Prêt? Allez! – rajtol a lipcsei világbajnokság

júl 18, 2017 | Archív

A férfi párbajtőrözők, a férfi kardozók és a női tőrözők selejtezőivel szerdán megkezdődik Lipcsében a felnőtt világbajnokság. Az év sportági csúcseseményén 119 ország közel

A férfi párbajtőrözők, a férfi kardozók és a női tőrözők selejtezőivel szerdán megkezdődik Lipcsében a felnőtt világbajnokság. Az év sportági csúcseseményén 119 ország közel ezer vívója lép majd pástra az Arenában. A nyitónapon kilenc magyar szerepel, őszintén reméljük, hogy mindannyian bejutnak a 64-es főtáblára! Hajrá, magyarok!

Helyszíni tudósításunk a Volánbusz Zrt. támogatásával készült:

Nulladik nap. Igazából a sportági világbajnokságok nulladik napja, mondjuk, a Sziget fesztiváléhoz nem hasonlítható, mégis egészen különleges. Élesben még semmi sem történik, de hihetetlen a forgatag, a feszültség már tapintható, az akkreditációnál, a hitelesítésnél teljes a dugó, az edzőteremben meg lépni sem lehet, annyian vannak. 

Így van ez Lipcsében is, és nem várhattunk mást, mivel 119 ország közel ezer versenyzője vág neki szerdától jövő szerdáig a vívó világbajnokságnak. A hitelesítéssel legelőbb a női tőrözők végeznek, és ennek kapcsán leginkább Beke Fegyvermester Gábor izgult. Ő ugyanis most debütál ebben a pozícióban a válogatott mellett, így érthetően elégedett, amikor sorra sikerrel vizsgáznak a magyar fegyverek. Egyedül Mohamed Aida laméja “bukik meg” elsőre, de a pótvizsgán az is átmegy. Sebaj, klasszisunk még csak a huszadik világbajnokságára készül, idővel majd csak belejön ebbe is… 

Tőrözőink túl a hitelesítésen, Érsek Zsolt a férfiak, Marco Goncalves a nők vezetőedzője, Lupkovics Dóra és Konricz Kata, valamint háttal a debütáló Beke Fegyvermester Gábor.

A sor mindeközben egyre tovább kígyózik a hitelesítő pult mögött, és egyedüli selejtezőkre kárhoztatott kardozónk, Decsi Tamás – Szilágyi Áron, Szatmári András és Gémesi Csanád egyaránt kiemelt – beletörődötten állapítja meg, hogy nincs mit tennie, be kell állnia a sorba, elvégre szerdán versenye lesz… A többiek sok sikert kívánnak neki, egyedül edző édesapja, Decsi István vállalja fiával a tortúrát.

Kígyózott a sor az akkreditálásnál és a hitelesítésnél.

Amott Gárdos Gábor fogadja a gratulációkat, elvégre kedden ünnepli 55. születésnapját. A tanítványok (Márton Anna, Garam Nóra, Szatmári András) persze, pontosan tudják, mi lenne az igazi ajándék a mesternek, de arra, még várni kell néhány napot, egyelőre marad a “Happy birthday”. Azt is többen megállapítják, hogy a női kardozók vezetőedzője igazán letagadhat a korából egy-két órácskát – az ilyesmi ugyanúgy hozzátartozik a vívóversenyek hangulatához, mint a sorban állás a hitelesítésnél. 

Háttérben az „ünnepelt”, az 55 éves Gárdos Gábor, előtte Márton Anna, Garam Nóra és Katona Renáta.

Átsétálunk az edzőterembe, amely mintegy kétszáz méterre van az elegáns és modern Arenától. Az edzőtermet az egyetem impozáns, vagy húszméteres belmagasságú sportcsarnokában rendezték be, de a tágas környezet ellenére ezúttal szűknek bizonyul. A magyarok úgy döntöttek, valamennyi fegyvernemben tréningeznek egyet, és a jelek szerint hasonlóképpen gondolkodott a többi nemzet, lépni is alig lehetett a teremben. Még szerencse, hogy az egyébként feszes németek a nemzetenkénti időbeosztást nem vették komolyan, elvégre a mieink a leglehetetlenebb időben, délután egy és három óra között kaptak – mindössze két pástot… Márpedig akkor már a küldöttségből többen is az ágyukban pihentek, túl a délelőtti tréningen. Az edzőteremben ott ült Boczkó Gábor is, aki csöppet sem tűnt letörtnek amiatt, hogy hosszú esztendők után először nem vívóként, hanem csapatvezetőként tart a magyar küldöttséggel. “Többször is jártam Lipcsében, és általában szép emlékekkel távoztam. Tizenkét évvel ezelőtt világbajnokságot, hét esztendeje Európa-bajnokságot rendeztek ugyanebben a csarnokban, akkor egyéniben második lettem, csapatban aranyat nyertünk. De 2014-ben edzőtáboroztunk is itt, úgyhogy ismerős a helyszín. Természetesen mások most az érzéseim a rajt előtt, mint eddig bármikor. Az annyira nem hiányzik, hogy pástra lépjek, viszont nagyon, de nagyon szurkolok a mieinknek.”

A zsúfolásig telt edzőteremben melegít Rédli András és Decsi Tamás.

Szerdától természetesen minden megváltozik, elvégre a férfi párbajtőrözők, a férfi kardozók, valamint a női tőrözők selejtezőivel megkezdődik a világbajnokság. Igaz, ebben a rendszerben tulajdonképpen további két “előnapról” beszélhetünk, mivel az első bajnokavatásra péntekig kell várnunk. A nyitónapon közel négyszázan(!) lépnek pástra, ebből kifolyólag nem lesz könnyű dolgok a szervezőknek. A menetrend és a csoportbeosztás minden esetre elkészült – igaz, az ígérthez képest csaknem egy órás késéssel került fel az internetre. A napot a férfi párbajtőrözők mammutmezőnye kezdi, és a selejtezőkben valamennyi magyar pástra lép. Őket a férfi kardozók követik – róluk már beszéltünk -, míg legkésőbb a női tőrözők kezdenek, ugyancsak négy magyarral. Aztán, hogy mikor ér véget az első versenynap, azt csak találgatni lehet, de hogy hosszított munkaidőre rendezkedhetünk be, az biztos. 

Úgyhogy: “Prêt?, Allez!”, kezdődjék a világbajnokság! Hajrá, magyarok!

A nyitónap (július 19.) programja. 8.30: férfi párbajtőr egyéni selejtező (Bányai Zsombor, Rédli András, Siklósi Gergely, Somfai Péter).

13.00: férfi kard egyéni selejtező (Decsi Tamás).

15.30: női tőr egyéni selejtező (Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Mohamed Aida).

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.