva (amerikai) 15:13, Petri-Janicka (lengyel) 15:7.

Nyolcaddöntő: Petri-Kim (koreai) 15:14, Borsody-Loit (észt) 9:15.

Negyeddöntő: Petri-Gao (kanadai) 7:6.

Elődöntő: Petri-Bozza (olasz) 9:15.

Végeredmény: 1. Tourette (amerikai), 2. K. Borodacsev (orosz), 3. Petri Renáta (edző: Galli Zsolt, válogatott edző: Plásztán Attila) és Cagnin (olasz), …10. Borsody Emma, …66. Gnám Tamara.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.