Pusztai Liza kadet világbajnok!

ápr 2, 2017 | Archív

Megszerezte első aranyérmét a magyar küldöttség a plovdivi kadet és junior világbajnokságon. Pusztai Liza a női kard egyéni versenyszámot imponáló fölénnyel, hihetetlen

Megszerezte első aranyérmét a magyar küldöttség a plovdivi kadet és junior világbajnokságon. Pusztai Liza a női kard egyéni versenyszámot imponáló fölénnyel, hihetetlen magabiztossággal nyerte meg. Az elődöntőben és a döntőben összesen tíz tust kapott, gratulálunk a csodálatos sikerhez neki és mestereinek egyaránt! (További képek, nyilatkozatok hamarosan!)

Tudósításunk a Volánbusz Zrt. támogatásával készült:

Mielőtt rátérnénk az általunk “Pusztai okokból” nagyon várt vasárnap történéseire, hadd dicsérjük egy kicsit saját sportágunkat… A kadet világbajnokság ugyanis remek kezdeményezés! Évtizedekkel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy egyáltalán lesz ilyen korosztály a vívásban. Most pedig hatalmas mezőnyök, izgalmas meccsek, öt kontinens, egymásnak őszintén szurkoló fiatalok társasága, nagyszerű miliő jellemzi a versenyeket. És a sportág felhőtlen szeretete. E sorok írója például azt tapasztalta a szállodai reggelinél, hogy a kanadai csapat az asztalánál egy emberként elemzi lelkesen az előző esti férfi kard egyéni verseny döntőjét a youtube-on… Félreértés ne essék, edző nem volt a közelben, mindezt önszorgalomból, vívásszeretetből tették a 16-17 évesek. A magyar küldöttség is remek hangulatban zárta az első versenynapot, és a három főszereplő, a két érmes és a helyezett női párbajtőröző, Gnám Tamara, Petri Renáta és Muhari Eszter mosolygósan, kipihenten, már reggel ott volt a “Mezsdunaródnij Panaír”-ban, azaz a plovdivi nemzetközi vásár pavilonjában, amely otthont ad a kadet és junior világbajnokságnak. És drukkoltak a társaknak, a kadet női kardozóknak és a férfi tőrözőknek, akik a második versenynapon léptek pástra.. 

Az esélyek alapján kimagaslott közülük Pusztai Liza, aki 16 évesen kétszeres kadet egyéni Európa-bajnokként, és kadet világbajnoki bronzérmesként, favoritként érkezett a vb-re. És Liza a jelek szerint ebben is előrelépett – az esélyesség terhét simán, elegánsan viselte az egész nap folyamán. Mellőzve az allűröket, hihetetlen magabiztossággal és harcos, jó vívással jutott be az esti döntőbe! De mielőtt róla beszélnénk, foglaljuk össze a többiek versenynapját!

A férfi tőr versenyét, sajnos, röviden elintézhetjük. Gyakorlatilag nem volt reális esély arra, hogy akár egyetlen magyar is eljusson a legjobb 32 mezőnyébe. Sőt, ha őszinték akarunk lenni, akkor már annak is örültünk, hogy a csoportkört “túlélték” a mieink, Nedeljkovic Mateja simán, Szemes Gergő és Beke Vince a “lécet súrolva” jutott a direkt kieséses főtáblára. Sőt, előbbi kettő nyert egy asszót ott is, és ezzel a 64 közé jutott. Ezért Gergőnek jár elsősorban a dicséret, elvégre a magyar küldöttség legfiatalabbjaként, 14 évesen érte el ezt az eredményt. Az újabb akadály már mindkettejüknek nehéznek bizonyult, Gergő az olasz “csillagjelölttől”, Stellától kapott ki 15:5-re, míg Mateját az egyiptomi Hamza verte 15:6-ra. 

Női kardban a csoportkör Nagy Valentinának és Marton Dórának is remekül sikerült, olyannyira, hogy Liza szerepelt a legkevésbé jól, ugyanis ő két vereséget összeszedett. Többet azonban egyáltalán nem… De ne szaladjunk ennyire előre! A direkt táblán Valentina és Dóra egy ágra került, a nyolcaddöntőben kerülhettek volna össze. És nem sok választotta el őket ettől. Egyetlen, igencsak kétesnek mondható bírói ítélet. Történt, hogy miután mindhárom magyar tükörsimán bejutott a csoportmeccseket követően a legjobb 32 közé, Nagy “Süni” simán verte 15:10-re a kolumbiai Moralest, és Marton Dóri 14:14-re állt az orosz Kljucsnyikovával. Az az egy tus kellett volna a magyar házi nyolcaddöntőhöz. És úgy tűnt, meglesz. A román zsűri ugyanis elsőre a javunkra ítélt, majd az egyiptomi videós társa nemhogy lebeszélte erről, hanem megfordította a tust a kárunkra. Ráadául sokak szerint teljesen jogtalanul – ugyanakkor megváltoztathatatlanul… Így Süni Dóra helyett az orosszal került szembe a nyolcaddöntőben, neki viszont nem sok esélye volt, 15:6-ra kikapott.

