Pusztai Liza 15 évesen bronzérmes a kadet világbajnokságon!

ápr 2, 2016 | Archív

Szép magyar sikerrel folytatódott Bourges-ban a kadet és junior világbajnokság. Az esemény második napján, kadet női kardban a 15 esztendős Pusztai Liza nagyszerű teljesítménnyel,

Szép magyar sikerrel folytatódott Bourges-ban a kadet és junior világbajnokság. Az esemény második napján, kadet női kardban a 15 esztendős Pusztai Liza nagyszerű teljesítménnyel, fényesen csillogó bronzérmet nyert a 17 esztendősök között! Gratuláunk Lizának, és mestereinek, Bódy Istvánnak és Bódy Benjáminnak! 

Munkatársunk helyszíni jelentése:

A második napon megszületett az első magyar érem a kadet és junior világbajnokságon. Méghozzá a honi küldöttség legfiatalabbja szerezte, igaz, egyben ő a legeredményesebb is ebben az évben, lévén egy hónapja, 15 esztendősen Európa-bajnokságot nyert. Most pedig világbajnoki érmet… Természetesen Pusztai Lizáról van szó, a “Kicsiről”, aki ezúttal is nagyot alkotott. 

De haladjunk időrendben, a nap a férfi párbajtőrözők versenyével kezdődött, és mivel Európa-bajnoki aranyérmes egységünkről beszélünk, ezért okkal reménykedtünk a jó szereplésben. És legyünk őszinték – elvégre sokszor dicsértük teljes joggal ezeket a tehetséges srácokat -, ezúttal talán kicsit többre számítottunk. Mire ugyanis a két versenyszám egy helyszínre keveredett a továbbra is kaotikus CREPS-ben, és a női kardozók csatlakoztak a fiúkhoz, a 32-es tábla második felére már egyetlen magyar sem párbajtőröző sem maradt versenyben. 

Igaz, ezúttal valamennyi szerencseelem elpártolt a mieinktől. Kezdődött Andrásfi Tiborral, aki, miután csoportjában kétszer szenvedett egytusos vereséget, a 64-es táblán is ugyanígy járt. Azt reméltük, hogy Morris mini lesz Tibihez képest, csakhogy a brit 14:9-re elhúzott. A magyar ekkor öt tust adott zsinórban, egyenlített, de a döntő találat az ellené lett (14:15). Nagy Dávid veretlen csoportkör után, rendkívül magabiztosan jutott el a 32-ig, ahol viszont a korosztály egyik legjobbjával, az olasz Preziosival hozta össze a rossz sors, és 15:12-es verseéget szenvedett. Fajó leírni, de ezzel kimagasló szezonok után egyéni Eb- és vb-érem nélkül zárta a kadet korosztályt, majd juniorban fog pótolni tehetségünk! Legközelebb Koch Máté járt a nyolcaddöntőbe kerüléshez, pedig ő a korosztály egyik legjobbjával, a későbbi érmes cseh Jurkával találkozott. Máté 14:14-nél megflesselte ellenfelét, egylámpás tust szúrt, csakhogy kikerülni nem tudta a nagy darab cseh fiút, mi több, egyenesen ledöntötte őt. És mivel már volt egy sárga lapja, nem csupán a találatát érvénytelenítették, hanem piros lapot kapott, és ezzel vereséget szenvedett. Ne csodálkozzunk, ha ezek után álmatlanul forgolódik majd az éjjel…!

koch máté Koch Máté remekül vívott, a későbbi győztestől szenvedett rendkívül balszerencsés körülmények között egytusos vereséget.

Ezek után következtek a lányok, akik az újvidéki Eb-n egészen elképesztő teljesítményt nyújtottak, arany-, ezüst- és bronzéremmel, valamint egy ötödik hellyel zárták a versenyt. Nyilvánvaló volt, ezt lehetetlen megismételni. Több okból. Az elméleti indok az, hogy a vb-n négy helyett csak hárman indulhattak. A gyakorlati az, hogy ilyen siker szökőévente egyszer fordul elő, ráadásul a mezőny is jóval erősebb a vb-n, mint az Eb-n. Ennek ellenére a csoportkört rendkívül magabiztosan zárták a mieink, és a 32 közé jutás sem jelentett problémát, pedig Bérczy Dóri az egyik legjobb olasszal került szembe a 64-es táblán. 

