Pusztai Liza 16 évesen bronzérmes az Eb-n!

jún 12, 2017 | Archív

A tbiliszi Európa-bajnokság nyitónapja magyar szempontból máris meghozta a szenzációt! Küldöttségünk legfiatalabb tagja, a 16 esztendős Pusztai Liza női kard egyéniben bejutott a

A tbiliszi Európa-bajnokság nyitónapja magyar szempontból máris meghozta a szenzációt! Küldöttségünk legfiatalabb tagja, a 16 esztendős Pusztai Liza női kard egyéniben bejutott a négyes döntőbe, és bronzérmet nyert. Gratulálunk neki, és két Mesterének, Bódy Istvánnak és Bódy Benjáminnak! A nyitónapon további két női kardozónk (Márton Anna és Katona Renáta) a nyolcaddöntőig jutott, férfi tőrben a 32 volt a végállomás.

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Mondják a vívó világversenyek rendezői, hogy mindig a nyitónap a legnehezebb. Nos, Tbilisziben, a sportág Európa-bajnokságának nyitányán ezt fényesen beigazolták a szervezők. Már az gyanús volt, hogy az előző napon az égvilágon semmi sem volt készen. Jó, a melegítőterem már működött vasárnap, de a versenypástok nem voltak készen. Nos, másnapra sem… Annak ellenére, hogy a kezdés pontos volt, folyamatosan jöttek elő a technikai hibák. Hol az egyik, hol a másik pást döglött be, néha mind egyszerre… Ettől kezdve a késések garantáltak lettek, a verseny kiszámíthatatalanná vált. És akkor olyan “apróságokról”, mint az internet és a légkondicionálás teljes hiánya, még említést sem tettünk. Így aztán hiába voltak készségesek és barátságosak a grúz házigazdák, ahogy ment harminc fok fölé a teremben a hőmérséklet, és késtek sorra az asszók, úgy ment fel a pumpa is a résztvevőkben…

Ez ám a bravúr! Pusztai Liza a kadet, a junior és a felnőtt Európa-bajnokságon is érmet nyert!

Na de hagyjuk is ezt, mert ezen a napon végül szívesen izzadtunk a teremben! Olyan dolog történt ugyanis a csanokban, amelyre magyar szemőpontból nagyon régen akadt példa. Aki akkor mindezt véghezvitte, az speciel most éppen a korelnöke a magyar versenyzői küldöttségnek… Mohamed Aida ugyanis 1993-ban, alig 17 évesen lett ezüstérmes női tőrben, az esseni világbajnokságon. Nos, most pedig bizonyos Pusztai Liza ezt a bravúrt is “űberelte”. Kadet világbajnokunk májusban múlt 16 esztendős, és ebben az évben teljes lett az éremkollekciója, a kadetok és a juniorok után a felnőttek között is Európa-bajnoki dobogóra léphetett – hatalmas bravúr! És hogy miként? Tulajdonképpen sima és magabiztos győzelmekkel… 

Bódy István és Bódy Benjámin BVSC-s tanítványa a csoportból 4/2-es mutatóval lépett tovább, és a tizenhat évesek magabiztosságával és jó értelemben vett szemtelenségével búcsúztatta a főtáblán sorra a felnőtteket. Először a 32 között a spanyol Martint 15:5-re, majd a nyolcaddöntőben a táblaegyes azeri Karimovát 15:10-re verte. Utóbbi Mikina néven ismert, csakhogy nemrégiben férjhez ment. Hiába, ő nem 16 éves… A negyeddöntőben a 32-ben Záhonyi Petrát búcsúztató német Limbach ellen már az éremért lépett pástra. Neki a bátyja a nevesebb, egyéni és csapat világbajnokságot is nyert, de a húgának azért nem megy ennyire. Liza végig vezetve, rendkívül magabiztos teljesítménnyel tartotta kézben az asszót. 13:10-nél, mestere, Bódy Benjámin beszólt a “kispadról” – “Ne izgulj, Liza, 16 évesen nincs vesztenivalód”. Kívülről azonban úgy tűnt, ő jobban aggódik tanítványáért, mint ő önmagáért… Liza gyorsan adott még két találatot, és aztán felnőtt Európa-bajnoki érmesként, boldogan hajította hátra a sisakját, és ugrott edzője nyakába. Néhány perccel később meg már arról beszélgettek, hogy az elődöntő sem lesz “lehetetlen küldetés” a másik meglepetésemberrel, a grúz Kakhianival szemben. 

Pusztai Liza a négy közé jutás után mestere, Bódy Benjámin nyakában köt ki hamarosan…

Addig azonban beszéljünk a többiekről, hiszen a négyes döntőig majd három órája volt Lizának… Az első helyre természetesen a női kard egyéni verseny, és Márton Anna kívánkozik a sorban. Tavalyi Eb-ezüstérmesünk eddig káprázatos szezont produkált, és most sem állt messze egy szép sikertől. A nyolcaddöntőig megvágni is alig tudták 22 éves klasszisunkat, ott azonban az oroszok üdvöskéjével, Pozdnyakovával került szembe. Az európai szövetség elnökének egyébként tehetséges lánya, sajnos, a mi kárunkra produkált nagyot, Panka 14:9-re vezetett ellene, innen azonban a fiatal orosz hat tust adott zsinórban, és 15:14-re fordított. Sebaj, a világbajnokság még hátravan, ott javíthat a mieink világranglista-másodikja. Akinek becsületére legyen mondva, nem sokkal elvesztett asszója után már ott szurkolt a “Kicsinek”, azaz Lizának a tribünön… Záhonyi Petráról már szót ejtettünk, ő a 32 között esett ki, Katona Renátáról még nem. Pedig újoncként tán pályája eddigi legjobbját érte el a nyolcaddöntőbe jutással, a 64-es táblán két értékes sikerrel ért el idáig, és nem állt messze a még nagyobb bravúrtól sem – mindössze 15:13-ra kapott ki a grúz Kakhianitól a nyolcaddöntőben. 