Maradt tehát Liza, aki megkezdte menetelését. Nyitott a 64 között egy már-már megalázó 15:1-gyel, amit a hongkongi Sen bizonyára nem feled egy darabig. Utána, a 32-ben egy kellemetlen rivális, a német Funke következett, de a félidő után nem is lehetett kétséges Bódy István és Bódy Benjámin tanítványának 15:9-es sikere. A nyolcaddöntőben az olasz Taricco bánhatta sorsolását, 15:8 után mehetett zuhanyozni. Majd a kora délutáni program utolsó állomásaként a koreai Jeon következett. Akitől, persze, kicsit tartottunk, elvégre koreai kadettal nem találkozik gyakran magyar vívó. De csak mi aggódtunk, Liza inkább vívott… Pedig a cipőfűzője is elszakadt egy rossz mozdulatnál, de edzője gyorsan odaadta a sajátját, és 15:11-nél már az újabb vb-érmet ünnepelhették együtt. 

De csak visszafogottan, hiszen nyilvánvaló volt, hogy Liza számára még nem ért véget a verseny… A folytatásban kiderült, hogy kis szupertehetségünk még nem tud mindent a kardvívás rejtelmeiről. Azt még nem sajátította el, hogy egy világbajnoki elődöntőben, a nagy nyilvánosság előtt nem illik agyonverni egy ellenfelet. Liza ugyanis 15:3-mal taszította a mély csalódásba az amerikai Tartakovskyt, és ilyen azért ritkán fordul elő sportágunkban. Persze, mi ennek csak örültünk, és a fenti “kritikát” sem kéretik komolyan venni… A finálé előtt pedig legfeljebb azért aggódtunk, megszakadhat-e egy ilyen sorozat, legyőzheti-e bárki, jelen esetben a korábban kétszeresen magyarverő orosz Kljcsnyikova Pusztai Lizát az aranyéremért vívott asszóban. 

Természetesen esélye sem volt az újabb ellenfélnek! Liza ellenállhatatlan vívással 15:7-re nyert, és ezzel Európa-bajnoki címei után begyűjtötte a világbajnoki aranyérmet is. Mesterének, Bódy Istvánnak ezzel éppen harminc év után lett ismét kadet világbajnok tanítványa, amikoris az első korosztályos vb-n Boros György nyert aranyérmet. Nem akármilyen jubileum… Liza teljesítményére pedig nehéz szavakat találni, ezért nem is kersünk tovább! Világbajnok: Pusztai Liza, Magyarország! 

A kadet világbajnokság egyéni versenyszámai hétfőn a férfi párbajtőrözők és a női tőrözők versenyével fejeződik be. 

Eredmények. Kadet és junior világbajnokság, Plovdiv.

Kadet férfi tőr egyéni, 122 induló. A csoportmérkőzéseken: Nedeljkovic Mateja, Szemes Gergő 1/4, Beke Vince 1/4 (továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Nedeljkovic-Totusek (cseh) 15:14, Szemes-Pirva (román) 15:13, Beke-Dallakijan (örmény) 14:15.

A legjobb 32 közé jutásért: Szemes-Stella (olasz) 5:15, Nedeljkovic-Hamza (egyiptomi)

Végeredmény: 1. Borodacsev (orosz), 2. Milnyikov (orosz), 3. Di Tommaso (olasz) és Trosin (orosz), …56. Nedeljkovic Mateja, …63. Szemes Gergő, …92. Beke Vince.

Kadet női kard egyéni, 85 induló. A csoportmérkőzéseken: Nagy Valentina 5 győzelem/0 vereség, Marton Dóra 4/1, Pusztai Liza 4/2 (továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Pusztai-Sen (hongkongi) 15:1, Nagy-Liu (kanadai) 15:11, Marton-Gette (német) 15:13.

A legjobb 16 közé jutásért: Pusztai-Funke (német) 15:9, Nagy-Morales Linares (kolumbiai) 15:10, Marton-Kljucsnyikova (orosz) 14:15.

Nyolcaddöntő: Pusztai-Taricco (olasz) 15:8, Nagy-Kljucsnyikova (orosz) 6:15.

Negyeddöntő: Pusztai-Jeon (koreai) 15:11.

Elődöntő: Pusztai-Tartakovsky (amerikai) 15:3.

Döntő: Pusztai-Kljucsnyikova (orosz) 15:7

Végeredmény: 1. Pusztai Liza (edző: Bódy István és Bódy Benjámin), 2. Kljucsnyikova (orosz), 3. Tartakovsky (amerikai) és Botello (mexikói), …9. Nagy Valentina, …22. Marton Dóra.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.