Az a fránya 32 azonban ezen a kadet vb-n eddig hatalmas falként tornyosul előttünk, Dóri és Kern Bianka 11:9-es, illetve 8:3-as vezetésről szenvedett vereséget amerikai, illetve német ellenfelével szemben… Maradt egykeként Pusztai Liza, és ezzel már vissza is kanyarodtunk az első bekezdéshez… Bódy István és Benjámin tanítványa olyan higgalommal vívott élete első világbajnokságán, mintha csak egy háztömb körüli korosztályos seregszemlén lenne. Pedig a 32 közé kerülésért amerikai riválist kapott (15:8), a folytatásban a bolgár Ilijev esett áldozatául (15:9), a nyolcaddöntőben pedig a kolumbiai Morales kapott hatalmas verést (15:5). 

Így aztán délután már az éremért lépett pástra a BVSC több mint tehetsége koreai ellenféllel szemben. Ha Liza lép pástra, akkor biztos a siker, de mi történik akkor, ha az ellenfél Ha. Így hívják ugyanis az ázsiai hölgyet, ám szerencsére sokat most sem kellett izgulnunk! Ugyanis ha Liza van a páston, akkor Ha ide, Ha oda, nincs esély. Ha-ha-ha! 15:9 lett a vége, úgy jutott el az éremig a magyar, hogy kétszámjegyű meccsre sem kényszerült. 

 

lizi 1 Ilyen, amikor Pusztai Liza mosolyog! 15 esztendősen lett idén kétszeres kadet Európa-bajnok, és ezen a napon kadet világbajnoki bronzérmes. Le a kalappal, csak így tovább, végállomás nyilvánvalóan a csillagos ég…!

Ezzel el is jutottunk az előző tudósításban már emlegetett Prado csarnokig, melyben a döntőket – szemben az addigi küzdelmekkel – rendkívül elegáns és modern környezetben rendezték. Igaz, ez jóval kevésbé érdekelt bennünket, semmint hogy mi történik Lizával. Az elődöntőben a szingapúri Lau volt az ellenfele, aki négybe kerülésével valószínűleg a miniállam történetének legjobb eredményét érte el, reméltük, mindezt nem javítja tovább. Sajnos, tovább javította, méghozzá aranyéremre! Pedig Liza az asszó feléig remekül vívott, magabiztosan szerzett 8:5-ös előnyt. Utána azonban talán kicsit jobban izgult a kelleténél, könnyű tusokat ajándékozott a pást közepén, és végül 15:13-as vereséget szenvedett. Na de, ha már ajándékozás: Liza eddig ebben a szezonban két Eb-arannyal és egy vb-bronzzal ajándékozta meg önmagát, szeretteit, mestereit és a magyar vívást, a szombati teljesítményéről is csak felső fokon szabad beszélni, ez úton is gratulálunk!

A kadet világbajnokság egyéni versenyei vasárnap a férfi tőrözők és a női párbajtőrözők küzdemével fejeződik be. 

Eredmények. Kadet és junior világbajnokság, Bourges.

Kadet férfi párbajtőr egyéni, 130 induló. A csoportmérkőzéseken: Nagy Dávid 6 győzelem/0 vereség, Koch Máté 4/1, Andrásfi Tibor 4/2.

A legjobb 64 közé jutásért: Andrásfi-Arnault (malájziai) 15:7.

A legjobb 32 közé jutásért: Nagy-Ozolcer (török) 15:9, Koch-Macska (romániai) 15:11, Andrásfi-Morris (brit) 14:15

A legjobb 16 közé jutásért: Koch-Jurka (cseh) 14:15, Nagy-Preziosi (olasz) 12:15.

Végeredmény: 1. De Mola (olasz), 2. Buzzacchino (olasz), 3. Thein-Sandler (amerikai) és Jurka (cseh), …18. Nagy Dávid, …24. Koch Máté, …43. Andrásfi Tibor.

Kadet női kard egyéni, 82 induló. A csoportrmérkőzéseken: Bérczy Dorottya 5 győzelem/0 vereség, Kern Bianka 5/1, Pusztai Liza.

A legjobb 32 közé jutásért: Kern-Chu (hongkongi) 15:5, Bérczy-Ferrari (olasz) 15:12, Pusztai-Merriam (amerikai) 15:8.

A legjobb 16 közé jutásért: Pusztai-Ilijeva (bolgár) 15:8, Kern-Funke (német) 10:15, Bérczy-Linder (amerikai) 11:15.

Nyolcaddöntő: Pusztai-Morales (kolumbiai) 15:5.

Negyeddöntő: Pusztai-Ha (koreai) 15:9.

Elődöntő: Pusztai-Lau (szingapúri) 13:15.

Végeredmény: 1. Lau (szingapúri), 2. Eifler (német), 3. Pusztai Liza (edzők: Bódy István és Bódx Benjámin, válogatott edző: Fehér Gábor) és Nutscha (francia), …17. Bérczy Dorottya, …19. Kern Bianka.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események