Pusztai Liza harmadik érme – ezúttal egy ezüst!

márc 5, 2017 | Archív

A kadet és junior Eb első junior versenynapja ismét szép magyar sikert hozott. A kadet Európa-bajnok Pusztai Liza az eggyel magasabb korosztályban, 16 évesen a 20 esztendősek között lett

A kadet és junior Eb első junior versenynapja ismét szép magyar sikert hozott. A kadet Európa-bajnok Pusztai Liza az eggyel magasabb korosztályban, 16 évesen a 20 esztendősek között lett ezüstérmes, miután a döntőben nagy küzdelemben kapott ki 15:12-re az orosz Pozdnyakovától. Gratulálunk Liza harmadik Eb-érméhez neki és Mestereinek egyaránt! 

A kadet és junior Eb-n szereplő magyar válogatott támogatója a Volánbusz Zrt.

A plovdivi korosztályos Eb első fele szombaton ért véget. A kadetok nagyszerű zárásáról beszámoltunk, azt már az időközben megérkező juniorok is végigszurkolhatták. Ezen az egyetlen napon együtt volt tehát a nagyjából hatvan tagú teljes magyar küldöttség, úgyhogy ezt az alkalmat megragadva, támogatónk, a Volánbusz Zrt. “hátterével” el is készült a csapatfotó. 

Vasárnap reggel pedig már a juniorok kezdték meg a versenyeket, ugyanabban a szereposztásban, mint korábban a fiatalabbak, azaz a nyitónapon a férfi tőrözők és a női kardozók léptek pástra. És a tőrözők gyakorlatilag lekopírozták fiatalabb társaik szereplését. Igaz, ennek túlzottan nem örültünk… Az ő esetükben is akadt, aki a csoportkörben búcsúzott – Bellovicz Gábor. A 64-es táblán pedig mindösszesen egy asszót nyertek. A direkt kieséses szakasz első körében búcsúzott Frűhauf Benjámin (Kuceba, lett, 12:15) és Mendrey Tamás (Loseil, francia, 10:15). Azt az egyetlen győzelmet Mészáros Tamás aratta, aki a török Cosgunnál bizonyult jobbnak (15:11). A 32 között viszont neki sem sikerült az újabb lépés, a belga De Greef 15:12-re nyert ellene.

Ha már így alakult, akkor abban bíztunk, hogy a női kardozók is lekopírozzák a kadetokat, elvégre ott aranyéremmel végződött a nap… És a főszereplő, Pusztai Liza ismét pástra lépett, igaz, ezúttal 16 esztendősen a 20 évesek között. Mindenesetre a csoportkört veretlenül zárta Európa-bajnokunk, miként felnőtt válogatottbéli csapattársa, Záhonyi Petra is, és nem okozott gondot a mabagbiztos továbblépés Bérczy Dorottyának és Nagy Valentinának sem. Egyedül utóbbinak kellett pástra lépnie a 32-be jutásért, de ezt simán behúzta a német Bürkert ellen (15:8). A 16 közé kerülésért négy, viszonylag sima magyar meccs következett, melyből háromnak örültünk – egynek nem. A tábla egyes Záhonyi Petra ugyanis 15:9-re kikapott az ukrán Szmirnovától. A másik három hölgy azonban magabiztosan lépett tovább, Dóri 15:6-ra (Utlik, fehérorosz), Liza 15:7-re (Corby, brit), Süni pedig 15:11-re (Cakir, török) nyert. Jöhettek a nyolcaddöntők, ahonnan – megint csak, miként a kadetoknál… – egyetlen magyar jutott a 8 közé, Pusztai Liza. Az ő sikeréhez kétség sem férhetett, 15:5-re verte a román Dragant. Nagy Süninek nem volt esélye a görög Gunturával szemben (7:15), Bérczy Dóri viszont egyetlen tussal kapott ki a francia Noutschától, kár érte…

Liza a döntőben, Pozdnyakovával szemben is remekül helytállt.

Liza viszont megint csak ellenállhatatlan volt – a folytatásban is. A negyeddöntőben az olasz Lucarini nem jött ki ellene a tízből, a 15:9-cel így is addig ő adta a legtöbb találatot a magyar tehetségnek… Bódy István és Bódy Benjámin 16 éves tanítványa ezzel begyűjtötte harmadik érmét is Plovdivban, a kérdés már csak az volt, milyen szín következik az arany és az ezüst után. Az esti elődöntőben Liza másik erényéről is bebizonyosodhattunk. Ezen az Eb-n ugyanis egyéniben addig csak sima asszót nyert. Hát most nem… A görög Guntura ellen a félidő után a vagy egy fejjel magasabb görög 4:8-ról fordított, de Liza 13:14-ről is meg tudta nyerni a mérkőzést! Ezzel bejutott a döntőbe, ahol az orosz – olimpia utáni – felnőtt válogatt tagjával, az olimpiai bajnok (és az európai szövetség elnöke…) Sztanyiszlasz Pozdnyakov lányával, Pozdnyakovával találkozott. Az újabb bravúr már nem sikerült, az orosz 15:12-re győzött, de Liza teljesítménye így is döbbenetes. Egy arany- és két ezüstéremnél tart Plovdivban, és még hátravan a junior csapatverseny. No meg további négy junior Európa-bajnokság…

A nagy bajnok, Sztanyiszlasz Pozdnyakov, a kis bajnok lányával és a mi kis-nagy bajnok Lizánkkal.

Az Eb hétfőn a junior női tőrözők és a férfi párbajtőrözők versenyével folytatódik.

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Plovdiv. 

Junior férfi tőr egyéni, 91 induló. A csoportmérkőzéseken: Mészáros Tamás 5 győzelem/1 vereség, Frűhauf Benjámin 3/3, Mendrey Tamás 3/3, Bellovicz Gábor 1/5 (kiesett).

A legjobb 32 közé jutásért: Mészáros-Cosgun (török) 15:11, Mendrey-Loisel (francia) 10:15, Frűhauf-Kuceba (lett) 12:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Mészáros-De Greef (belga) 12:15.

Végeredmény: 1. Bianchi (olasz), 2. K. Borodacsev (orosz), 3. Roger (francia) és Ediri (francia), …19. Mészáros Tamás, …40. Frűhauf Benjámin, …48. Mendrey Tamás, …79. Bellovicz Gábor.

Junior női kard egyéni, 62 induló. A csoportmérkőzéseken: Pusztai Liza 6 győzelem/0 vereség, Záhonyi Petra 6/0, Bérczy Dorottya 5/1, Nagy Valentina 4/2.

A legjobb 32 közé jutásért: Nagy-Bürkert (német) 15:8.

A legjobb 16 közé jutásért: Pusztai-Corby (brit) 15:7, Bérczy-Utlik (fehérorosz) 15:6, Nagy-Cakir (török) 15:11, Záhonyi-Szmirnova (ukrán) 9:15.

Nyolcaddöntő: Pusztai-Dragan (román) 15:5, Bérczy-Noutcha (francia) 14:15, Nagy-Guntura (görög) 7:15.

Negyeddöntő: Pusztai-Lucarini (olasz) 15:9.

Elődöntő: Pusztai-Guntura (görög) 15:14.

Döntő: Pusztai-Pozdnyakova (orosz) 12:15.

Végeredmény: 1. Pozdnyakova (orosz), 2. Pusztai Liza (edzők: Bódy István és Bódy Benjámin, válogatott edző: Gulácsi Ferenc), 3. Seveljeva (orosz) és Guntura (görög), …9. Bérczy Dorottya, …13. Nagy Valentina, …17. Záhonyi Petra.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események