Ezúttal nem Márton Panka, hanem ellenfele, az orosz Pozdnyakova örülhetett.

A nyitónapon rendezték a férfi tőrözők egyéni versenyét is, ami sajnos, ezúttal sem rólunk szólt. A csoportmérkőzések során bukott el Mátyás Bálint, a 32 közé jutásért Németh András. Hári Máté nevéhez fűződik a nap legnagyobb magyar vonatkozású tőrbravúrja, a csoportkörben 5:0-ra verte a világranglistát vezető orosz Szafint. Ő szépen helytállt később is, élete felnőtt világversenyén bejutott a 32-be, ahol megizzasztotta a négyszeres egyéni világbajnok német Joppichot is (11:15). A 32-ig jutott legjobb tőrözőnk, Dósa Dániel is, akitől tán kicsit többet vártunk – ő magától bizonyosan… -, a dán Bergtől kapott ki 15:14-re. 

Szirmai Benedek, válogatott edző így foglalta össze a tőrözők egyéni teljesítményét: “Hári Máté nagyon szépen teljesített, igazolta, hogy helye van a magyar válogatottban. Mást viszont sajnos, nem dicsérhetek. Daninak nem nagyon ment a vívás, igaz, érzésem szerint Berg ellen elvették tőle a döntő tust. Bálint és András pedig kicsit nyomottan, tompán vívott, ezúttal ennyi volt bennük. Csapatban szeretnénk javítani, és bejutni a legjobb nyolc közé.”

És akkor vissza Lizához, aki az első napon szállította a magyar küldöttség első érmét, és bíztunk abban, hogy tovább fényezi azt a bizonyos medált. A közel három órás szünet első felét végigmosolyogta, beszélgette, de aztán majd egy órával az elődöntő előtt nekiállt ismét bemelegíteni – jelezve, hogy korántsem ért számára véget a verseny. A ráhangoló asszóra pedig Márton Panka kötött be vele – jelezve a helyzet komolyságát… Nem sokkal később kezdődhetett Liza első – és remélhetőleg nem utolsó… – felnőtt nagydöntője. Nehezítve a mintegy ezer fős grúz nézősereg vívóversenyeken ritkán hallott hangzavarával. Aztán úgy tűnt, ezen a napon ez sem zavarja meg Lizát. 0:3-ről, majd a szünet után 7:8-ról fordított, és 12:9-nél úgy tűnt, hiába a szurkolás, hiába az életkor, Liza megállíthatatlan. Azonban az élet nem mindig mesekönyv, Liza tündérmeséje ennél a pontnál erre a napra véget ért. Több tust már nem adott, és az Amerikában tanuló Kakhiani saját hazájában élete legjobbját teljesítette, és 15:12-re fordított, majd jó fél óra múlva az aranyérmet is bezsebelte…

Liza ezzel bronzérmes lett, ami pedig neki az élete legjobbja, hatalmas teljesítmény, hatalmas siker. Neki és mestereinek egyaránt gratulálunk! 

Az Európa-bajnokság kedden a férfi párbajtőrözők és a női tőrözők egyéni versenyével folytatódik. 

Eredmények. Európa-bajnokság, Tbiliszi.

Férfi tőr egyéni, 77 induló, A csoportmérkőzéseken: Dósa Dániel 4 győzelem/2 vereség, Németh András 3/3, Hári Máté 3/3 (továbbjuttak), Bálint Mátyás 1/5 (kiesett).

A legjobb 32 közé jutásért: Dósa-Tsevan (fehérorosz) 15:9, Hári-Gaganidze (grúz) 15:10, Németh-Minuto (török) 10:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Dósa-Berg (dán) 14:15, Hári-Joppich (német) 11:15.

Döntő: Garozzo (olasz)-Szafin (orosz) 15:12.

Végeredmény: 1. Garozzo (olasz), 2 Szafin (orosz), 3. Avola (olasz) és Cadot (francia), …19. Dósa Dániel, …28. Hári Máté, …45. Németh András, …59. Mátyás Bálint.

Női kard egyéni, 55 induló. A csoportmérkőzéseken: Márton Anna 5 győzelem/1 vereség, Pusztai Liza 4/2, Záhonyi Petra 4/2, Katona Renáta 3/3 (továbbjutottak). 

A legjobb 32 közé jutásért: Záhonyi-Patzi (görög) 15:9, Katona-Kaspiarovics (fehérorosz) 15:13.

A legjobb 16 közé jutásért: Márton-Zsovnir (ukrán) 15:7, Pusztai-Martin (spanyol) 15:5, Katona-Scsukla (török) 15:11, Záhonyi-Limbach (német) 2:15.

Nyolcaddöntő: Pusztai-Karimova-Mikina (azeri) 15:10, Katona-Kakhiani (grúz) 13:15, Márton-Pozdnyakova (orosz) 14:15.

Negyeddöntő: Pusztai-Limbach (német) 15:11.

Elődöntő: Pusztai-Kakhiani (grúz) 12:15.

Döntő: Kakhiani (grúz)-Gregorio (olasz) 15:8.

Végeredmény: 1. Kakhiani (grúz), 2 , Gregorio (olasz), 3. Pusztai Liza (edzők: Bódy István és Bódy Benjámin, válogatott edző: Gárdos Gábor) és Pascu (román), …11. Márton Anna, …16. Katona Renáta, …27. Záhonyi Petra.

 

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események